Mróz zbiera żniwo: ponad 100 ofiar od początku sezonu
Katarzyna Szulik

Mróz zbiera żniwo: ponad 100 ofiar od początku sezonu

Ponad 100 zmarło w wyniku zatrucia tlenkiem węgla lub wymrożenia od początku sezonu grzewczego, czyli października 2017 roku. Tylko we wtorek 27 lutego, uznawany za jeden z najbardziej mroźnych dni tej zimy, zgon w wyniku zatrucia poniosły trzy osoby, w tym 14-letnia dziewczynka.

Dokładnie 51 osób zmarło w wyniku zatrucia tlenkiem węgla od początku sezonu grzewczego, czyli października 2017 roku. Tylko we wtorek 27 lutego, uznawany za jeden z najbardziej mroźnych dni tej zimy, zgon w wyniku zatrucia poniosły trzy osoby, w tym 14-letnia dziewczynka.

Do zgonu dziewczynki doszło w Nysie w województwie opolskim. Do kolejnych dwóch śmierci doszło we Franciszkowie na Mazowszu, gdzie czadem zatruli się 41-letnia kobieta i 61-letni mężczyzna. Na dzień dzisiejszy bilans zgonów spowodowanych tlenkiem węgla to 51 osób. W poprzednim sezonie grzewczym do chwili jego zakończenia śmierć poniosło 61 osób. 

Jak zabija czad?

Tlenek węgla, potocznie nazywany czadem, to „cichy zabójca”. Gaz jest bezbarwny i bezwonny, a pierwszym objawem zaczadzenia jest ból głowy. Gdy tlenek węgla dociera do organizmu utrudnia transport tlenu do płuc, co prowadzi do niedotlenienia organizmu, mogącego skutkować nawet śmiercią. 

Poza wspomnianym bólem głowy, pierwszymi objawami zatrucia czadem mogą być nudności i senność. Przez wzgląd na jego specyfikę, czadu nie można rozpoznać samodzielnie, dlatego w mieszkaniach, w których znajdują się kuchenki gazowe, zaleca się instalację czujników tlenku węgla. 

Pierwsza pomoc w razie wymrożenia

Ostatnie, wyjątkowo mroźne dni przyniosły również szereg zgonów z wyziębienia – od listopada 2017 roku do chwili obecnie śmierć w jego wyniku poniosły 53 osoby. W dniach z wyjątkowo niską temperaturą konieczna jest jak najszybsza reakcja w razie napotkania osób, które mogą być zagrożone, takie jak seniorzy bądź bezdomni. W tej sytuacji można powiadomić dowolne służby ratunkowe, w tym policję i straż pożarną.

Gdy natrafimy na osobę potencjalnie zagrożoną, która nie okazuje oznak życia, powinniśmy najpierw sprawdzić jej przytomność, a następnie wezwać pogotowie. Jeśli to możliwe, powinniśmy także przenieść taką osobę w miejsce, w którym mogłaby się ogrzać, a jeśli jej ubranie jest mokre – zdjąć je. Osobę wyziębioną należy okryć kocem lub folią izotermiczną nałożoną złotą stroną do góry. 

Jeżeli wyziębiony jest przytomny, trzeba podać mu ciepły napój z dużą zawartością cukru – koniecznie bezalkoholowy, ponieważ alkohol potęguje wyziębienie organizmu. Jeśli poszkodowany ma uszkodzenia skóry, należy zabezpieczyć je suchym opatrunkiem. Do czasu przyjazdu pogotowia powinniśmy pozostać przy nim i monitorować jego oddech. 

Powiązane produkty

Jak na własną rękę chronić się przed mrozem? 

Przede wszystkim ubierając się ciepło, w stroje zakrywające całe ciało – nawet odsłonięte kostki czy kolana są narażone na bolesne odmrożenia. Odkrywanie ciała w czasie mrozów przyspiesza jego wychłodzenia, w konsekwencji obniżając naszą odporność i zwiększając podatność na infekcje. Przemarzniecie może spowodować zapalenie oskrzeli i płuc, a gdy dotyczy dolnych partii ciała, skutkować zapaleniem nerek i pęcherza moczowego. Szczególnie narażona na mróz jest także twarz, którą przed wyjściem powinniśmy zabezpieczać tłustym kremem. Kosmetyki zawierające dużo wody będą potęgować potęgować poczucie zimna. Dobrym kosmetykiem na mroźne dni jest wazelina, którą warto zabezpieczyć zwłaszcza usta. 

Źródło: Polskie Radio, PAP

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. Które ryby na święta będą nie tylko najsmaczniejsze, ale i najlepsze dla zdrowia?

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Pachnące święta – przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • W Tłusty Czwartek nie zapomnij o zdrowiu

    Zjedzenie przynajmniej pączka w Tłusty Czwartek ma gwarantować pomyślność przez cały nadchodzący rok. W imię tradycji i zdrowia z ich liczbą lepiej nie przesadzać, bo obżarstwo nie przysporzy nam szczęścia, a tylko problemów z wątrobą bądź trzustką.

  • Dziecko w samochodzie w upał

    Wraz z nadejściem letnich upałów media zasypują nas informacjami o dzieciach i zwierzętach pozostawianych w rozgrzanych do czerwoności samochodach. Roztargnienie lub brak wyobraźni często prowadzą do tragedii, ponieważ nawet godzina spędzona w takich warunkach może grozić śmiercią dziecka. Najnowsze badanie potwierdzają, że ryzyko jest równie duże także w pojeździe pozostawionym w cieniu.

  • Kiedy dieta roślinna może szkodzić zdrowiu?

    Korzyści zdrowotne płynące z przejścia na dietę opartą na roślinach podkreśla wielu lekarzy, natomiast aktywiści ekologiczni zwracają uwagę na jej pozytywy wpływ na kondycję planety. Mimo to przejście na wegetarianizm, a zwłaszcza weganizm, musi być połączone z suplementacją składników odżywczych obecnych wyłącznie w mięsie. Do tej pory podstawową pozycją z tej kategorii była witamina B12, ale eksperci z Wielkiej Brytanii radzą, by do tej listy dodać także cholinę. 

  • Jak obchodzić Święta Wielkanocne podczas pandemii?

    W tegoroczne Święta Wielkanocne ze względu na pandemię koronawirusa, podobnie jak w roku ubiegłym, musimy zrezygnować z rodzinnych spotkań i odwiedzin, a w większości przypadków również z uczestnictwa w rytuałach religijnych. Nie oznacza to, że nawet w tych trudnych warunkach nie można przeżyć świąt radośnie i duchowo – wręcz przeciwnie, właśnie teraz warto zadbać, by w miarę możliwości utrzymać dobrze znane tradycje i zadbać o  namiastkę normalności w tym trudnym okresie. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij