Ekstrakt z egzotycznej rośliny może wspomóc walkę z cukrzycą

Naukowcy z Annamalai University w Indiach prowadzili badania nad rośliną, której ekstrakty mogą znacząco wspomóc terapię osób z cukrzycą typu 1 i 2. Mowa o mangrowii rosnącej w lasach podzwrotnikowych, do tej pory znajdującej szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej w tym rejonie świata.

Wcześniejsze badania wykazały, że mangrowia wykazuje między innymi właściwości antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe oraz wspomaga leczenie osób zarażonych wirusem HIV. Naukowcy przypisują wspomniane właściwości fitochemikaliom znajdującym się w roślinie, wśród których znajdują się alkaloidy, flawonoidy i terpenoidy.

Naukowcy postanowili sprawdzić, czy właściwości mangrowii znajdą zastosowanie również w leczeniu cukrzycy, czyli choroby dotykającej aż pięciu procent światowej populacji. W tym celu przeprowadzili badanie na myszach, najpierw pod kątem toksyczności ekstraktu, który okazał się w pełni bezpieczny w dawce sięgającej 2000 mg na kilogram. Efekty przeciwcukrzycowe ekstraktu określono na podstawie obserwacji poziomu cukru, cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Jak się okazało, poziom cukru we krwi gryzoni po podaniu ekstraktu zmalał o 20 procent w ciągu zaledwie dwóch godzin. Naukowcy zaobserwowali też znaczący spadek poziomu cholesterolu i lipoprotein u zwierząt przyjmujących ekstrakt z mangrowii.

Ziołowa apteczka dla cukrzyka

Mangrowia jest kolejnym z ziół, którym przypisuje się właściwości przeciwcukrzycowe. W tej grupie znajduje się także kurkuma za sprawą kurkuminy wspomagającej kontrolę poziomu cukru we krwi. Podobne działanie wykazywać ma cynamon, korzystny zwłaszcza dla pacjentów z cukrzycą typu 2. Jedzenie połowy łyżeczki cynamonu dziennie ma wpływać na obniżenie poziomów glukozy, cholesterolu i trójglicerydów. Z kolei imbir normalizuje poziom cukru we krwi przy równoczesnym zwiększaniu wrażliwości na insulinę.

Czym jest cukrzyca?

Cukrzycę powoduje nieprawidłowe działanie trzustki, która odpowiada za produkcję insuliny. Jest to bardzo ważny hormon dla działania ludzkiego organizmu – reguluje poziom cukru w organizmie. W ciele osoby chorej na cukrzycę poziom cukru jest stale podniesiony, co powoli niszczy ważne narządy wewnętrzne takie jak naczynia krwionośne, serce oraz nerki.

Aby choroba nie postępowała i nie pustoszyła organizmu, cukrzyk musi ściśle przestrzegać diety przepisanej przed diabetologa oraz stosować odpowiednie leki.

Do niedawna najpopularniejszym sposobem leczenia było stałe podnoszenie poziomu insuliny w organizmie, przez co konieczne wtedy są zastrzyki z insuliną i codzienne mierzenie jej poziomu. Cukrzyk musi również trzymać się określonego jadłospisu, który wyklucza wszystkie produkty zawierające węglowodany proste oraz dwucukry.

Są nimi na przykład pieczywo białe, słodycze, ciasta, alkohol, a zwłaszcza piwo i słodkie owoce. Przestrzeganie odpowiedniej diety przekłada się bezpośrednio na ogólny stan zdrowia chorego.

Słodka plaga

Poszukiwania leków na cukrzycę angażują wielu naukowców na całym świecie, ponieważ problem jest globalny i nieustannie rośnie. Według ostatnich szacunków Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej, z cukrzycą żyje 415 milionów ludzi na świecie, czyli co jedenasta osoba. Eksperci ostrzegają, że ta liczba może przez najbliższe 15 lat wzrosnąć do 642 milionów.

Tylko w Polsce na cukrzycę chorują 3 miliony ludzi, a kilkaset tysięcy nie zdaje sobie z tego nawet sprawy. Zła dieta oraz siedzący tryb życia to główne powody przyrostu zachorowań na choroby cywilizacyjne, w tym na cukrzycę.

Tak znaczny wzrost zachorowań na cukrzycę sprawił, że Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaliczyła tę chorobę do najpoważniejszych zagrożeń cywilizacji XXI wieku, a Organizacja Narodów Zjednoczonych umieściła ją w kategorii chorób epidemicznych, choć nie wykazuje cech zakaźnych. Głównymi przyczynami zachorowań na cukrzycę są niezdrowy tryb życia, nieodpowiednia dieta oraz brak ruchu.

Choroba ta może rozwijać się przez wiele lat bez żadnych objawów, dlatego osoby, których dotyka nie podejmują żadnego leczenia, przez co cukrzyca nazywana jest cichym zabójcą. Jej powikłania są jedną z najczęstszych przyczyn zgonów. Każdego roku na cukrzycę umiera około 5 milionów ludzi na świecie.

Pomiar poziomu cukru bez wkłucia? To możliwe

Badania prowadzone w związku z cukrzycą skupiają się na równi na lekach oraz poprawie komfortu życia chorych. W drugiej kategorii znajdują się pomysły na ułatwienie pomiaru poziomu cukru we krwi. Codzienne nakłuwanie palców w celu pobrania próbki krwi i sprawdzenia poziomu glukozy to konieczność dla osób z cukrzycą typu I. Być może nie na długo – amerykańscy badacze odkryli alternatywę dla glukometru, która sprawdza poziom cukru we krwi bez żadnej dodatkowej ingerencji.

Pomysł badaczy z Massachusetts Institute of Technology bazuje na inteligentnym tuszu, za pomocą którego choremu wykonuje się tatuaż. Zawarty w nim aktywny biologicznie barwnik wchodzi w interakcję z płynem śródmiąższowym ciała i zmienia kolor z zielonego na brązowy, gdy poziom glukozy wzrasta. Długofalowo z takiego rozwiązania skorzystają przede wszystkim cukrzycy, jednak twórcy wynalazku sugerują, że mógłby on również mieć zastosowanie tymczasowe, na przykład na okres pobytu w szpitalu. Ci, którym nie odpowiada widoczny tatuaż, mogliby zdecydować się na alternatywę wykonaną barwnikiem niewidocznym gołym okiem. Dopiero skierowanie na niego np. światła z ekranu smartfona spowodowałoby ujawnienie wzoru.

Bibliografia  zwiń/rozwiń

Herbs.news, Rynek zdrowia, Rzeczpospolita


Podziel się: