
Malinowa profilaktyka nowotworów głowy i szyi
Badanie opublikowane na łamach „The American Journal of Chinese Medicine” dotyczyło działania profilaktycznego malin z gatunku Rubus idaeus (czerwonych) w kierunku zapobiegania rozwojowi raka nosogardzieli. Ten typ nowotworu wykazuje wysokie prawdopodobieństwo przerzutów do innych części ciała, zwłaszcza do węzłów chłonnych szyi. Z tego względu diagnostyka jest utrudniona, co przekłada się na trudności w podjęciu terapii na wczesnym, w pełni wyleczalnym stadium choroby.
Ekstrakt z malin wspomaga walkę z rakiem
Naukowcy z Chung Shan Medical University w Chinach przyjrzeli się właściwościom wyciągu z maliny pod kątem zatrzymania rozwoju i przerzutów raka nosogardzieli. Do tego celu wykorzystali komórki nowotworu, które poddano działaniu ekstraktu. Następnie zbadano jego wpływ na migrację oraz inwazyjność komórek rakowych.
Bazując na wynikach eksperymentu, zespół badawczy zaobserwował zahamowanie rozprzestrzeniania się guza. Na tej podstawie można sformułować tezę o potencjalnie profilaktycznym oddziaływaniu malinowej esencji, aczkolwiek zaprezentowane założenie wymaga udokumentowania w badaniach klinicznych.
Dlaczego warto jeść maliny?
Przeprowadzone testy naukowców z Chin potwierdzają dotychczasową wiedzę na temat właściwości przeciwnowotworowych owoców jagodowych, co ściśle wiąże się z ich intensywną kolorystyką, świadczącą o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy.
Powiązane produkty
Inne właściwości malin
Maliny warto jeść również z innych względów, ich składniki przyczyniają się do poprawy wielu aspektów naszego samopoczucia i funkcjonowania:
Chronią serce, co ściśle wiąże się z wysoką zawartością flawonoidów, w tym antocyjanów, które łagodzą stany zapalne i zapobiegają rozwojowi dolegliwości układu sercowo-naczyniowego. Maliny hamują akumulację płytek miażdżycowych oraz obniżają ciśnienie, dzięki znacznej ilości przeciwutleniaczy. Dodatkowo znajdujący się w owocach potas zmniejsza ryzyko zapadnięcia na chorobę niedokrwienną serca.
Zwiększają zdolności kognitywne. Niektóre badania wykazały, że konsumpcja flawonoidów pochodzących z malin może poprawiać pamięć i redukować spadek zdolności kognitywnych następujących wraz z wiekiem.
Pomagają w cukrzycy. Skórka malin jest bogatym źródłem błonnika, który wspomaga regulację poziomu cukru we krwi. Przeprowadzone testy nie pozostawiają wątpliwości, że diety bogatoresztkowe wspomagają organizm osób chorujących na cukrzycę typu 1, zaś w przypadku typu 2 normalizują stężenie cukru, lipidów i insuliny.
Wspierają prawidłowe widzenie. Znaczna ilość witaminy C pozwala zachować oczy w dobrej kondycji, chroniąc je przed defektami wywołanymi promieniowaniem ultrafioletowym emitowanym przez słońce. Ponadto maliny zawierają zeaksantynę, czyli przeciwutleniacz z grupy karotenoidów odfiltrowujący szkodliwe, niebieskie światło – dzięki temu zapobiega uszkodzeniom prowadzącym do zwyrodnienia plamki żółtej.
Pomagają w trawieniu, wspierają proces detoksykacji i wzmacniają system immunologiczny. Wysoka zawartość błonnika oraz wody w malinach wspomaga proces trawienia. Błonnik ułatwia eliminację toksyn z organizmu. Przyczynia się również do regulacji systemu immunologicznego oraz stanu zapalnego, co pozwala zapobiegać rozwojowi chorób powiązanych ze stanem zapalnym, takimi jak otyłość, cukrzyca, nowotwory oraz dolegliwości układu krążenia.