
Placentofagia może szkodzić zdrowiu
Zdecydowanie przeciwko praktyce jedzenia łożyska opowiedziało się niedawno Kanadyjskie Towarzystwo Ginekologów i Położników. Z jego ekspertyz wynika, że nie przynosi ono żadnych pozytywnych korzyści, a niewłaściwie przygotowane zagraża między innymi wystąpieniem poważnych zakażeń bakteryjnych.
Placentofagia — czy może szkodzić zdrowiu?
Łożysko jest organem formującym się podczas ciąży i przytwierdzającym się do wyściółki macicy. Dostarcza dziecku tlen oraz niezbędne składniki odżywcze, które pobiera z krwi, a następnie przekazuje za pomocą pępowiny. Dodatkowo wydziela hormony pobudzające wzrost dziecka i chroniące je przed infekcjami bakteryjnymi. W tym sensie ma niewątpliwie pozytywny wpływ, lecz niewiele przemawia za tym, żeby zjadanie go przez dorosłych miało pomagać również im. Jego zwolennicy twierdzą, że pomaga zwiększyć poziom żelaza we krwi, wspomaga produkcję mleka u młodych matek, a także przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia tzw. baby blues, czyli pogorszenia nastroju powiązanego z narodzinami dziecka.
Niebezpieczne infekcje wywołane w wyniku placentofagii
Położnicy i ginekolodzy z Kanady w najnowszym oświadczeniu deklarują, że nie ma żadnych mocnych dowodów na to, ze spożywanie łożyska pozytywnie wpływa na ludzkie zdrowie. Tę tezę potwierdza badanie, którego wyniki opublikowano w tym roku. Jego autorzy związani z kanadyjskim University of British Columbia twierdzą, że nie ma żadnych dowodów na to, jakoby zjadanie własnego łożyska przez kobiety tuż po porodzie poprawiało ich nastrój, produkcję mleka, zwiększało energię czy poziom witaminy B12. Wspomniana analiza została przeprowadzona na paniach, które w przeszłości zmagały się z zaburzeniami nastroju, takimi jak depresja. W badaniu uczestniczyło 138 kobiet dobranych na podstawie przeglądu danych z szeroko zakrojonego badania poświęconego podłożu genetycznemu i środowiskowemu matek, które doświadczały zaburzeń nastroju. Celem badaczy było sprawdzenie czy konsumpcja łożyska może zmniejszać skalę objawów depresji, dodawać energii, zwiększać poziom witaminy B12 oraz zmniejszać konieczność farmakologicznego wspomagania laktacji.
Badania nad tym zjawiskiem nie dają jednoznacznej odpowiedzi na pytanie o przyczyny takiego postępowania wśród zwierząt, ale przypuszcza się, że przyczyną może być na przykład chęć ochrony młodych osobników przed drapieżnikami, których często przyciąga zapach świeżej krwi.
Kanadyjskie Towarzystwo Ginekologów i Położników przestrzega także, że jedzenie łożyska może szkodzić kobietom. Mowa o surowym mięsie, które w razie niewłaściwego przechowywania i sterylizacji niekiedy zostaje zanieczyszczone niebezpiecznymi bakteriami oraz wirusami. Takie przypadki faktycznie miały miejsce. W 2017 roku Centrum Kontroli Chorób i Prewencji przedstawiło analizę przypadku kobiety, która po spożyciu kapsułek z łożyskiem przekazała swojemu dziecku szczep bakterii paciorkowca będący przyczyną często występujących infekcji w pochwie. Firma produkująca te kapsułki nie podgrzała łożyska w sposób pozwalający zabić wszystkie bakterie, które następnie trafiły do organizmu matki i przedostały się do dziecka za pośrednictwem mleka.