Jedzenie ryb w ciąży wspomaga rozwój wzroku dziecka
Katarzyna Szulik

Jedzenie ryb w ciąży wspomaga rozwój wzroku dziecka

Niewielkie badanie przeprowadzone przez naukowców z Finlandii sugeruje, że regularne jedzenie tłustych ryb w ciąży może wspomóc rozwój wzroku nienarodzonego dziecka oraz funkcje poznawcze jego mózgu. To kolejny dowód na to, że wybory żywieniowe mam mają znaczenie dla przyszłego zdrowia ich dzieci.

Zdaniem twórców badania dieta matki w czasie ciąży i w okresie karmienia decyduje o tym, czy do płodu i organizmu małego dziecka przedostaną się długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe, odgrywające ważną rolę w rozwoju jego mózgu w pierwszym roku życia. Są szczególnie istotne w procesie formowania wzrokowych komórek nerwowych, istotnych zwłaszcza dla siatkówki oka. Kwasy tłuszczowe są również ważnym czynnikiem przy powstawaniu synaps niezbędnych to transportu komunikatów między neuronami układu nerwowego.

Rybne korzyści dla wzroku

By sprawdzić, w jaki sposób ten składnik diety wpływa na płód, naukowcy przeanalizowali stan zdrowia 56 mam i ich dzieci uczestniczących we wcześniejszym, większym badaniu. Uczestniczki musiały prowadzić szczegółowy dziennik żywieniowy podczas ciąży, a pod uwagę brano także zmiany ich wagi przed ciążą i w jej trakcie, poziom cukru we krwi oraz ciśnienie krwi. Uczestniczki musiały także określić, czy paliły papierosy lub zapadły na cukrzycę ciążową.

Naukowcy sprawdzili źródła kwasów wielonienasyconych w diecie matek oraz w ich krwi, podobnie w przypadku krwi ich dzieci do pierwszego miesiąca życia. Dodatkowo, około drugich urodzin wzrok dzieci był badany precyzyjnym, nieinwazyjnym narzędziem sprawdzającym jakość i rozwój wzroku dzieci.

Jak się okazało – noworodki, których mamy jadały ryby trzy lub więcej razy na tydzień w ostatnim trymestrze ciąży, wypadły lepiej w testach wzroku od tych dzieci, których mamy w ogóle nie jadały ryb lub ich ilość nie przekraczała dwóch porcji tygodniowo.

Naukowcy sugerują, że wyniki ich badań mogą wskazywać na pozytywny wpływ częstego spożywania ryb w kontekście wspomagania rozwoju płodu. Pozytywnym czynnikiem są przede wszystkim długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe, ale również zawartość witamin D i E w rybach. Badanie przeprowadzili pracownicy Uniwersytetu w Turku oraz Szpitala Uniwersyteckiego w Turku w Finlandii, a wynik ich analiz ukazały się na łamach pisma „Pediatric Research”.

Porady żywieniowe dla mam powinny być prawem

Żywienie w ciąży ma znaczenie, o czym uświadamia także polski Rzecznik Praw Obywatelskich, który zabiegał o dodanie porad dietetycznych dla ciężarnych i ich dzieci do koszyka świadczeń. Informacje o możliwości refundacji tych porad dla ciężarnych pojawiły się już w 2016 roku. Wówczas zapewniano, że porady dietetyczne dla kobiet w ciąży i dzieci od 6. miesiąca do 5. roku życia zostaną wpisane do Narodowego Programu Zdrowia i będą dostępne od 2017 roku. Tę decyzję wsparło kilkoro konsultantów krajowych, a także wielu innych lekarzy i pielęgniarek oraz sami rodzice zrzeszeni w organizacjach pacjentów. Poradnictwo tego typu miało działać profilaktyczne w kierunku chorób dietozależnych, do których zaliczamy między innymi cukrzycę i niektóre nowotwory.

Zgodnie z projektem z 2016 roku, każda kobieta w ciąży powinna mieć prawo do bezpłatnej wstępnej porady żywieniowej położnej oraz tej udzielonej przez dietetyka. Rodzice dzieci od 6. miesiąca do 5. roku życia w tym zakresie mieli korzystać z pomocy pielęgniarki pediatrycznej oraz dietetyków pracujących w poradniach.

Głośne zapowiedzi najwyraźniej nie zostały wprowadzone w życie, o czym świadczy ostatnie zapytanie do szefa resortu zdrowia w tej sprawie wystosowane przez Rzecznika Praw Dziecka. Wiadomo, że w 2017 roku ówczesny minister zdrowia zlecił prezesowi Agencji Oceny Technologii Medycznych i Taryfikacji przygotowanie rekomendacji dla zakwalifikowania porad dietetycznych jako świadczenia gwarantowanego w zakresie podstawowej opieki zdrowotnej i ambulatoryjnej opieki specjalistycznej. Otrzymanie rekomendacji jest konieczne, żeby dokonać stosownej kwalifikacji takiego świadczenia.

Dieta ojca a zdrowie dziecka

Co ciekawe, zdrowie dzieci zależy nie tylko od tego, jak żywi się mama, ale również od diety ojca. Naukowcy z Uniwersytetu w Nottingham przeprowadzili w tym kierunku badanie na myszach.  Pokazało ono, że dieta o niskiej zawartości protein wpływa zarówno na plemniki, jak i płyn, w którym przebywają (plazmę), co z kolei ma długofalowe konsekwencje dla zdrowia metabolicznego dzieci. Wyniki badań nie są zaskoczeniem z punktu widzenia dotychczasowych obserwacji, które mówią o jednoznacznie negatywnym związku między nadwagą i otyłością, cukrzycą typu 2 i upijaniem się a jakością nasienia. Nikt jednak nie sprawdzał, w jaki sposób te czynniki mogą przełożyć się na zdrowie potomstwa ojców, którym pomimo negatywnych czynników udało się począć. Lekarze i eksperci od żywienia skupiają się na zdrowiu matki i wskazówkach pozwalających im utrzymać możliwie jak najzdrowszą dietę, która w sposób bezpośredni przekłada się na rozwój dziecka. Ojcowie nie uzyskują niemal żadnego wsparcia w tej kwestii, co może być błędem.

Wyniki wspomnianego badania dowiodły, że samce myszy będące na diecie niskoproteinowej produkowały spermę zawierająca mniej wskaźników DNA regulujących ekspresję genów w porównaniu z tymi karmionymi standardowo. Plazma z nasienia pogarszała ponadto reakcję immunologiczną macicy, niezbędną dla prawidłowego przebiegu ciąży. W tym sensie nieprawidłowa dieta ojca może w realny sposób wpływać na przebieg ciąży i rozwój dziecka za pośrednictwem nasienia. Zmiana diety na zdrowszą może więc pomóc uniknąć tych negatywnych konsekwencji.

Źródło: Science Daily, Polska Agencja Prasowa

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Kalendarz badań w ciąży – tydzień po tygodniu

    Dzięki przestrzeganiu harmonogramu wpisanego w ciążowy kalendarz badań, który składa się zarówno z testów obowiązkowych, jak i zalecanych, ginekolog prowadzący ma dostęp do kompleksowej historii ciąży, sprawując stałą kontrolę nad mamą i jej dzieckiem. Kalendarz badań w ciąży został przygotowany na podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia i według rekomendacji Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników. Składa się z wielu etapów, które są ograniczane przez ramy czasowe kolejnych tygodni ciąży, a także z wielu badań – fizykalnych, obrazowych i laboratoryjnych. Które badania należy wykonać, będąc w ciąży i dlaczego skrupulatność w ich wykonywaniu jest tak bardzo istotna? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule. 

  • Jakie badania wykonuje się tuż przed porodem?

    Ostatnie tygodnie ciąży to czas narastającego oczekiwania. Zanim dziecko zjawi się na świecie, warto się upewnić, że wszystko jest gotowe. Nie chodzi tylko o niezbędną wyprawkę, ale przede wszystkim o dopełnienie medycznych zaleceń lekarza prowadzącego. Jakie badania obrazowe i biochemiczne należy wykonać tuż przed porodem? Odpowiedzi na te pytania udzielono w niniejszym artykule.

  • Leki w ciąży – klasyfikacje leków stosowanych u kobiet ciężarnych

    Ciąża to czas szczególnego dbania o zdrowie przez przyszłą mamę. Przewlekłe choroby, infekcje oraz przemiany zachodzące w organizmie kobiety ciężarnej często wiążą się z koniecznością przyjmowania leków. Ich działanie wpływa nie tylko na organizm matki, bowiem przenikając przez łożysko, docierają również do płodu. Zatem, które z nich są bezpieczne zarówno dla przyszłej mamy, jak i dziecka?

  • Zapalenie pęcherza w ciąży – przyczyny, objawy, leczenie, domowe sposoby na zakażenie dróg moczowych u ciężarnych

    Kobieta ciężarna jest szczególnie podatna na zakażenia dróg moczowo-płciowych, co związane jest z licznymi zmianami zachodzącymi w jej organizmie. O infekcji mogą świadczyć nieprzyjemne dolegliwości lub zdiagnozowany podczas rutynowych badań kontrolnych bezobjawowy bakteriomocz. Zapalenia pęcherza w ciąży nie należy lekceważyć, bowiem zwiększa on ryzyko przedwczesnego porodu oraz urodzenia dziecka z niską masą ciała.

  • Zgaga w ciąży – dlaczego się pojawia i co jeść, aby złagodzić nieprzyjemne dolegliwości z nią związane?

    Zgaga stanowi częstą dolegliwość u kobiet w ciąży. Ponieważ przyszła mama zwykle dysponuje ograniczoną możliwością farmakologicznego radzenia sobie z trudnościami odmiennego stanu, warto znać domowe sposoby, które poprawią samopoczucie w zakresie wybranych. Zgaga w ciąży – co jeść, a czego unikać? Jak powinna wyglądać dieta, która złagodzi pieczenie oraz kwaśne odbijanie. 

  • Czy dzieci urodzone przez cesarskie cięcie mają inną mikroflorę jelitową od tych, urodzonych siłami natury? Czy są bardziej podatne na alergie?

    Badania dowodzą, że we wczesnym okresie życia niemowlęta urodzone przez cesarskie cięcie mają inny zestaw bakterii jelitowych niż dzieci urodzone silami natury. Zamiast pobierać drobnoustroje od swoich matek, nabywają bakterie ze środowiska szpitalnego. Czy dlatego są bardziej podatne na występowanie astmy, alergii oraz innych chorób immunologicznych?

  • Badanie wolnego płodowego DNA (cffDNA) – na czym polega i jakie wady genetyczne wykrywa badanie NIPT? Kiedy należy je wykonać?

    Badanie wolnego płodowego DNA (cffDNA) to analiza materiału genetycznego dziecka, który przedostaje się przez łożysko i krąży we krwi matki. Testy NIPT to nieinwazyjne, bezpieczne badania prenatalne, które pozwalają na oszacowanie z dużym prawdopodobieństwem (choć nie 100%) ryzyka wystąpienia wad genetycznych u płodu oraz określenie płci dziecka. Badanie cffDNA można wykonać już w pierwszym trymestrze – po 10. tygodniu ciąży.

  • Cholina (witamina B4) – dlaczego jest tak istotna dla kobiet w ciąży? Występowanie, właściwości, dawkowanie

    Cholina, to bardzo istotny związek dla rozwoju płodu (głównie w kontekście układu nerwowego), a ponadto biorący udział w szeregu procesów metabolicznych cholesterolu i związków tłuszczowych. W organizmie „witamina B4" występuje głównie w fosfolipidach, takich jak lecytyna i sfingomielina. Oprócz tego cholina przyczynia się do utrzymania właściwej struktury komórek, wpływa na pracę mięśni, układ oddechowy i mózg. Wyniki badań naukowych potwierdziły również, że przyczynia się ona do poprawy pamięci długotrwałej. Czy cholina chroni przyszłą mamę przed wystąpieniem stanu przedrzucawkowego, co ma ze sobą wspólnego cholina i inozytol oraz jak dawkować „witaminę B4"?? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij