Problem żywienia podczas choroby u dzieci - portal DOZ.pl
Problem żywienia podczas choroby u dzieci
Anna Żyła

Problem żywienia podczas choroby u dzieci

Kiedy nasze dziecko dopada infekcja, gorączka czy ból brzucha, jego niechęć do spożywania posiłków wzrasta równie szybko jak nasz lęk i niepokój. Dlatego powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na dietę dziecka w trakcie choroby i zaraz po jej zakończeniu, ponieważ jest bardzo istotna dla prawidłowego przebiegu leczenia.

Czego możemy się spodziewać?

W trakcie choroby organizm aktywizuje wszystkie siły do walki. Układ odpornościowy działa na najwyższych obrotach. Pogorszenie stanu odżywienia, ubytek masy ciała i osłabienie w chorobie nieodłącznie związane są z utratą apetytu u malucha. Dodatkowo mogą pojawić się trudności w połykaniu i gryzieniu, co również prowadzi do zmniejszenia przyjmowanych przez dziecko porcji.
Kolejnym problemem pojawiającym się w trakcie choroby są wymioty, biegunka i zaparcia. Te wszystkie dolegliwości mają niekorzystny wpływ na wchłanianie składników pokarmowych, tak bardzo potrzebnych podczas choroby i okresu rekonwalescencji. Poza tym zwiększają ryzyko odwodnienia. 

Żywienie podczas choroby – najważniejsze zasady

Zasadą, o której należy pamiętać w pierwszej kolejności, jest brak przymuszania dziecka do jedzenia. Dotychczasowe posiłki powinniśmy rozłożyć na więcej mniejszych porcji w ciągu dnia. Proste ulubione potrawy dziecka powinny być pierwszym wyborem, aby maluch odzyskał apetyt. Na ogół takie posiłki niestety nie są zbyt urozmaicone, przez co ich wartość odżywcza może być niewystarczająca w okresie choroby.

Nie wolno zapominać o odpowiednim nawodnieniu. Woda to najlepszy wybór, ale jeśli dziecko nie ma na nią ochoty – można mu podać delikatne kompoty bez cukru, gotowane na świeżych sezonowych owocach. Jeśli nie mamy dostępu do nich dostępu, sprawdzą się również owoce mrożone.

Po ustąpieniu najcięższych dolegliwości powinniśmy zadbać o uzupełnienie diety dziecka o białko, energię oraz potrzebne witaminy i składniki mineralne celem powrotu do stanu odżywienia sprzed choroby.

Zwróćmy szczególną uwagę na dietę dziecka, która powinna być źródłem dobrze przyswajalnego białka, węglowodanów złożonych czy tłuszczy o wysokiej jakości. Odpowiednia dzienna podaż energii – na którą zapotrzebowanie w trakcie choroby wzrasta średnio o 10% - jest niezbędna do prawidłowego rozwoju fizycznego i psychicznego dziecka, ale może też skrócić czas trwania choroby. Energia wykorzystywana jest także na kontrolowanie procesów wzrastania, dlatego podczas choroby lub tuż po jej zakończeniu rodzice powinni zwrócić szczególną uwagę na dostarczenie dziecku wszystkich składników odżywczych. Należy zadbać o to, aby dieta dziecka była bogata w pełnowartościowe białko. Jadłospis malucha w trakcie powrotu do zdrowia powinien dostarczać mu takie immunoskładniki, jak witamina A, C i D oraz cynk, kwasy omega-3 i inne.

Polecane dla Ciebie

Immunoskładniki – jak działają i gdzie możemy je znaleźć?

Witamina A – bierze udział w syntezie białek i w przemianach lipidów (tłuszczów), zapewnia prawidłowe działanie tkanki nabłonkowej skóry i błon śluzowych. Pomaga w syntezie śluzu, który chroni tkankę nabłonkową i zapobiega zakażeniom przewodu pokarmowego oraz dróg oddechowych. Wzmacnia układ immunologiczny, wpływa na zwiększone wytwarzanie ciał odpornościowych krwi – białych krwinek. Najbardziej bogate źródła witaminy A są pochodzenia zwierzęcego: mięso i produkty mięsne, ryby, produkty mleczne, jaja. Jednak witaminę A znajdziemy również w pieczywie pełnoziarnistym, zielonych warzywach, marchwi, pomidorze (B-karoten).

Witamina C – aktywizuje organizm do pierwszej obrony przed intruzem jeszcze przed rozpoczęciem infekcji, chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jest zaliczana do witamin antyoksydacyjnych. Uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, co zapobiega łatwemu tworzeniu się sińców, krwotoków i krwawień dziąseł. Hamuje także utlenianie tzw. złego cholesterolu LDL, tym samym zmniejszając możliwość wystąpienia patologicznych zmian miażdżycowych. Główne źródła witaminy C w diecie: dzika róża, rokitnik, czarna porzeczka, natka pietruszki, czerwona papryka, dereń, chrzan, brukselka.

Witamina D – znana wszystkim jako witamina słońca. Poza regulacją metabolizmu wapnia, ma również duże znaczenie w modulowaniu układu immunologicznego. Źródłem witaminy D jest synteza w skórze pod wpływem promieni słonecznych (UVB). W formie naturalnej występuje też w tłustych rybach, żółtku jaja, pełnotłustych produktach mlecznych. Ze względu na powszechne występowanie niedoborów zaleca się suplementację witaminy D3 doustnie.

Cynk – jest niezbędny każdej komórce, reguluje pracę ponad 300 enzymów. Wpływa pozytywnie na układ immunologiczny, zwiększając odporność organizmu. Jego odpowiedni poziom w diecie ma związek z prawidłowym funkcjonowaniem skóry i błon śluzowych. Możemy znaleźć go w pestkach dyni, kaszy gryczanej, serze żółtym, kakao naturalnym oraz płatkach owsianych.

Kwasy omega-3 – dostarczają budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych – tzw. Eikozanoidów – które pomagają usprawniać pracę układu odpornościowego. Nie sposób wyliczyć wszystkie korzyści, jakie nam dają kwasy omega-3 – pojawia się coraz więcej badań udowadniających ich wspaniałe właściwości. Możemy je znaleźć w rybach, skorupiakach, algach, migdałach, orzechach włoskich, olejach roślinnych (olej lniany, olej arachidowy i olej rzepakowy).

A co po chorobie?

Kiedy sama dieta nie wystarczy

Powrót do zdrowia może charakteryzować się zwiększonym apetytem u dziecka, co ucieszy niejednego rodzica. Warto wykorzystać ten czas na podawanie pełnowartościowych pokarmów. Podaż posiłków o zwiększonej kaloryczności i wartości odżywczej umożliwi szybszy powrót do zdrowia. Możemy rozważyć również uzupełnienie diety w medyczne preparaty odżywcze dopasowane do potrzeb dziecka pod względem wartości odżywczej oraz smaku. Dostępne preparaty są bogate w łatwo przyswajalne białko, witaminy i składniki mineralne potrzebne w okresie rekonwalescencji. Produkty przeznaczone dla dzieci występują w formie płynnej i mogą doskonale sprawdzić się zarówno w trakcie choroby – zastępując posiłek – jak i wzbogacając potrawy – np. jako składnik koktajlu. Mogą też uzupełnić dietę po zakończeniu choroby, czyli w okresie rekonwalescencji. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Ból głowy u dziecka – co go powoduje? Co podawać dzieciom, gdy boli je głowa?

    Małe dziecko nie jest w stanie dokładnie określić, co mu dolega, ale niemal przy każdym pogorszeniu samopoczucia zaczyna się skarżyć na ból głowy. I właśnie ból głowy u dziecka to sygnał, którego rodzice nie powinni lekceważyć, bowiem może być pierwszym objawem wielu dolegliwości. Sprawdźmy, co może powodować ból głowy u dzieci i co warto robić, by go złagodzić. 

  • Choroba Kawasaki – przyczyny, objawy, leczenie choroby Kawasakiego. Choroba Kawasaki a koronawirus

    Choroba Kawasaki to choroba ogólnoustrojowa dotykająca głównie małe dzieci, powodująca stan zapalny ścian naczyń krwionośnych. Jej przebieg jest gwałtowny i ostry, pojawiają się takie objawy, jak: wysoka gorączka, stan zapalny gardła, zaczerwienienie spojówek, rozpulchniony, tzw. truskawkowy język, opuchlizna palców rąk i stóp. Jakie są przyczyny choroby Kawasakiego? Jak wygląda jej leczenie?

  • Witamina D dla dzieci – dawkowanie, objawy i skutki niedoboru

    Witamina D jest hormonem steroidowym, który kontroluje wiele istotnych dla organizmu procesów. Dostarczenie jej (poprzez syntezę skórną oraz wraz z pożywieniem) jest szczególnie ważne w przypadku najmłodszych. Witamina D wpływa na układ kostny dzieci poprzez regulację gospodarki wapniowo-fosforanowej, działa immunomodulująco, podnosząc odporność i obniżając poziom cytokin prozapalnych, ma również działanie antykancerogenne oraz neuro- i kardioprotekcyjne. Jaką dawkę witaminy D podawać dziecku? Witamina D dla dzieci w kroplach, kapsułkach twist-off, sprayu czy tabletkach?

  • Kolka u niemowlaka – przyczyny, objawy, leczenie kolki niemowlęcej

    Kolka niemowlęca to częsta dolegliwość pojawiająca się najczęściej już w pierwszym miesiącu życia dziecka i trwająca do ok. 3–4 miesiąca. Objawy kolki u niemowlaka to rozdrażnienie, napadowy, trudny do ukojenia płacz, podkurczanie nóżek i prężenie ciała. Jej przyczyny nie zostały do końca zidentyfikowane, najczęściej mówi się o niedojrzałości układu pokarmowego i nerwowego. Jak radzić sobie z kolką u dziecka? Przede wszystkim należy wykluczyć choroby organiczne. Aby złagodzić atak kolki, można próbować masować brzuszek, stosować ciepłe okłady, zazwyczaj ulgę maluszkowi przynosi też delikatne kołysanie. Jeżeli metody te zawodzą, w porozumieniu z pediatrą można włączyć leczenie farmakologiczne.

  • Ulewanie u noworodka i niemowlaka – kiedy powinno zaniepokoić?

    Ulewanie u noworodka i niemowlaka to mimowolne cofanie się treści żołądkowej do jamy ustnej dziecka. Regurgitację uznaje się za zjawisko fizjologiczne, które mija samoistnie, wynika ono bowiem z niedojrzałości układu pokarmowego malucha. Jeżeli ulewanie nie prowadzi do wystąpienia trudności z karmieniem czy zaburzeń wzrastania, nie ma potrzeby włączania leczenia. Jeśli natomiast pojawiają się wyraźne sygnały ze strony dziecka, że odczuwa ono dyskomfort bądź ból, a także gdy ulewanie ma charakter chlustający i trudno odróżnić je od wymiotów, należy pilnie skonsultować się z pediatrą.

  • Pasożyty u dzieci – objawy, diagnostyka, leczenie, odrobaczanie profilaktyczne

    W organizmie człowieka może bytować ponad 300 gatunków pasożytów (nazwa pasożyt wywodzi się z greckiego słowa parasitos i oznacza „darmozjad”). Mogą żyć one w skórze, na włosach, w płucach, w stawach, wątrobie, oczach, a nawet w mózgu. Czy zatem jest powód do strachu? Jak objawiają się pasożyty u dzieci? Jak często występują robaczyce w Polsce i czy „profilaktyczne odrobaczanie” jest skuteczne? 

  • PFAPA (zespół gorączek nawracających) – przyczyny, diagnostyka, leczenie

    Gorączka u dziecka zawsze jest przyczyną niepokoju u opiekunów. Na szczęście za większość z nich odpowiadają banalne infekcje wirusowe, jednak zawsze warto zachować czujność w przypadku jej obecności. Czym jest tajemniczo brzmiący zespół PFAP? Jakie są jego przyczyny, diagnostyka i leczenie?

  • Dyschezja niemowlęca – przyczyny, objawy, diagnostyka

    Dyschezja, obok kolki jelitowej, zaparć, nadmiaru gazów oraz ulewania, jest najczęstszą przyczyną problemów z brzuszkiem u noworodków i niemowląt. O ile pojęcia kolki czy ulewania są doskonale znane rodzicom maluszków, „medycznie” brzmiący termin „dyschezja” budzi niepokój. Czy słusznie? Czym jest dyschezja jelitowa? 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij