Malinowa profilaktyka nowotworów głowy i szyi
Katarzyna Szulik

Malinowa profilaktyka nowotworów głowy i szyi

Owoce jagodowe należą do najzdrowszych przedstawicieli tzw. superfoods – to kopalnia wartości odżywczych, a przez wzgląd na niską kaloryczność można je jeść niemal bez ograniczeń. Szczególnie cenione są zawarte w nich antyoksydanty. Maliny, bogate w przeciwutleniacze, zgodnie z badaniami naukowców z Chin mogą chronić przed niektórymi odmianami nowotworów głowy i szyi.

Badanie opublikowane na łamach „The American Journal of Chinese Medicine” dotyczyło działania profilaktycznego malin z gatunku Rubus idaeus (czerwonych) w kierunku zapobiegania rozwojowi raka nosogardzieli. Ten typ nowotworu wykazuje wysokie prawdopodobieństwo przerzutów do innych części ciała, zwłaszcza do węzłów chłonnych szyi. Z tego względu diagnostyka jest utrudniona, co przekłada się na trudności w podjęciu terapii na wczesnym, w pełni wyleczalnym stadium choroby.

Ekstrakt z malin wspomaga walkę z rakiem

Naukowcy z Chung Shan Medical University w Chinach przyjrzeli się właściwościom wyciągu z maliny pod kątem zatrzymania rozwoju i przerzutów raka nosogardzieli. Do tego celu wykorzystali komórki nowotworu, które poddano działaniu ekstraktu. Następnie zbadano jego wpływ na migrację oraz inwazyjność komórek rakowych.

Bazując na wynikach eksperymentu, zespół badawczy zaobserwował zahamowanie rozprzestrzeniania się guza. Na tej podstawie można sformułować tezę o potencjalnie profilaktycznym oddziaływaniu malinowej esencji, aczkolwiek zaprezentowane założenie wymaga udokumentowania w badaniach klinicznych.

Dlaczego warto jeść maliny?

Przeprowadzone testy naukowców z Chin potwierdzają dotychczasową wiedzę na temat właściwości przeciwnowotworowych owoców jagodowych, co ściśle wiąże się z ich intensywną kolorystyką, świadczącą o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy.

Owoce, w których dominuje barwnik czerwony, w tym maliny, ale też truskawki czy jeżyny zawierają kwas elagowy, czyli związek z grupy polifenoli. W badaniach przejawiał on zdolność do blokowania aktywacji substancji rakotwórczych. Odmienne eksperymenty wykazały, że ta sama substancja jest w stanie zahamować proces angiogenezy, przez co komórki nowotworowe zostają odcięte od naturalnego systemu zasilania.

Powiązane produkty

Inne właściwości malin

Maliny warto jeść również z innych względów, ich składniki przyczyniają się do poprawy wielu aspektów naszego samopoczucia i funkcjonowania:

Chronią serce, co ściśle wiąże się z wysoką zawartością flawonoidów, w tym antocyjanów, które łagodzą stany zapalne i zapobiegają rozwojowi dolegliwości układu sercowo-naczyniowego. Maliny hamują akumulację płytek miażdżycowych oraz obniżają ciśnienie, dzięki znacznej ilości przeciwutleniaczy. Dodatkowo znajdujący się w owocach potas zmniejsza ryzyko zapadnięcia na chorobę niedokrwienną serca.

Zwiększają zdolności kognitywne. Niektóre badania wykazały, że konsumpcja flawonoidów pochodzących z malin może poprawiać pamięć i redukować spadek zdolności kognitywnych następujących wraz z wiekiem.

Pomagają w cukrzycy. Skórka malin jest bogatym źródłem błonnika, który wspomaga regulację poziomu cukru we krwi. Przeprowadzone testy nie pozostawiają wątpliwości, że diety bogatoresztkowe wspomagają organizm osób chorujących na cukrzycę typu 1, zaś w przypadku typu 2 normalizują stężenie cukru, lipidów i insuliny.  

Wspierają prawidłowe widzenie. Znaczna ilość witaminy C pozwala zachować oczy w dobrej kondycji, chroniąc je przed defektami wywołanymi promieniowaniem ultrafioletowym emitowanym przez słońce. Ponadto maliny zawierają zeaksantynę, czyli przeciwutleniacz z grupy karotenoidów odfiltrowujący szkodliwe, niebieskie światło – dzięki temu zapobiega uszkodzeniom prowadzącym do zwyrodnienia plamki żółtej.

Pomagają w trawieniu, wspierają proces detoksykacji i wzmacniają system immunologiczny. Wysoka zawartość błonnika oraz wody w malinach wspomaga proces trawienia. Błonnik ułatwia eliminację toksyn z organizmu. Przyczynia się również do regulacji systemu immunologicznego oraz stanu zapalnego, co pozwala zapobiegać rozwojowi chorób powiązanych ze stanem zapalnym, takimi jak otyłość, cukrzyca, nowotwory oraz dolegliwości układu krążenia.

  1. C. H. Hsin, C. C. Huang, P. N. Chen et al., Rubus idaeus Inhibits Migration and Invasion of Human Nasopharyngeal Carcinoma Cells by Suppression of MMP-2 through Modulation of the ERK1/2 Pathway, „The American Journal of Chinese Medicine”, 45(7), 26 September 2017, 1557-1572; doi: 10.1142/S0192415X17500847.
  2. G. D. Stoner, L. S. Wang, N. Zikri et al., Cancer Prevention with Freeze-dried Berries and Berry Components, „Semin Cancer Biol.”, 17(5), Oct. 2007, 403–410, published online: 10 May 2007; doi: 10.1016/j.semcancer.2007.05.001.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. Które ryby na święta będą nie tylko najsmaczniejsze, ale i najlepsze dla zdrowia?

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Pachnące święta – przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • W Tłusty Czwartek nie zapomnij o zdrowiu

    Zjedzenie przynajmniej pączka w Tłusty Czwartek ma gwarantować pomyślność przez cały nadchodzący rok. W imię tradycji i zdrowia z ich liczbą lepiej nie przesadzać, bo obżarstwo nie przysporzy nam szczęścia, a tylko problemów z wątrobą bądź trzustką.

  • Dziecko w samochodzie w upał

    Wraz z nadejściem letnich upałów media zasypują nas informacjami o dzieciach i zwierzętach pozostawianych w rozgrzanych do czerwoności samochodach. Roztargnienie lub brak wyobraźni często prowadzą do tragedii, ponieważ nawet godzina spędzona w takich warunkach może grozić śmiercią dziecka. Najnowsze badanie potwierdzają, że ryzyko jest równie duże także w pojeździe pozostawionym w cieniu.

  • Kiedy dieta roślinna może szkodzić zdrowiu?

    Korzyści zdrowotne płynące z przejścia na dietę opartą na roślinach podkreśla wielu lekarzy, natomiast aktywiści ekologiczni zwracają uwagę na jej pozytywy wpływ na kondycję planety. Mimo to przejście na wegetarianizm, a zwłaszcza weganizm, musi być połączone z suplementacją składników odżywczych obecnych wyłącznie w mięsie. Do tej pory podstawową pozycją z tej kategorii była witamina B12, ale eksperci z Wielkiej Brytanii radzą, by do tej listy dodać także cholinę. 

  • Jak obchodzić Święta Wielkanocne podczas pandemii?

    W tegoroczne Święta Wielkanocne ze względu na pandemię koronawirusa, podobnie jak w roku ubiegłym, musimy zrezygnować z rodzinnych spotkań i odwiedzin, a w większości przypadków również z uczestnictwa w rytuałach religijnych. Nie oznacza to, że nawet w tych trudnych warunkach nie można przeżyć świąt radośnie i duchowo – wręcz przeciwnie, właśnie teraz warto zadbać, by w miarę możliwości utrzymać dobrze znane tradycje i zadbać o  namiastkę normalności w tym trudnym okresie. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij