Ograniczenia są nie tylko w głowie: ustalono limit ludzkiej wydolności
Katarzyna Szulik

Ograniczenia są nie tylko w głowie: ustalono limit ludzkiej wydolności

Umiejętność przekraczania kolejnych barier organizmu nie oznacza, że można to robić w nieskończoność — tamę stawiają jego możliwości. Badanie wydatku energetycznego podczas jednych z najdłuższych na świecie, najbardziej wyczerpujących wydarzeń sportowych przeprowadzone przez naukowców z Duke University sugeruje, że niezależnie od aktywności, każdy osiąga ten sam limit metaboliczny, prawdopodobnie z powodu ograniczeń zdolności przewodu pokarmowego do rozkładania pożywienia.

Ze wspomnianych badań wynika, że jeśli chodzi o aktywność fizyczną uprawianą regularnie i przez długi czas, ludzie mogą spalać kalorie tylko 2,5 raza szybciej niż w spoczynku. Tego limitu nie zdołali przekroczyć nawet najszybsi ultramaratończycy świata. Tym sposobem naukowcom udało się zidentyfikować próg ludzkiej wytrzymałości. Odkryli oni mianowicie, że poza progiem 2,5-krotności spoczynkowego tempa metabolizmu, ciało zaczyna rozkładać własne tkanki, aby zrekompensować deficyt kaloryczny.

Jednym z wyjaśnień tego ograniczenia może być zdolność przewodu pokarmowego do rozkładania pożywienia. Mówiąc prościej, jedzenie w większych ilościach niekoniecznie przełoży się na większą siłę i wydolność. Liczba kalorii, które jelita mogą efektywnie absorbować dziennie jest ograniczona możliwościami ludzkiego organizmu. Wyniki wspomnianego badania ukazały się w internetowym wydaniu czasopisma „Science Advances”.

Ludzka wydolność i maksymalny limit spalanych kalorii

W celu wykonania badania zespół zmierzył dzienne spalanie kalorii przez grupę sportowców obu płci, którzy przez 6 miesięcy biegali 6 maratonów tygodniowo w ramach imprezy sportowej 2015 Race Across the USA obejmującej trasę biegową o długości 3000 mil prowadzącą z Kalifornii do Waszyngtonu. W tym czasie zespół przekroczył także inne kamienie milowe ludzkiej wytrzymałości, w tym nieprzerwany bieg przez 100 mil i wystawienie się kobiet na taki wysiłek w ciąży. Kiedy wykreślili dane w czasie, znaleźli krzywą w kształcie litery L. Wydatki energetyczne sportowców początkowo były stosunkowo wysokie, ale nieuchronnie spadły i spłaszczyły się przy 2,5-krotności bazowego tempa ich podstawowej przemiany materii do końca wydarzenia.

Analizie poddane zostały również próbki moczu zebrane podczas pierwszego i ostatniego etapu wyścigu po USA. Po 20 tygodniach regularnych maratonów sportowcy spalali o 600 mniej kalorii dziennie niż oczekiwano na podstawie ich przebiegu. Odkrycia sugerują zatem, że organizm może „zmniejszyć” swój metabolizm, aby utrzymać się w zrównoważonym poziomie.

Wydolność organizmu kontra szybkość

Zdaniem naukowców jest to świetny przykład ograniczonego wydatku energetycznego, w którym ciało ma ograniczoną zdolność do utrzymywania wyjątkowo wysokiego poziomu zużycia energii przez dłuższy czas. Ta sama zasada dotyczy sprintu i biegów długodystansowych — w pierwszym przypadku zużywane jest maksimum energii na samym początku, a w drugim rozkłada się ona tak, by biec wolniej, ale dłużej. Wszystkie wyścigi wytrzymałościowe miały tę samą krzywiznę w kształcie litery L, bez względu na to czy zawodnicy ciągnęli 500-funtowe sanie po Antarktydzie przez wiele dni w temperaturach poniżej zera, czy latem przemierzali na rowerze Tour de France. Odkrycie to podważa pomysł zaproponowany przez poprzednich badaczy, że wytrzymałość człowieka jest powiązana ze zdolnością regulowania temperatury ciała.

Naukowcy odkryli, że jednym z czynników ograniczających wydolność wytrzymałościową jest proces trawienia — umiejętność organizmu do przetwarzania żywności i wchłaniania kalorii oraz składników odżywczych w celu napędzania procesów fizycznych.

Co ciekawe, maksymalny zrównoważony wydatek energetyczny występujący wśród sportowców wytrzymałościowych był tylko nieznacznie wyższy niż tempo przemiany materii utrzymywane przez kobiety w czasie ciąży. Sugeruje to, że te same fizjologiczne granice, które hamują biegaczy przed pokonywaniem kolejnych rekordów, mogą również ograniczać inne aspekty życia, takie jak np. to, że dość duże dzieci rosną w łonie matki. Jak wynika z wiedzy naukowców, nikt nigdy nie osiągnął stałego poziomu powyżej tego limitu, co może stanowić wyzwanie dla najbardziej zaawansowanych sportowców wytrzymałościowych. Być może z czasem się uda, co postawi przed naukowcami kolejne wyzwanie i pytanie: jak do tego doszło?

Badania te były wspierane przez Hunter College, Loyola Medical School, Grand Valley State University, Purdue University, Chinese Academy of Sciences (XDB13030100), Thousand Talents Plan oraz Wolfson Research Merit Award z Royal Society of the United Kingdom.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. 

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Pachnące święta – przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • W Tłusty Czwartek nie zapomnij o zdrowiu

    Zjedzenie przynajmniej pączka w Tłusty Czwartek ma gwarantować pomyślność przez cały nadchodzący rok. W imię tradycji i zdrowia z ich liczbą lepiej nie przesadzać, bo obżarstwo nie przysporzy nam szczęścia, a tylko problemów z wątrobą bądź trzustką.

  • Dziecko w samochodzie w upał

    Wraz z nadejściem letnich upałów media zasypują nas informacjami o dzieciach i zwierzętach pozostawianych w rozgrzanych do czerwoności samochodach. Roztargnienie lub brak wyobraźni często prowadzą do tragedii, ponieważ nawet godzina spędzona w takich warunkach może grozić śmiercią dziecka. Najnowsze badanie potwierdzają, że ryzyko jest równie duże także w pojeździe pozostawionym w cieniu.

  • Kiedy dieta roślinna może szkodzić zdrowiu?

    Korzyści zdrowotne płynące z przejścia na dietę opartą na roślinach podkreśla wielu lekarzy, natomiast aktywiści ekologiczni zwracają uwagę na jej pozytywy wpływ na kondycję planety. Mimo to przejście na wegetarianizm, a zwłaszcza weganizm, musi być połączone z suplementacją składników odżywczych obecnych wyłącznie w mięsie. Do tej pory podstawową pozycją z tej kategorii była witamina B12, ale eksperci z Wielkiej Brytanii radzą, by do tej listy dodać także cholinę. 

  • Jak obchodzić Święta Wielkanocne podczas pandemii?

    W tegoroczne Święta Wielkanocne ze względu na pandemię koronawirusa, podobnie jak w roku ubiegłym, musimy zrezygnować z rodzinnych spotkań i odwiedzin, a w większości przypadków również z uczestnictwa w rytuałach religijnych. Nie oznacza to, że nawet w tych trudnych warunkach nie można przeżyć świąt radośnie i duchowo – wręcz przeciwnie, właśnie teraz warto zadbać, by w miarę możliwości utrzymać dobrze znane tradycje i zadbać o  namiastkę normalności w tym trudnym okresie. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij