Nie smak, a psychika odpowiada za to, jakie lubimy napoje - portal DOZ.pl
Nie smak, a psychika odpowiada za to, jakie lubimy napoje
Katarzyna Szulik

Nie smak, a psychika odpowiada za to, jakie lubimy napoje

Jedni wolą cierpką, kwaśną kawę, inni gorzkie piwo, a kolejni nie tkną niczego bez dużej zawartości cukru. Naukowcy z Northwestern University postanowili sprawdzić, co decyduje o naszych upodobaniach w przypadku napojów. Nadrzędnym celem analizy było znalezienie zależności, które pomogą w modyfikacji przeładowanej cukrem diety.

W pierwszej kolejności naukowcy skupili się na poszukiwaniach wariacji w naszych genach smakowych mogących wyjaśnić preferencje dotyczące napojów. Jednak ku ich zdziwieni, badanie pokazało, że skłonność do picia słodkich lub gorzkich napojów nie ma związku z genami powiązanymi ze smakiem, lecz wiąże się z psychoaktywnymi właściwościami kawy, alkoholu czy napojów gazowanych.

Mówiąc prościej, lubimy konkretne napoje nie za to, jak smakują, ale ze względu na stan, w który nas wprowadzają. Upodobanie ma podłoże w głowie, a nie w kubkach smakowych.

Geny kontra smak

By dojść do wspomnianych wniosków, naukowcy podzielili napoje pod względem smaku: na gorzkie oraz słodkie. Wśród gorzkich znalazły się sok grejpfrutowy, piwo, czerwone wino, czysty alkohol, kawa i herbata. W grupie słodkich umieszczono napoje słodzone (gazowane i nie), dosładzane słodzikami zamiast cukru oraz wszystkie popularne soki (poza grejpfrutowym).

Spożycie napojów przez uczestników eksperymentu mierzono za pomocą badań ankietowych na grupie 336 tysięcy osób przekazujących materiał genetyczny do biobanków w Wielkiej Brytanii. Ich preferencje określano na bazie tego, ile porcji słodkich oraz gorzkich napojów spożyli w ciągu 24 godzin. Końcowym etapem była analiza genomu miłośników tych dwóch smaków i porównanie obu wyników. Doświadczenie powtórzono w trzech kohortach z USA, uwiarygadniając tym samym wysnute konkluzje.

Słodkie napoje i alkohol zabijają powoli

Badanie opublikowane na łamach pisma „Human Molecular Genetics” zwraca uwagę na ważne komponenty zależności: zachowanie-nagroda. Wiążą się one z wyborem napojów, co poszerza naszą wiedzę na temat korelacji między genetyką a spożyciem. To z kolei może pomóc w zgłębieniu przeszkód, które stoją za modyfikowaniem niezdrowej diety, bogatej na przykład w cukier czy alkohol. Jak pokazuje eksperyment, picie słodkich napojów zwiększa ryzyko wielu chorób oraz negatywnych stanów zdrowotnych. Alkohol jest odpowiedzialny za 6 procent wszystkich śmierci na świecie, każdego roku i odgrywa ważną rolę w rozwoju ponad 200 różnych dolegliwości.

Naukowcy odkryli jeden wariant w genie o nazwie FTO, powiązany ze słodzonymi napojami. Ludzie posiadający wspomniany wariant genu, paradoksalnie kojarzony z niższym ryzykiem otyłości, woleli napoje słodzone od gorzkich czy wytrawnych. Badacze nie są w stanie rozgryźć charakteru FTO, a dotychczasowe podejrzenia dotyczą jego wpływu na zachowanie i aktywność, co prawdopodobnie łączy się z łatwością w utrzymaniu prawidłowej wagi.

Polecane dla Ciebie

Wyższość psychiki nad smakiem

Eksperyment nad związkiem napojów z psychiką prowadzili także naukowcy z Uniwersytetu w Toronto. Wykazali, że osiągnięcie charakterystycznego, kawowego „kopa” niekoniecznie wymaga wypicia małej czarnej.

Wystarczy widok lub zapach kawy, żeby psychika zareagowała ożywieniem. To zjawisko nosi nazwę torowania i zachodzi, gdy nawet drobna sugestia jest w stanie zmodyfikować nasze zachowanie.

W tym wypadku badacze wzięli pod lupę sposób, w jaki dwie grupy zachowywały się przy wykonywaniu powierzonych im zadań: jeden zespół pracował nad treściami związanymi z herbatą, natomiast drugi z kawą. Grupa „kawowa”, choć jej członkowie nie pili kawy, była bardziej skoncentrowana, energiczna i wykazywała się większą jasnością myślenia od „herbacianej”.

  1. V. W. Zhong, A. Kuang, P. Kraft et al., A genome-wide association study of bitter and sweet beverage consumption, „Human Molecular Genetics”, 2019; doi: 10.1093/hmg/ddz061.
  2. V. W. Zhong, A. Kuang, P. Kraft et al., Erratum: A genome-wide association study of bitter and sweet beverage consumption, „Human Molecular Genetics”, 2019; doi: 10.1093/hmg/ddz087.
  3. E. Y. Chan, S. J. Maglio, Coffee cues elevate arousal and reduce level of construal, „Consciousness and Cognition”, 2019, 70: 57; doi: 10.1016/j.concog.2019.02.007.
  4. D. Liang-Dar Hwang, V. W. Zhong, J. Whitfield et al.., Understanding the role of bitter taste perception in coffee, tea and alcohol consumption through Mendelian randomization, „Scientific Reports”, 2018, 8 (1); doi: 10.1038/s41598-018-34713-z.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Marihuana – skutki palenia i wpływ na zdrowie. Marihuana a THC i CBD

    Zastanawiasz się, jakie są efekty zażywania marihuany, czy to narkotyk, czy uzależnia? Czy jest szkodliwa lub ma skutki uboczne? Jak długo działa? Jakie są skutki długotrwałego palenia? Jaki ma wpływ na płodność? Zapraszamy do lektury poniższego artykułu. 

  • 5 zdrowych postanowień na Nowy Rok. Co warto zmienić?

    Istnieje kilka sfer życia, które warto uporządkować niezależnie od pory. Powoli, małymi krokami, ale zdecydowanie i sukcesywnie.  Oto kilka postanowień noworocznych – wystarczy wybrać jedno, a wiele dobrego zrobimy dla siebie i czasami też dla naszych najbliższych.

  • Biofeedback – na czym polega? Zastosowanie u dzieci i u dorosłych. Trening biofeedback – efekty

    Biofeedback (biologiczne sprzężenie zwrotne) to nieinwazyjna metoda terapii polegająca na monitorowaniu przez specjalne urządzenie zmian fizjologicznych organizmu. Ma to na celu lepsze rozpoznawanie wpływu myśli i uczuć na fizjologię, dzięki czemu pacjent może nauczyć się kontrolować te funkcje organizmu, nad którymi w normalnych warunkach nie można panować (fale mózgowe czy napięcie mięśni). Biofeedback jest wykorzystywany w terapii dzieci i dorosłych z zaburzeniami koncentracji, stanami lękowymi, depresją, nadpobudliwością, padaczką, zaburzeniami autystycznymi czy niską odpornością na stres.

  • Jak odprężyć się przed świętami? Sprawdzone sposoby na przedświąteczny relaks

    Końcówka roku to zdecydowanie jeden z najgorętszych okresów na przestrzeni dwunastu kolejnych miesięcy kalendarzowych. Niezaprzeczalnie to właśnie grudzień króluje w tym rankingu, co ma związek z obchodzonymi w tym czasie Świętami Bożego Narodzenia. Skupiamy wtedy całą swoją energię, aby jak najlepiej się do nich przygotować. Pociąga to jednak za sobą spory stres, który, kumulując się, może wpływać negatywnie zarówno na nas samych, jak i na otoczenie, w którym się znajdujemy. W dalszej części artykułu opowiem o kilku sprawdzonych sposobach na zrelaksowanie się i złapanie oddechu w tym i tak już niełatwym dla nas wszystkich czasie. 

  • Co to jest social jet lag? Jak zaburzenia naturalnego rytmu dobowego wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie?

    Badania sugerują, że tendencja do regularnego snu w ciągu tygodnia i nagła zmiana tego wzorca w weekendy jest niekorzystna dla zdrowia i niesie za sobą przyrost masy ciała, zwiększone ryzyko nowotworów, depresji, chorób serca i schorzeń przewlekłych, takich jak cukrzyca. Czym jest chronotyp i co ma wspólnego z naszym samopoczuciem? Jak uporać się z tzw. społecznym jet lagiem?

  • THC a zdrowie – dlaczego tetrahydrokannabinol jest niebezpieczny?

    THC, czyli tetrahydrokannabinol, to najpopularniejszy składnik konopi znany niemalże na całym świecie. Jego popularność sprawiła, ze jest równocześnie najlepiej przebadaną substancją zawartą w tej rodzinie roślin. Opinia publiczna łączy THC z właściwościami psychoaktywnymi i uzależniającymi. Co to jest THC? Jak wpływa na organizm? Test na THC co warto wiedzieć? Jak przebiega oczyszczanie organizmu z THC? Podpowiadamy. 

  • Kannabinoidy – czym są i jak działają? Jaki mają wpływ na zdrowie?

    Kannabinoidy to niezwykle intensywnie badana grupa składników pochodzenia roślinnego. Ogromne pieniądze kierowane ze źródeł państwowych oraz komercyjnych powodują, że wiemy o tych składnikach coraz więcej. Kto z nas nie słyszał o marihuanie lub olejku CBD? To najpopularniejsze produkty, które zawierają kannabinoidy. Jest ich jednak na rynku zdecydowanie więcej.  

  • „Urwany film” po spożyciu alkoholu. Co wtedy dzieje się z mózgiem?

    Nadużywanie alkoholu jest związane z wieloma długotrwałymi problemami zdrowotnymi. Jedną z konsekwencji może być upośledzenie funkcji poznawczych i pamięci. Niektóre osoby po spożyciu alkoholu wykonują różne czynności, nawet złożone zadania, o których potem nie pamiętają. Naukowcy odkryli mechanizm, który jest molekularną podstawą tego zjawiska i mają nadzieję, że lepsze zrozumienie problemu pozwoli zapobiec wielu negatywnym konsekwencjom.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij