Mikrobiota jelitowa może wpływać na ryzyko wystąpienia udaru
Katarzyna Szulik

Mikrobiota jelitowa może wpływać na ryzyko wystąpienia udaru

Naukowcy z West Wirginia University School of Medicine postanowili sprawdzić, czy udar może wpływać na zróżnicowanie populacji bakterii w żołądku i jelitach oraz czy ewentualne zmiany w tym zakresie oddziałują na procesy regeneracyjne w mózgu.

Z danych amerykańskiego Centrum Kontroli i Prewencji Chorób wynika, że w Stanach Zjednoczonych co 40 sekund ktoś doznaje udaru.

Udar prowadzi przede wszystkim do uszkodzeń mózgu bezpośrednio związanych z niedotlenieniem. Najnowsze badania udowadniają, że takie zdarzenie może skutkować pogorszeniem pracy innych części ciała. Jedno z nich, prowadzone przez naukowców z Zachodniej Wirginii sugerują zależność pomiędzy udarem a mikrobiotą jelitową. Badaczy szczególnie interesowało funkcjonowanie osi mózgowo-jelitowej.

Po udarze mikrobiota się zmienia

Badanie przeprowadzono na modelu zwierzęcym, w tym celu myszy podzielono na dwie grupy. Większość gryzoni przeszło indukowany udar niedokrwienny, natomiast reszta z nich była w pełni zdrowa. Naukowcy obserwowali stan zwierząt z obu grup w odstępie 3, 14 i 28 dni od wywołania apopleksji.

Jak się okazało, u myszy po udarze stwierdzono długotrwałe zmiany w mikrobiocie jelitowej. W przeciwieństwie do zwierząt z grupy kontrolnej – w ich florze jelitowej wykryto obecność bakterii ze szczepu Bifidobacteria.

Drobnoustroje typu Bifidobacteria posiadają pozytywne działanie na układ trawienny, wspomagają także organizm po przejściu udaru.

Naukowcy po upływie 28 dni u myszy w grupie eksperymentalnej odnotowali podwyższony poziom bakterii ze szczepu Helicobacter, co sugeruje pogorszenie stanu fizjologicznego.

U gryzoni po udarze stosunek bakterii ze szczepów Firmicutes do Bacteroidetes był znacznie wyższy niż w grupie kontrolnej – po 14 dniach sześciokrotnie wyższy, a po upływie 28 dni ponad trzykrotnie wyższy. Jak tłumaczą autorzy badania, tak duże odstępstwa od normy świadczą o zwiększonym ryzyku otyłości, cukrzycy oraz stanu zapalnego w rejonie jamy brzusznej.

Udar wpływa na strukturę jelit

Naukowcy zaobserwowali również zmiany w strukturze tkanki jelitowej. Prawidłowa tkanka jelitowa przypomina zdrową kolonię koralowców, pełną wypustek, ułatwiających absorpcję składników odżywczych. Po udarze tkanka przybrała bardzo chaotyczny wygląd, doszło do zmniejszenia się ilości przestrzeni między wypustkami. Opisana sytuacja wpływa na nieprawidłowości we wchłanianiu substancji odżywczych w jelitach, co z kolei utrudnia regenerację po poważnych zdarzeniach zdrowotnych.

Chroniczne zmiany w składzie mikroflory jelitowej, w zakresie wzrostu liczby niektórych negatywnych bakterii, utrzymujące się w 28 dni po udarze, oddziałują negatywne na funkcjonowanie mózgu oraz zachowanie. Odkrycie mogłoby pomóc w opracowaniu nowych metod leczenia skutków zawału, opartych o modyfikację mikroflory jelitowej za pomocą probiotyków.

Powiązane produkty

Chcesz uniknąć udaru? Chodź do sauny

Chcąc uniknąć udaru, warto często odwiedzać saunę – sugerują badania naukowców z Finlandii. Obserwacje przeprowadzone na grupie 1628 kobiet i mężczyzn między 53 a 74 rokiem życia, zamieszkujących wschodnią część kraju, bazowały na częstotliwości, z jaką korzystali z tradycyjnych fińskich łaźni. Podzielono ich na trzy zespoły: odwiedzających saunę raz w tygodniu, 2-3 razy w tygodniu i 4-7 razy w tygodniu. Ryzyko udaru malało wraz ze zwiększaniem częstotliwości korzystania z kąpieli parowych (uczęszczanie 2-3 razy w tygodniu zmniejsza zagrożenie o 14 procent, 4-7 razy w tygodniu aż o 61 procent). Związek utrzymywał się nawet po uwzględnieniu tradycyjnych czynników, warunkujących prawdopodobieństwo wystąpienia udaru, takich jak płeć, wiek, cukrzyca, indeks masy ciała, poziom lipidów we krwi, spożycie alkoholu, aktywność fizyczna i status socjoekonomiczny. Płeć nie miała żadnego wpływu na rezultat eksperymentu.

Zdaniem badaczy częste korzystanie z sauny zmniejsza ryzyko śmierci na skutek chorób układu krążenia. Ma to związek z obniżaniem ciśnienia, stymulacji systemu immunologicznego i pozytywnego wpływu na autonomiczny układ nerwowy.
  1. A. L. Brichacek, C. A. Gambill, S. Kenney i in., Abstract TP117: Experimental Stroke Induces Chronic Gut Dysbiosis in Male C57BL/6J Mice, International stroke conference 2019 poster abstracts. Session title: Basic and preclinical neuroscience of stroke recovery posters II; originally published: 1 Feb. 2019; https://doi.org/10.1161/str.50.suppl_1.TP117, Stroke, 2019; 50: ATP117.
  2. S. K. Kunutsor, H. Khan, F. Zaccardi i in., Sauna bathing reduces the risk of stroke in Finnish men and women, „Neurology”, 90 (22), 2018; 10.1212/WNL.0000000000005606, doi: 10.1212/WNL.0000000000005606.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. Które ryby na święta będą nie tylko najsmaczniejsze, ale i najlepsze dla zdrowia?

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Pachnące święta – przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • W Tłusty Czwartek nie zapomnij o zdrowiu

    Zjedzenie przynajmniej pączka w Tłusty Czwartek ma gwarantować pomyślność przez cały nadchodzący rok. W imię tradycji i zdrowia z ich liczbą lepiej nie przesadzać, bo obżarstwo nie przysporzy nam szczęścia, a tylko problemów z wątrobą bądź trzustką.

  • Dziecko w samochodzie w upał

    Wraz z nadejściem letnich upałów media zasypują nas informacjami o dzieciach i zwierzętach pozostawianych w rozgrzanych do czerwoności samochodach. Roztargnienie lub brak wyobraźni często prowadzą do tragedii, ponieważ nawet godzina spędzona w takich warunkach może grozić śmiercią dziecka. Najnowsze badanie potwierdzają, że ryzyko jest równie duże także w pojeździe pozostawionym w cieniu.

  • Kiedy dieta roślinna może szkodzić zdrowiu?

    Korzyści zdrowotne płynące z przejścia na dietę opartą na roślinach podkreśla wielu lekarzy, natomiast aktywiści ekologiczni zwracają uwagę na jej pozytywy wpływ na kondycję planety. Mimo to przejście na wegetarianizm, a zwłaszcza weganizm, musi być połączone z suplementacją składników odżywczych obecnych wyłącznie w mięsie. Do tej pory podstawową pozycją z tej kategorii była witamina B12, ale eksperci z Wielkiej Brytanii radzą, by do tej listy dodać także cholinę. 

  • Jak obchodzić Święta Wielkanocne podczas pandemii?

    W tegoroczne Święta Wielkanocne ze względu na pandemię koronawirusa, podobnie jak w roku ubiegłym, musimy zrezygnować z rodzinnych spotkań i odwiedzin, a w większości przypadków również z uczestnictwa w rytuałach religijnych. Nie oznacza to, że nawet w tych trudnych warunkach nie można przeżyć świąt radośnie i duchowo – wręcz przeciwnie, właśnie teraz warto zadbać, by w miarę możliwości utrzymać dobrze znane tradycje i zadbać o  namiastkę normalności w tym trudnym okresie. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij