Nowe odkrycia dotyczące tłuszczu w diecie
Katarzyna Szulik

Nowe odkrycia dotyczące tłuszczu w diecie

Naukowcy nie ustają w badaniach nad tym, w jaki sposób poszczególne składniki diety wpływają na nasze zdrowie. Najnowsze odkrycie Brytyjczyków rehabilituje tłuszcze zawarte w serach, natomiast Amerykanie ukuli tezę, że dodatek cynamonu ogranicza negatywne skutki diety wysokotłuszczowej.

Wnioski na temat serów sformułowali naukowcy z Reading University w Wielkiej Brytanii, posiłkując się analizą 29 badań prowadzonych z udziałem niemal miliona osób na przestrzeni ostatnich 35 lat. Wyniki są jednoznaczne: nie ma podstaw by twierdzić, że spożywanie nawet tłustego nabiału, takiego jak sery, ma jakiekolwiek przełożenie na występowanie chorób serca czy zawału mózgu. Wspomniane obawy były jednymi z kluczowych przy ustalaniu dziennych norm spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych, które w Wielkiej Brytanii wynoszą 30 g na dobę w przypadku mężczyzn i 20 g w odniesieniu do kobiet. Cień na wyniki badań rzuca jednak fakt, że były one współfinansowane przez trzy organizacje promujące spożywanie nabiału, jednak naukowcy twierdzą, że ten fakt nie miał wpływu na ich wnioski. 

Tłusty nabiał w małych dawkach sprzyja sercu

Te zapewnienia można brać za dobrą monetę, ponieważ wnioski Brytyjczyków pośrednio potwierdziły również badania naukowców z norweskiego Uniwersytetu w Bergen. Ich badania pokazały, że tłusty nabiał będący częścią zbilansowanej i niezbyt kalorycznej diety może wręcz obniżać ryzyko zapadnięcia na choroby serca. Kluczem do zdrowia jest więc umiar – serów czy śmietany nie musimy sobie odmawiać, jeśli stanowią wyłącznie dodatek do zdrowej diety. 

Cynamonem w tłuszcz

Wspomniane wnioski nie zmieniają faktu, że spożywanie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego może szkodzić zdrowiu, czemu, zgodnie z wynikami badań naukowców z USA, może zapobiec spożywanie cynamonu. Taką tezę ukuto na podstawie badania na myszach, które przez 12 tygodni pozostawały na diecie wysokotłuszczowej. Części z nich w tym czasie podawano suplementy zawierające cynamon i jak się okazało, zwierzęta z tej grupy po zakończeniu badania miały zdecydowanie lepsze wyniki od karmionych standardowo. Szczury na „diecie cynamonowej” miały niższą wagę, mniej tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha oraz zdrowsze poziomy cukru, insuliny i tłuszczu w organizmie. Na tej podstawie naukowcy wysnuli tezę, że cynamon może zapobiegać odkładaniu się tłuszczu, jednak jej prawdziwość muszą potwierdzić ewentualne badania kliniczne. 

Powiązane produkty

Margaryna jednak zdrowa?

W kontekście szkodliwości tłuszczów nienasyconych toczy się również nieustająca dyskusja na temat przewagi masła nad margaryną (lub odwrotnie). Najnowsze badania dowodzą, że jedzenie miękkiej margaryny może zapobiegać zawałom serca. Wnioski sformułowano na podstawie analizy danych o zdrowiu 70 tys. kobiet na przestrzeni 30 lat. Okazało się, że zastąpienie jednej łyżki stołowej masła w standardowej diecie łyżką margaryny miękkiej, a wiec nieutwardzanej, redukowało ryzyko zawału serca o 6 procent. W przypadku zamiany margaryny na masło takich obserwacji nie stwierdzono. Badania są wstępne i wymagają potwierdzenia, jednak warto wziąć pod uwagę, że coraz to nowsze analizy wskazują na pozytywny wpływ miękkiej margaryny w diecie, co może skłaniać do zmiany nawyków żywieniowych w tym zakresie. 

Źródła: PAP, Medexpress, The Independent

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Zdrowe żywienie ucznia, czyli dieta pomocna w nauce

    Wrzesień jest miesiącem, kiedy dla ucznia wszystko zaczyna się od nowa. Nowe podręczniki, obowiązki, czasami nowe przedmioty i nauczyciele, zajęcia dodatkowe. Czy pamiętamy o wszystkich jego potrzebach, w tym żywieniowych? Dowiedz się więcej!

  • Peskatarianizm – na czym polega?

    Obecnie coraz więcej osób postanawia zmienić swój sposób żywienia, decydując się na przejście na wegetarianizm i wykluczenie mięsa z diety. Modelem żywieniowym bazującym na diecie wegetariańskiej jest peskatarianizm, który zakłada wykluczenie mięsa czerwonego i białego, ale pozostawienie w menu ryb oraz owoców morza. Jakie są zasady diety peskatariańskiej i dla kogo będzie ona dobrym wyborem?

  • Co zabrać ze sobą na wakacje?

    Wakacje to wyjątkowy czas, na który czekamy przez cały rok. Aby jednak nasz urlop przebiegł tak, jak sobie wymarzyliśmy, konieczne jest podjęcie odpowiednich przygotowań. Sprawdź filmowy poradnik DOZ.pl dotyczący najpotrzebniejszych rzeczy, które należy zabrać ze sobą w podróż, aby wypoczynek upłynął nam bezpiecznie i spokojnie.

  • Dieta kapuściana (prezydencka) – na czym polega? Czy działa?

    Stale rosnąca liczba osób z nadwagą i otyłością sprawia, że diety odchudzające cieszą się nadal dużym zainteresowaniem wśród społeczeństwa. Jednym ze skutecznych sposobów na szybką utratę masy ciała jest dieta kapuściana, zwana również dietą prezydencką. Pomimo że przynosi szybkie efekty, to nie jest zalecana przez wykwalifikowanych dietetyków i lekarzy.

  • Skurczowe bóle menstruacyjne: czym są i jak sobie z nimi radzić?

    Bóle menstruacyjne, czyli skurczowe bóle w trakcie okresu (miesiączki), to dolegliwość, której doświadczyła większość kobiet1. Bóle menstruacyjne mogą pojawić się już przed miesiączką i mogą mieć duże natężenie. Zazwyczaj występują w podbrzuszu, ale mogą też rozprzestrzeniać się na górną część ud, nogi i plecy2,3. Mogą im również towarzyszyć nudności, wymioty, wzdęcia i biegunka3. Wszystko to, w połączeniu z utratą krwi i bólem, może powodować naprawdę kiepskie samopoczucie.

  • Maślanka – właściwości zdrowotne i przeciwwskazania. Czy maślanka jest zdrowa?

    Mleko oraz przetwory mleczne to ważna grupa produktów w żywieniu zarówno dzieci, jak i osób dorosłych. Produkty te zawierają duże ilości dobrze przyswajalnego wapnia, pełnowartościowe białko, witaminy oraz składniki mineralne. Jednym z najważniejszych wyrobów przemysłu mleczarskiego jest maślanka. Na co jest dobra maślanka? Jakie ma właściwości oraz kto powinien unikać jej spożywania?

  • Czy proteinowa dieta Dukana działa? Fazy diety i skutki uboczne

    Dieta Dukana jest znana inaczej jako dieta proteinowa, białkowa oraz Protal (z jęz. fr. protéines alternatives). Pomysłodawcą tej słynnej diety jest były francuski dietetyk Pierre Dukan, który w 2013 roku otrzymał zakaz wykonywania zawodu lekarza na terenie Francji. Mimo to dieta Dukana zyskała w ostatnich latach miano jednej z najpopularniejszych diet odchudzających na całym świecie i stanowi model żywienia dla wielu osób.

  • Kiwi – właściwości odżywcze, wartości

    Kiwi jest niezwykle popularnym owocem, który nazywany bywa również chińskim agrestem. Owoce kiwi są jagodami, a ich miąższ jest soczysty, galaretowaty i zasobny w brązowe lub czarne nasiona. Kiwi zawiera wiele różnych składników bioaktywnych (m.in. witamin, składników mineralnych, karotenoidów i polifenoli), dzięki czemu wywiera pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij