
Ziołowe wsparcie w poprawie trawienia
Po obfitych, tłustych i ciężkostrawnych posiłkach może dokuczać nieprzyjemne odbijanie, wzdęcia i gazy. Gdy organizujemy spotkanie przy stole, z pewnością nie chcielibyśmy, by nasi goście źle się czuli po posiłkach, którymi zostaną poczęstowani. Warto zatem zadbać nie tylko o wyśmienite menu, ale także o dobre samopoczucie gości. W tym celu wyeliminuj z menu potrawy i napoje, które wywołują lub nasilają dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (np. pokarmy tłuste i ostro przyprawione, napoje gazowane), do przygotowania potraw użyj naturalnych ziół wspomagających proces trawienia. Po posiłkach poczęstuj gości herbatką na dobre trawienie. Warto też mieć w domu środek wspomagający wydzielanie soku żołądkowego, wspomagający perystaltykę jelit oraz działający rozkurczająco.
Jak możemy poprawić trawienie?
W aptekach dostępnych jest wiele preparatów ułatwiających proces trawienia. Wybrać można ziołowe preparaty jednoskładnikowe lub mieszanki ziół. Dostępne są również preparaty w postaci tabletek, kropli i toników.
Jakie składniki powinien zawierać dobry preparat wspomagający trawienie?
Korzystny wpływ na proces trawienia ma ekstrakt z liści karczocha zwyczajnego (Cynara scolymus), tradycyjnie stosowany przy niestrawności oraz osłabieniu wydzielania żółci. Warto pamiętać, że przeciwwskazaniem do stosowania karczocha jest m.in. alergia na karczochy lub inne rośliny z rodziny Astrowatych.
Napar z rumianku również wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego poprzez działanie rozluźniające. Równie korzystny wpływ na procesy trawienne ma herbatka z kopru włoskiego. Koper pobudza perystaltykę jelit i zwiększa wydzielanie soku żołądkowego. Jest skutecznym środkiem wiatropędnym, pomaga zmniejszyć wzdęcia. Tradycyjnie w problemach gastrycznych, zwłaszcza przebiegających z bólem brzucha, stosuje się herbatkę miętową, nie jest ona jednak zalecana w przypadku zgagi. Dobrym wyborem może być herbatka złożona z kilku składników wspomagających trawienie. W składzie takiej herbatki powinny więc znaleźć się takie składniki jak np.: liść mięty pieprzowej (Mentha piperita), owoc anyżu (Pimpinella anisium), owoc kopru włoskiego (Foeniculum vulgare), owoc kminku zwyczajnego (Carum carvi), korzeń lukrecji (Glycyrrhiza glabra).
Wyciągi roślinne wspomagające trawienie występują również w postaci toników bezalkoholowych. W tonikach dobrej jakości znajdziemy wyciągi z dziewanny, arcydzięgla, anyż gwieździsty, imbir. Są to głównie surowce goryczkowe i aromatyczno-gorzkie. Zawarte w nich olejki eteryczne i gorycze działają pobudzająco na wydzielanie soków trawiennych, śliny, żółci i soku żołądkowego. Tonik zastosowany przed jedzeniem, bardzo dobrze pobudza apetyt.
Warto wspomnieć, że wiele cennych ziół to również przyprawy. Kurkuma, lubczyk, majeranek, oregano, bazylia wzbogacą walory smakowe potrawy, a także pomogą trawić bez nieprzyjemnych odczuć.
Co jeszcze możemy zrobić?
Nie bez znaczenia jest tryb życia do którego przywykliśmy. Będąc zaproszonym na przyjęcie warto zachować umiar. Częstujmy się i kosztujmy wszystkiego, ale w niewielkich ilościach. Objadanie się sprzyja wystąpieniu nieprzyjemnych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Warto czasem zrezygnować z transportu samochodem. Powrót do domu spacerem, na pewno pozwoli poczuć się lepiej nawet po obfitym posiłku i długim biesiadowaniu przy stole.