Cukrzyca — czy jesteś w grupie ryzyka?
Paulina Trofimiec

Cukrzyca — czy jesteś w grupie ryzyka?

Do 2030 roku liczba pacjentów chorych na cukrzycę typu 2 na całym świecie wzrośnie do 439 milionów. Obecnie w Polsce już około 3 milionów osób weszło „w stały związek” ze strzykawką z insuliną. Cukrzyca to nowa epidemia? Warto sprawdzić czy jest się w grupie ryzyka.

Pierwszy krok do zrozumienia cukrzycy to rozróżnienie typu 1 od 2. Na tę pierwszą chorują głównie młodzi ludzie do 30. roku życia, dlatego niekiedy nazywana jest młodzieńczą. To choroba autoimmunologiczna, w wyniku której zostają uszkodzone ośrodki produkujące insulinę w trzustce. Wówczas konieczne jest regularne podawanie tego hormonu, ponieważ nie wydziela go organizm. Cukrzyca typu 2 ma dwa źródła — upośledzenie wydzielania insuliny na skutek obciążeń genetycznych albo oporność na jej działanie, na którą wpływają zarówno geny, jak i czynniki środowiskowe. To właśnie 2 typ stanowi od 90 do 95% zachorowań.

Nie jest dokładnie znana patofizjologia cukrzycy, dlatego do dziś nie ma skutecznego leku, który pozwoliłby cukrzykom na życie bez strzykawek lub pena. Znane są jedynie czynniki ryzyka (genetyczne, środowiskowe) oraz korelacje, do których zalicza się niedobór niektórych witamin, a także zaburzenia flory bakteryjnej jelit. 

Włosy po mamie, cukrzyca po tacie

Geny są istotnym czynnikiem wpływającym na rozwój cukrzycy, przede wszystkim w przypadku typu 1. Jednak badania pokazują, że mają równie istotny wpływ na rozwój cukrzycy typu 2. Jeżeli w najbliższej rodzinie (rodzice, dzieci, rodzeństwo) jest osoba chora na tę chorobę, prawdopodobieństwo zachorowania pozostałych zdrowych członków rodziny sięga 40%. Bez cukrzyka w najbliższym gronie to ryzyko wynosi tylko 6%! 

Nie tylko same więzi genetyczne mają znaczenie. W ludzkim genomie znaleziono około 75 genów, których obecność zwiększa niebezpieczeństwo zachorowania na cukrzycę. Ich posiadaczami są głównie Europejczycy i Japończycy.

Otyłość jedną z głównych przyczyn zachorowania na cukrzycę

Siedzący tryb życia, brak aktywności fizycznej, palenie papierosów i nadużywanie alkoholu otwierają drzwi do świata cukrzycy. Jednak najbardziej ważkim czynnikiem jest otyłość. Badania WHO pokazują, że w przypadku niemal 90% pacjentów z cukrzycą typu 2 głównym czynnikiem zachorowania były nadprogramowe kilogramy. Zbyt duża masa ciała może być przyczyną insulinooporności, a dodatkowo, gdy chory nie zmienia trybu życia i nie powraca do prawidłowego BMI, znacząco pogarsza przebieg choroby. Dodatkowo bezdech senny, który jest powszechny wśród ludzi o rubensowskich kształtach może wpływać na rozwój stanów przedcukrzycowych oraz samej cukrzycy. Badania pokazują, że częściej uskarżają się na niego diabetycy niż reszta populacji.

Dieta z niską zawartością błonnika oraz bogata w produkty o wysokim indeksie glikemicznym znacznie zwiększa ryzyko zachorowania. Tłuszcze nasycone przyczyniają się do cukrzycy niezależnie od tego czy ktoś jest szczupły, czy otyły. To tłumaczy, dlaczego także młodzi i szczupli ludzie coraz częściej zależni są od insuliny.

Geny oraz nawyki to główne czynniki zwiększające ryzyko cukrzycy. Nie można mieć wpływu na tę pierwszą przyczynę, lecz najskuteczniejszym (i zazwyczaj jednocześnie najtrudniejszym) sposobem na ucieczkę spod cukrzycowej gilotyny jest zmiana nawyków żywieniowych, powrót do właściwego BMI, a także aktywność fizyczna. 

Powiązane produkty

Nietypowe korelacje związane z cukrzycą

Najnowsze badania donoszą, że witamina D może mieć pozytywny wpływ na kontrolę cukrzycy typu 2. Do takich wniosków przyczyniła się obserwacja cukrzyków w porze zimowej. W śnieżnych i szarych miesiącach choroba u wielu pacjentów się pogarsza, dlatego że powszechny niedobór witaminy D prawdopodobnie ma negatywny wpływ na nietolerancję glukozy i wydzielanie insuliny. Naukowcy donoszą, że suplementacja tą witaminą jest niedrogim, a także obiecującym sposobem obniżającym ryzyko cukrzycy oraz poprawiającym parametry u diabetyków.

Drugim niedawno odkrytym czynnikiem ryzyka jest deficyt witaminy K. W świadomości ludzi funkcjonuje głównie jako ważny element dla prawidłowej budowy kości, ale okazuje się również, że jej wysokie spożycie wpływa na wrażliwość na insulinę i pomaga regulować poziom glukozy. 

Również w trzewiach tkwi ogromna siła sterująca dziwnymi procesami w organizmie. Homeostaza w jelitach to podstawa zarówno dobrej odporności, jak i samopoczucia. Okazuje się, że diabetycy też powinni o nią zadbać. Badania pokazują, że pacjenci chorzy na cukrzycę typu 2 częściej mają zakłóconą homeostazę we florze bakteryjnej jelit w porównaniu z innymi osobami. Dlatego warto pamiętać o wzbogaceniu diety w produkty, które wspomagają w nich dobre bakterie (nabiał, kiszone warzywa).

Dzięki tym czynnikom ryzyka chociaż częściowo możliwe jest przewidzenie czy ktoś ma szansę zachorować na cukrzycę. A gdy prawdopodobieństwo wystąpienia choroby jest duże, można zawczasu wdrożyć program prewencyjny, najprostszy i najtrudniejszy zarazem, czyli zdrowy tryb życia.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Lukrecja – co to za roślina? Właściwości, działanie, przeciwwskazania

    Któż z nas chociaż jeden raz w życiu nie zetknął się z niezwykłymi, czarnymi cukierkami o ślimakowatym kształcie? Ponoć albo się je kocha, albo nienawidzi. Charakterystyczny kolor i smak słodycze te zawdzięczają zawartości ekstraktu z lukrecji – rośliny, nad której bogactwem zastosowań warto się pochylić. Czym zatem jest lukrecja, jakie ma właściwości i jaki może mieć wpływ na nasze zdrowie?

  • Co to jest colostrum bovinum (siara bydlęca)? Colostrum na odporność – dla dzieci i dorosłych

    Colostrum, inaczej siara, to naturalne bogactwo związków wspomagających nie tylko odporność, ale również wpływających pozytywnie na poziom żelaza. Ostatnio zyskuje na popularności względem tradycyjnych środków na odporność, mogą ją przyjmować także niemowlęta i dzieci. Rodzaje siary są różne – od bydlęcej, przez owczą, po kozią. Kiedy warto zastosować colostrum? Jakie preparaty znajdziemy na aptecznej półce?

  • Tran – właściwości. Czy tran wpływa na odporność?

    Tran to olej otrzymywany z dorsza atlantyckiego lub innych ryb dorszowatych (olej z wątroby rekina nie jest tranem, ma bowiem inny skład i inne właściwości). Tran zawiera witaminę D i A, a także kwasy omega-3 (DHA i EPA), które mają korzystny wpływ na układ odpornościowy, nerwowy oraz krwionośny. Kiedy stosować olej z wątroby dorsza? Jak wybrać najlepszy tran dla dziecka i dla osoby dorosłej?

  • Domowe sposoby na wzmocnienie odporności – jak w prosty sposób wzmocnić organizm?

    Stosowanie domowych sposobów na odporność może okazać się bardzo dobrym rozwiązaniem, które z jednej strony pomoże w uniknięciu rozwoju infekcji, a z drugiej wspomoże terapię lekami, poprzez pobudzenie układu immunologicznego. W poprawie kondycji układu odporności istotne jest przestrzeganie kilku zasad, zaczynając od codziennego obowiązku zjedzenia pożywnego śniadania, kończąc na suplementacji żelaza i kwasów omega-3, których być może w pełni nie dostarczamy wraz z posiłkami. Dbając o naszą odporność niezmiernie istotne jest dbanie o nasz układ pokarmowy. Jakie suplementy przyjmować, czego unikać, a nad czym popracować w trosce o odporności? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Kreatyna – właściwości, działanie, efekty. Jak ją dawkować?

    Kreatyna – jakie pełni funkcje? Czy ma potencjał, aby stać się suplementem kojarzonym nie tylko z odżywkami dla sportowców? Czym różnią się jej formy? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziecie w poniższym artykule.

  • Suplementy i witaminy na odporność – jak uniknąć infekcji?

    Suplementy na odporność stały się bardzo popularne szczególnie w okresie pandemii COVID-19. Sięgamy po nie równie często w okresie zmieniających się pór roku, licząc, że pomogą nam uniknąć infekcji bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych. Preparaty na odporność mają przede wszystkim stymulować układ immunologiczny tak, aby ten szybciej i mocniej odpowiadał na atakujące go patogeny chorobotwórcze. Jak wybrać najlepsze suplementy zwiększające odporność, jak je dawkować i czy można je zażywać będąc w ciąży?

  • Dlaczego profilaktyczne picie płynu Lugola jest niebezpieczne dla zdrowia?

    W ostatnich dniach bardzo wzrosło zainteresowanie płynem Lugola. Niektórzy próbują stosować go profilaktycznie, a nie z powodu wyraźnych wskazań zdrowotnych. Wprawdzie płyn Lugola wykazuje działanie antyseptyczne, a znajdujący się w nim jod wpływa korzystnie na pracę tarczycy, ale zażywanie go na „własną rękę” może mieć bardzo negatywne, a wręcz tragiczne w skutkach konsekwencje. Dlaczego nie powinniśmy stosować płynu Lugola bez wyraźnych wskazań lekarskich i czym jest trądzik jodowy? 

  • Szczepionka na grypę 2023/2024 – kto i kiedy powinien się zaszczepić? Którą szczepionkę wybrać?

    W zależności od sezonu epidemicznego w Polsce liczba zachorowań i podejrzeń zachorowań na grypę osiąga od kilkuset tysięcy do nawet kilku milionów. Zazwyczaj największą liczbę zachorowań odnotowuje się pomiędzy styczniem a marcem. W zależności od grupy osób szczepionych i sezonu grypowego szczepionki na grypę chronią przed infekcją grypową ok. 40–70% zaszczepionych osób oraz zabezpieczają w znacznym stopniu przed powikłaniami pogrypowymi.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij