Problem żywienia podczas choroby u dzieci
Anna Żyła

Problem żywienia podczas choroby u dzieci

Kiedy nasze dziecko dopada infekcja, gorączka czy ból brzucha, jego niechęć do spożywania posiłków wzrasta równie szybko jak nasz lęk i niepokój. Dlatego powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na dietę dziecka w trakcie choroby i zaraz po jej zakończeniu, ponieważ jest bardzo istotna dla prawidłowego przebiegu leczenia.

Dieta może stanowić wsparcie w trakcie kuracji, ale także stać się lekarstwem. Odpowiednie żywienie jest kluczową sprawą w powrocie do zdrowia: skraca czas trwania choroby, zmniejsza ryzyko powikłań, a dodatkowo wspomaga prawidłowy wzrost i rozwój.

Czego możemy się spodziewać?

W trakcie choroby organizm aktywizuje wszystkie siły do walki. Układ odpornościowy działa na najwyższych obrotach. Pogorszenie stanu odżywienia, ubytek masy ciała i osłabienie w chorobie nieodłącznie związane są z utratą apetytu u malucha. Dodatkowo mogą pojawić się trudności w połykaniu i gryzieniu, co również prowadzi do zmniejszenia przyjmowanych przez dziecko porcji.
Kolejnym problemem pojawiającym się w trakcie choroby są wymioty, biegunka i zaparcia. Te wszystkie dolegliwości mają niekorzystny wpływ na wchłanianie składników pokarmowych, tak bardzo potrzebnych podczas choroby i okresu rekonwalescencji. Poza tym zwiększają ryzyko odwodnienia. 

Żywienie podczas choroby – najważniejsze zasady

Zasadą, o której należy pamiętać w pierwszej kolejności, jest brak przymuszania dziecka do jedzenia. Dotychczasowe posiłki powinniśmy rozłożyć na więcej mniejszych porcji w ciągu dnia. Proste ulubione potrawy dziecka powinny być pierwszym wyborem, aby maluch odzyskał apetyt. Na ogół takie posiłki niestety nie są zbyt urozmaicone, przez co ich wartość odżywcza może być niewystarczająca w okresie choroby.

Nie wolno zapominać o odpowiednim nawodnieniu. Woda to najlepszy wybór, ale jeśli dziecko nie ma na nią ochoty – można mu podać delikatne kompoty bez cukru, gotowane na świeżych sezonowych owocach. Jeśli nie mamy dostępu do nich dostępu, sprawdzą się również owoce mrożone.

Po ustąpieniu najcięższych dolegliwości powinniśmy zadbać o uzupełnienie diety dziecka o białko, energię oraz potrzebne witaminy i składniki mineralne celem powrotu do stanu odżywienia sprzed choroby.

Zwróćmy szczególną uwagę na dietę dziecka, która powinna być źródłem dobrze przyswajalnego białka, węglowodanów złożonych czy tłuszczy o wysokiej jakości. Odpowiednia dzienna podaż energii – na którą zapotrzebowanie w trakcie choroby wzrasta średnio o 10% - jest niezbędna do prawidłowego rozwoju fizycznego i psychicznego dziecka, ale może też skrócić czas trwania choroby. Energia wykorzystywana jest także na kontrolowanie procesów wzrastania, dlatego podczas choroby lub tuż po jej zakończeniu rodzice powinni zwrócić szczególną uwagę na dostarczenie dziecku wszystkich składników odżywczych. Należy zadbać o to, aby dieta dziecka była bogata w pełnowartościowe białko. Jadłospis malucha w trakcie powrotu do zdrowia powinien dostarczać mu takie immunoskładniki, jak witamina A, C i D oraz cynk, kwasy omega-3 i inne.

Powiązane produkty

Immunoskładniki – jak działają i gdzie możemy je znaleźć?

Witamina A – bierze udział w syntezie białek i w przemianach lipidów (tłuszczów), zapewnia prawidłowe działanie tkanki nabłonkowej skóry i błon śluzowych. Pomaga w syntezie śluzu, który chroni tkankę nabłonkową i zapobiega zakażeniom przewodu pokarmowego oraz dróg oddechowych. Wzmacnia układ immunologiczny, wpływa na zwiększone wytwarzanie ciał odpornościowych krwi – białych krwinek. Najbardziej bogate źródła witaminy A są pochodzenia zwierzęcego: mięso i produkty mięsne, ryby, produkty mleczne, jaja. Jednak witaminę A znajdziemy również w pieczywie pełnoziarnistym, zielonych warzywach, marchwi, pomidorze (B-karoten).

Witamina C – aktywizuje organizm do pierwszej obrony przed intruzem jeszcze przed rozpoczęciem infekcji, chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jest zaliczana do witamin antyoksydacyjnych. Uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, co zapobiega łatwemu tworzeniu się sińców, krwotoków i krwawień dziąseł. Hamuje także utlenianie tzw. złego cholesterolu LDL, tym samym zmniejszając możliwość wystąpienia patologicznych zmian miażdżycowych. Główne źródła witaminy C w diecie: dzika róża, rokitnik, czarna porzeczka, natka pietruszki, czerwona papryka, dereń, chrzan, brukselka.

Witamina D – znana wszystkim jako witamina słońca. Poza regulacją metabolizmu wapnia, ma również duże znaczenie w modulowaniu układu immunologicznego. Źródłem witaminy D jest synteza w skórze pod wpływem promieni słonecznych (UVB). W formie naturalnej występuje też w tłustych rybach, żółtku jaja, pełnotłustych produktach mlecznych. Ze względu na powszechne występowanie niedoborów zaleca się suplementację witaminy D3 doustnie.

Cynk – jest niezbędny każdej komórce, reguluje pracę ponad 300 enzymów. Wpływa pozytywnie na układ immunologiczny, zwiększając odporność organizmu. Jego odpowiedni poziom w diecie ma związek z prawidłowym funkcjonowaniem skóry i błon śluzowych. Możemy znaleźć go w pestkach dyni, kaszy gryczanej, serze żółtym, kakao naturalnym oraz płatkach owsianych.

Kwasy omega-3 – dostarczają budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych – tzw. Eikozanoidów – które pomagają usprawniać pracę układu odpornościowego. Nie sposób wyliczyć wszystkie korzyści, jakie nam dają kwasy omega-3 – pojawia się coraz więcej badań udowadniających ich wspaniałe właściwości. Możemy je znaleźć w rybach, skorupiakach, algach, migdałach, orzechach włoskich, olejach roślinnych (olej lniany, olej arachidowy i olej rzepakowy).

A co po chorobie?

Kiedy sama dieta nie wystarczy

Powrót do zdrowia może charakteryzować się zwiększonym apetytem u dziecka, co ucieszy niejednego rodzica. Warto wykorzystać ten czas na podawanie pełnowartościowych pokarmów. Podaż posiłków o zwiększonej kaloryczności i wartości odżywczej umożliwi szybszy powrót do zdrowia. Możemy rozważyć również uzupełnienie diety w medyczne preparaty odżywcze dopasowane do potrzeb dziecka pod względem wartości odżywczej oraz smaku. Dostępne preparaty są bogate w łatwo przyswajalne białko, witaminy i składniki mineralne potrzebne w okresie rekonwalescencji. Produkty przeznaczone dla dzieci występują w formie płynnej i mogą doskonale sprawdzić się zarówno w trakcie choroby – zastępując posiłek – jak i wzbogacając potrawy – np. jako składnik koktajlu. Mogą też uzupełnić dietę po zakończeniu choroby, czyli w okresie rekonwalescencji. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Żółtaczka u noworodka – przyczyny, objawy, leczenie i hospitalizacja. Czy jest to groźna choroba?

    Żółtaczka u noworodka to stosunkowo często występujące zjawisko, gdyż dotyczy około 60% maluchów. Najbardziej charakterystycznym objawem żółtaczki noworodkowej jest zmiana koloru skóry i białek oczu na żółty lub pomarańczowy. Czy żółtaczka noworodkowa jest groźna dla zdrowia dziecka? Jak wygląda leczenie tego schorzenia w warunkach szpitalnych?

  • Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie

    Rumień zakaźny to zakaźna choroba wirusowa, która dotyczy najczęściej dzieci w wieku od 2. do 12. roku życia. Może więc wystąpić zarówno u niemowląt, jak i starszych dzieci. Nie należy jednak do niebezpiecznych chorób, a jej objawy w większości przypadków ustępują samoistnie.

  • Ból gardła u dziecka – co go powoduje? Co stosować na bolące gardło u dzieci?

    Ból gardła u dziecka może pojawić się kilka razy do roku. Jego przyczyną są zazwyczaj wirusy, a wśród objawów towarzyszących najczęściej wymienia się katar, chrypkę, gorączkę oraz kaszel. Jak złagodzić ból gardła u dziecka? Kiedy infekcja gardła u dzieci wymaga niezwłocznej wizyty u lekarza?

  • Łuszczyca u niemowląt i dzieci – przyczyny, objawy i leczenie. Jak dbać o skórę łuszczycową u dziecka?

    Łuszczyca u niemowląt i dzieci to przewlekła choroba zapalna skóry, która nastręcza wielu trudności małym pacjentom. Na skórze dziecka pojawiają się zmiany (grudki) pokryte tzw. blaszką łuszczycową przypominającą łuskę. Łuszczyca nie jest chorobą zakaźną, ale duży wpływ na jej pojawienie się mają czynniki genetyczne. W jaki sposób się ją leczy? Jak wygląda profilaktyka łuszczycy u dzieci?

  • Bostonka – przyczyny, objawy, leczenie choroby bostońskiej

    Bostonka to choroba zakaźna wywoływana przez enterowirusy, głównie wirusa Coxsackie A16. Najczęściej chorują dzieci do 5. roku życia, choć mogą na nią zachorować także dorośli. Nazywana jest chorobą dłoni, stóp i jamy ustnej (HFMD), ponieważ jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysypka – wykwity skórne – bolesne, nieswędzące pęcherzyki występujące na podeszwach stóp, dłoniach oraz na błonie śluzowej jamy ustnej. Sprawdź, jak można się zarazić – czy konieczny jest bezpośredni kontakt? Jak leczy się chorobę bostońską?

  • Biały szum – czym jest i dlaczego uspokaja dzieci?

    Biały szum może być stosowany do maskowania innych dźwięków, takich jak hałas uliczny, co może pomóc chociażby w polepszeniu jakości snu. Może również pomóc w uspokojeniu niemowląt i dzieci, które mają trudności z zasypianiem, a także poprawić ich koncentrację. Jednak długotrwałe narażenie na głośny biały szum może prowadzić do uszkodzenia słuchu i pogorszenia zdolności postrzegania dźwięków. Ponadto nadmierna ekspozycja na biały szum może powodować zmęczenie, drażliwość i inne problemy zdrowotne związane z przemęczeniem, takie jak bóle głowy i bezsenność. Jak stosować biały szum, żeby przyniósł zmęczonym rodzicom chwilę wytchnienia i uspokoił dziecko, a jednocześnie nie pogorszył jakości słuchu domowników?

  • Dziecko ma gorączkę – jak podawać leki i obniżyć temperaturę?

    Gorączka u dziecka to powszechny objaw chorobowy, który zazwyczaj jest wynikiem infekcji wirusowej lub bakteryjnej. Może towarzyszyć wielu schorzeniom, takim jak grypa, zapalenie gardła, zapalenie ucha, zapalenie płuc, angina czy infekcje dróg moczowych. Gorączka u dziecka może wystąpić również w wyniku szczepienia lub innych czynników, także tych wynikających z autoimmunologii. Czy gorączkę trzeba zbijać od razu po tym, kiedy się pojawi? Jak obniżyć ją domowymi sposobami i czy nacieranie skóry dziecka alkoholem może okazać się pomocne?

  • Skala Brazeltona (NBAS) – co to jest? Do czego służy?

    Zrozumienie języka, w jakim komunikują się niemowlęta, jest dużą zagadką nie tylko dla rodziców, ale także dla pediatrów i badaczy. Skala Brazeltona (NBAS) powstała w 1973 roku i do dzisiaj stanowi przydatne narzędzie w ocenie indywidualnego charakteru niemowląt i dzieci aż do ukończenia 2 miesiąca życia.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij