Jak uniknąć problemów trawiennych w okresie świątecznym?
Krzysztof Słomiak

Jak uniknąć problemów trawiennych w okresie świątecznym?

Z pewnością każdy z nas zmagał się kiedyś z problemami trawiennymi – w szczególności po przejedzeniu. Kolka, wzdęcia, ból brzucha, zaparcia lub biegunki to ważne sygnały wysyłane przez przeciążony układ pokarmowy. Najczęściej przyczyna zaburzeń trawienia nie jest jednak groźna - wynika ze spożywania wielu ciężkostrawnych posiłków. A świąteczna atmosfera, w której trudno oprzeć się najróżniejszym potrawom, wyjątkowo nie sprzyja dbaniu o układ pokarmowy.

Proces trawienia jest długi oraz bardzo skomplikowany. Bierze w nim udział wiele enzymów oraz narządów, które muszą ze sobą ściśle współpracować, aby rozłożyć złożone cząsteczki pokarmu, pozyskać z nich energię, a następnie przemieszczać je wzdłuż przewodu pokarmowego. Ten kilkugodzinny proces nie będzie mógł odbywać się prawidłowo, jeśli nie zostaną zastosowane odpowiednie przerwy pomiędzy posiłkami lub gdy zjemy więcej niż powinniśmy. Oto kilka zasad, które będą pomocne w dbaniu o zdrowie i dobre samopoczucie w czasie wzmożonej pracy układu pokarmowego.

Rób odpowiednie przerwy

Postaraj się, by przerwy między posiłkami wynosiły 2-3 godziny i unikaj podjadania o później porze, aby dać organizmowi czas na regenerację. Jedz przy tym powoli, doceniając smak potrawy. Głód będzie wtedy szybciej zaspokojony i unikniesz przejedzenia. W przerwach od posiłków pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu organizmu: najlepsza będzie woda z cytryną, która pobudzi metabolizm.

Aktywność fizyczna

Nic tak nie poprawi samopoczucia po obfitym posiłku, jak półgodzinny spacer. Zamiast siedzieć przy stole zastawionym kuszącymi daniami, znajdź czas na oddech na świeżym powietrzu. Ruch poprawi motorykę jelit, przez co nie będziesz czuł się ociężały, a dyskomfort pokarmowy zniknie.

Kontroluj to, co jesz

Przygotowując potrawy we własnej kuchni możesz skuteczne monitorować ilość cukrów i tłuszczy, które trafiają na talerz. Warto zamienić smażenie mięs w panierce na przygotowanie pełnego smaku dania w piekarniku, a zamiast tłustych sosów z majonezem dodać do sałatki sos na bazie olejów roślinnych czy jogurtu naturalnego. Korzystne będzie również włączenie do świątecznego jadłospisu błonnika, którego źródłem są m.in. owoce cytrusowe i brązowy ryż. Nie tylko sprawi, że poczujesz się syty, ale będzie także przeciwdziałać zaparciom oraz zahamuje wchłanianie toksyn z pożywienia. Postaraj się również ograniczyć dodawanie do potraw ostrych przypraw podrażniających śluzówkę żołądka.

Pomoc z apteki

Jeśli chcesz się odpowiednio przygotować i uniknąć problemów żołądkowych, wypróbuj zioła, które wspomogą pracę układu pokarmowego. W kuchennym zaciszu możesz przygotować napar z mięty, kopru włoskiego czy rumianku, które dzięki działaniu rozkurczającemu i wzmagającemu trawienie skutecznie poradzą sobie z bólem brzucha. Łyżka octu jabłkowego z wodą wypita po ciężkostrawnym posiłku również złagodzi uczucie ciężkości. Pomocne będą również leki oraz suplementy dostępne w aptece. Krople żołądkowe, płyny doustne zawierające wyciągi z dębu, szałwii, tymianku oraz tabletki z wyciągiem z karczocha przyniosą ulgę po obfitym posiłku. O wybór odpowiedniego preparatu można poprosić farmaceutę w aptece. Zgagę i uczucie pieczenia w przełyku zniwelują wodorowęglan sodu, wodorotlenek glinu oraz ranitydyna. Na wzdęcia najskuteczniejsze będą leki z simetikonem.

Zastosowanie się do powyższych zaleceń powinno przynieść wiele korzyści dla naszego zdrowia. Świąteczne objadanie raczej nie przysporzy wtedy większych problemów.

Należy jednak pamiętać, że to, co jemy wpływa na nasze zdrowie i czasem warto odpuścić sobie zjedzenie ciężkostrawnego dania, zamiast później kombinować, jak poradzić sobie z dolegliwościami. Jeśli pomimo odpowiedniej diety i zastosowania środków leczniczych problemy dalej będą nam towarzyszyć, należy udać się do lekarza w celu wykonania dokładnych badań.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Dieta miażdżycowa – zasady, produkty, jadłospis, przepisy

    Choroby układu krążenia, w tym m.in. miażdżyca, wciąż stanowią jedną z głównych przyczyn zgonów w naszych kraju. Wśród czynników ryzyka ich rozwoju wymienia się m.in. niską aktywność fizyczną oraz niewłaściwą dietę. Jak powinno wyglądać żywienie w profilaktyce i leczeniu miażdżycy? Co jeść, a czego unikać? 

  • Dieta z niskim IG – dla kogo? Jak powinna wyglądać? Zasady, produkty o niskim indeksie glikemicznym, przepisy

    Zalecana m.in. osobom zmagającym się z nadwagą albo cukrzycą. Wyklucza produkty wysoko przetworzone, tradycyjne desery, słodycze, a także wybrane owoce i warzywa. Dieta o niskim indeksie glikemicznym. Jakie są jej zasady? Jakie produkty posiadają niski IG? 

  • Słodziki – dlaczego są słodkie i jak wpływają na nasz organizm?

    Słodki smak nie jest zarezerwowany tylko dla cukrów takich jak glukoza, fruktoza czy sacharoza. Istnieją setki substancji pochodzenia naturalnego i syntetycznego, które są słodkie. Wszystkie zaliczamy do substancji słodzących. Co ciekawe, słodki smak charakteryzuje nie tylko związki zaliczane do substancji organicznych (zbudowanych w większości z węgla, wodoru i tlenu). Również związki nieorganiczne, np. sole berylu i ołowiu, wywołują podobne doznania zmysłowe. Jednak należy pamiętać, że są silnie trujące i pod żadnym pozorem nie powinny być spożywane.

  • Dieta sokowa – wszystko co powinieneś o niej wiedzieć

    Często potrzeba schudnięcia łączy się z chęcią maksymalnego przyspieszenia tego procesu. Chcąc szybko zgubić zbędne kilogramy, korzystamy z najróżniejszych dróg, takich jak dieta cud, detoks, posty, modne ostatnio okna żywieniowe, czy nawet niebezpieczne dla zdrowia głodówki "magiczne i uzdrawiające" zioła z najdalszych zakątków globu. Czy decydując się na detoks sokowy, oprócz nadmiaru wody z organizmu, można na stałe zgubić zbędne kilogramy, pozbyć się boczków i odczyścić organizm z toksyn? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Trening siłowy – zasady i efekty ćwiczeń siłowych. Wskazówki dla osób początkujących

    Trening siłowy to rodzaj treningu beztlenowego, który polega na wykonywaniu kilku ćwiczeń na wszystkie bądź określone grupy mięśniowe w kilku seriach. Jego celem są przede wszystkim ukształtowanie umięśnionej sylwetki oraz poprawa wytrzymałości i wydolności organizmu. Trening na siłę przyspiesza również metabolizm i ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej. Ponadto ćwiczenia siłowe wspomagają pracę układu krążenia oraz zwiększają produkcję endorfin, tzw. hormonów szczęścia. Jakie istnieją metody treningowe? Która z nich jest najlepsza dla osób początkujących?

  • BMI – czym jest i jak obliczyć Body Mass Index? Dlaczego obecnie uważa się, że BMI to wskaźnik daleki od doskonałości?

    Dzięki wskaźnikowi BMI w prosty sposób można oszacować, czy nasza masa ciała jest prawidłowa. To doskonałe narzędzie do badań przesiewowych, jednak ma swoje ograniczenia na poziomie indywidualnym, dlatego rozważnie trzeba podejść do interpretacji wyniku. O czym trzeba pamiętać, wykorzystując wskaźnik do oceny stan zdrowia? Jakie są alternatywy dla BMI?

  • Podjadanie – dlaczego nie jest takie dobre?

    Podjadamy w chwili stresu, ale i w momentach, w których czujemy się dobrze. Słodycze, owoce, słodkie napoje, dodatkowa porcja głównego posiłku... Liczy się wszystko! Każdy mały cukierek, każde ciastko i każda łyżka sosu spróbowana podczas przygotowywania dania dla rodziny! Efekty? Dodatkowe kilogramy, uczucie ciężkości i coraz większe uczucie uzależnienia od tego „by wciąż coś żuć”. Jakie są przyczyny podjadania? Co można jeść bezkarnie, a na co uważać? Jak przestać podjadać?  

  • Dieta w chorobie Parkinsona – na co warto zwrócić uwagę?

    Podstawową formą leczenia choroby Parkinsona jest farmakoterapia. Interwencję tę wspomoże jednak dobrze zbilansowana dieta, która ponadto, zabezpieczy przed dalszymi powikłaniami choroby, w tym m.in. przed niebezpiecznym dla zdrowia, a nawet życia niedożywieniem. Dieta w chorobie Parkinsona – jaką pełni funkcję? Jaki składniki będą ważne? Jak żywieniowo poradzić sobie z zaburzeniami ze strony przewodu pokarmowego? 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij