Malinowa profilaktyka nowotworów głowy i szyi
Katarzyna Szulik

Malinowa profilaktyka nowotworów głowy i szyi

Owoce jagodowe należą do najzdrowszych przedstawicieli tzw. superfoods – to kopalnia wartości odżywczych, a przez wzgląd na niską kaloryczność można je jeść niemal bez ograniczeń. Szczególnie cenione są zawarte w nich antyoksydanty. Maliny, bogate w przeciwutleniacze, zgodnie z badaniami naukowców z Chin mogą chronić przed niektórymi odmianami nowotworów głowy i szyi.

Badanie opublikowane na łamach „The American Journal of Chinese Medicine” dotyczyło działania profilaktycznego malin z gatunku Rubus idaeus (czerwonych) w kierunku zapobiegania rozwojowi raka nosogardzieli. Ten typ nowotworu wykazuje wysokie prawdopodobieństwo przerzutów do innych części ciała, zwłaszcza do węzłów chłonnych szyi. Z tego względu diagnostyka jest utrudniona, co przekłada się na trudności w podjęciu terapii na wczesnym, w pełni wyleczalnym stadium choroby.

Ekstrakt z malin wspomaga walkę z rakiem

Naukowcy z Chung Shan Medical University w Chinach przyjrzeli się właściwościom wyciągu z maliny pod kątem zatrzymania rozwoju i przerzutów raka nosogardzieli. Do tego celu wykorzystali komórki nowotworu, które poddano działaniu ekstraktu. Następnie zbadano jego wpływ na migrację oraz inwazyjność komórek rakowych.

Bazując na wynikach eksperymentu, zespół badawczy zaobserwował zahamowanie rozprzestrzeniania się guza. Na tej podstawie można sformułować tezę o potencjalnie profilaktycznym oddziaływaniu malinowej esencji, aczkolwiek zaprezentowane założenie wymaga udokumentowania w badaniach klinicznych.

Dlaczego warto jeść maliny?

Przeprowadzone testy naukowców z Chin potwierdzają dotychczasową wiedzę na temat właściwości przeciwnowotworowych owoców jagodowych, co ściśle wiąże się z ich intensywną kolorystyką, świadczącą o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy.

Owoce, w których dominuje barwnik czerwony, w tym maliny, ale też truskawki czy jeżyny zawierają kwas elagowy, czyli związek z grupy polifenoli. W badaniach przejawiał on zdolność do blokowania aktywacji substancji rakotwórczych. Odmienne eksperymenty wykazały, że ta sama substancja jest w stanie zahamować proces angiogenezy, przez co komórki nowotworowe zostają odcięte od naturalnego systemu zasilania.

Inne właściwości malin

Maliny warto jeść również z innych względów, ich składniki przyczyniają się do poprawy wielu aspektów naszego samopoczucia i funkcjonowania:

Chronią serce, co ściśle wiąże się z wysoką zawartością flawonoidów, w tym antocyjanów, które łagodzą stany zapalne i zapobiegają rozwojowi dolegliwości układu sercowo-naczyniowego. Maliny hamują akumulację płytek miażdżycowych oraz obniżają ciśnienie, dzięki znacznej ilości przeciwutleniaczy. Dodatkowo znajdujący się w owocach potas zmniejsza ryzyko zapadnięcia na chorobę niedokrwienną serca.

Zwiększają zdolności kognitywne. Niektóre badania wykazały, że konsumpcja flawonoidów pochodzących z malin może poprawiać pamięć i redukować spadek zdolności kognitywnych następujących wraz z wiekiem.

Pomagają w cukrzycy. Skórka malin jest bogatym źródłem błonnika, który wspomaga regulację poziomu cukru we krwi. Przeprowadzone testy nie pozostawiają wątpliwości, że diety bogatoresztkowe wspomagają organizm osób chorujących na cukrzycę typu 1, zaś w przypadku typu 2 normalizują stężenie cukru, lipidów i insuliny.  

Wspierają prawidłowe widzenie. Znaczna ilość witaminy C pozwala zachować oczy w dobrej kondycji, chroniąc je przed defektami wywołanymi promieniowaniem ultrafioletowym emitowanym przez słońce. Ponadto maliny zawierają zeaksantynę, czyli przeciwutleniacz z grupy karotenoidów odfiltrowujący szkodliwe, niebieskie światło – dzięki temu zapobiega uszkodzeniom prowadzącym do zwyrodnienia plamki żółtej.

Pomagają w trawieniu, wspierają proces detoksykacji i wzmacniają system immunologiczny. Wysoka zawartość błonnika oraz wody w malinach wspomaga proces trawienia. Błonnik ułatwia eliminację toksyn z organizmu. Przyczynia się również do regulacji systemu immunologicznego oraz stanu zapalnego, co pozwala zapobiegać rozwojowi chorób powiązanych ze stanem zapalnym, takimi jak otyłość, cukrzyca, nowotwory oraz dolegliwości układu krążenia.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. 

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Pachnące święta - przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • Jak chronić się przed koronawirusem? Oficjalne zalecenia WHO i Ministerstwa Zdrowia

    Koronawirus zaatakował już ponad 100 tys. ludzi w ponad 100 krajach na całym świecie. WHO mówi o pandemii, jednak zaleca spokój, ostrożność i postępowanie, które zminimalizuje ryzyko zakażenia.  Jak zadbać o zdrowie swoje i bliskich w czasie podwyższonego zagrożenia?

  • Domowa opieka nad chorym na Covid-19 – podstawowe zasady

    Zgodnie z danymi pochodzącymi z Chin, około 80 proc. osób, u których wynik testu na obecność SARS-CoV-2 okaże się pozytywny, doświadczy wyłącznie łagodnych objawów, niewykraczających poza dyskomfort związany ze zwykłą grypą lub przeziębieniem. W związku z tym, by nie stwarzać zagrożenia dla siebie i innych pacjentów, większość chorych będzie odsyłana do domów, by w ich zaciszu leczyć chorobę zgodnie ze wskazaniami lekarza. Ta sytuacja może dotknąć większość z nas, dlatego warto znać zasady postępowania i przygotować się na tę ewentualność. 

  • Koronawirus u dzieci – czy naprawdę większość przechodzi go bezobjawowo?

    Pandemia koronawirusa uderzyła przede wszystkim w seniorów, natomiast wśród najmłodszych odnotowano stosunkowo niewiele zakażeń i ofiar COVID-19. Większość dzieci przechodzi infekcję łagodnie lub nawet bezobjawowo, co jednak nie oznacza, że choroba im nie zagraża – ostrzegają badacze z Rutgers University. Zgodnie z ich badaniem, dzieci i nastolatki również są narażone na ciężki przebieg choroby, zwłaszcza gdy posiadają choroby towarzyszące.

  • Jak w okresie izolacji spowodowanej koronawirusem zachować równowagę psychiczną?

    Ostatnie miesiące drastycznie ograniczyły nasze możliwości w zakresie opuszczania domów i utrzymywania standardowych kontaktów towarzyskich. Dla wielu były one więc czasem intensywnego nadrabiania zaległości serialowych, książkowych czy filmowych. Jak się okazuje, taka forma spędzania czasu jest nie tylko przyjemna i skuteczna w przyspieszaniu jego upływu – w tym trudnym czasie pozwala utrzymać równowagę psychiczną. Naukowcy nazywają to zjawisko nietradycyjną socjalizacją.

  • COVID-19 a ciąża: nikłe szanse na zarażenie dziecka koronawirusem podczas porodu

    Rozłąka z dzieckiem tuż po porodzie to traumatyczne przeżyci dla każdej matki, do którego w wielu wypadkach zmusiła pandemia. W trosce o zminimalizowanie ryzyka zakażenia, matki chore na COVID-19 rodzą przez cięcie cesarskie i są izolowane od dziecka tuż po porodzie, bez możliwości kontaktu i naturalnego karmienia do chwili stwierdzenia, że niebezpieczeństwo związane z chorobą minęło. Coraz więcej badań pokazuje jednak, że te środki ostrożności są zbyt drastyczne, ponieważ ryzyko transmisji wirusa z matki na dziecko jest znikome. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij