
Jak zadbać o włosy w okresie jesiennym?
Codzienna pielęgnacja to podstawa
Promieniowanie UV, słona woda, chlor, częste stylizowanie i „luźna” dieta niekorzystnie wpływają na kondycję naszej skóry oraz włosów. Dlatego jesienią warto postawić na regenerację struktury włosów i ich wzmocnienie od cebulek aż po same końce. A propos końcówek, to warto je podciąć, gdyż zazwyczaj są na tyle zniszczone, że niewiele więcej jesteśmy w stanie dla nich zrobić.
Włosy powinno się myć w letniej wodzie z użyciem delikatnego szamponu, najlepiej na bazie naturalnych składników, bez SLS i sztucznych aromatów.
Warto ograniczyć zabiegi takie jak farbowanie i rozjaśnianie oraz częste stylizacje z użyciem wysokiej temperatury – np. prostownicą czy lokówką. Nie oznacza to, że należy całkowicie zrezygnować z suszarki i innych urządzeń – bezpieczne dla włosów jest suszenie letnim strumieniem powietrza. Korzystając z lokówki czy prostownicy warto zaopatrzyć się w sprzęt z możliwością regulacji temperatury oraz stosować kosmetyki termoochronne. Używanie odżywek i masek do włosów powinno być przemyślane, a produkty odpowiednio dobrane. Do wyboru jest szereg preparatów o działaniu odżywczym, regenerującym, nawilżającym, a także do włosów farbowanych, które można dodatkowo wzbogacić np. olejkiem rycynowym.
Dieta i suplementacja
Pielęgnacja włosów od zewnątrz to podstawa, jednak nie należy zapominać, że kondycja włosów uzależniona jest od kondycji całego organizmu. Jeśli brakuje nam witamin i minerałów, to niewątpliwie odbija się to na wyglądzie włosów, stają się kruche i pozbawione blasku, a do tego zaczynają wypadać. Dlatego właściwą pielęgnację włosów powinno się zacząć od weryfikacji obecnej diety. Należy ograniczyć do minimum żywność wysoko przetworzoną i fast food, a postawić na świeże warzywa i owoce, których jesienią nie brakuje. To, co jest dobre dla skóry równie korzystnie wpływa na włosy. Na jakie składniki warto postawić? Przede wszystkim pełnowartościowe produkty bogate w białko, zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały. Do najlepszych źródeł białka należą m.in. chude mięso, ryby, nabiał, jaja i nasiona roślin strączkowych. Najzdrowsze tłuszcze znajdziemy w takich produktach, jak tłuste ryby morskie (halibut, łosoś, makrela, śledź, dorsz, sardynki), owoce morza, olej lniany i rzepakowy orzechy włoskie, migdały czy awokado. Witaminy A, E, C oraz cynk i flawonoidy, będące znakomitymi antyoksydantami wymiatającymi wolne rodniki z naszego organizmu, znajdziemy w wielu produktach. Do najlepszych ich źródeł należą: tran, wątroba, tłuste ryby, warzywa zielone i żółte (marchew, sałata, szpinak, rzeżucha, brokuły, dynia), oleje roślinne, kiełki, owoce cytrusowe, dzika róża, czarna porzeczka, natka pietruszki, jagody camu camu, acerola, kapusta kiszona, orzechy, rośliny strączkowe i awokado. Niezbędne dla prawidłowego stanu skóry i włosów są również witaminy z grupy B oraz biotyna. Znajdziemy je np. w kaszy (gryczanej, jęczmiennej), roślinach strączkowych (fasoli białej, groszku), orzechach, owocach morza, płatkach owsianych, pieczywie żytnim, natce pietruszki, porzeczkach, orzechach, dyni, świeżych i suszonych morelach. Znakomitym uzupełnieniem diety są herbatki ziołowe ze skrzypu polnego oraz preparaty witaminowe zawierające wyciągi roślinne i biotynę.