Nowe odkrycia dotyczące tłuszczu w diecie
Katarzyna Szulik

Nowe odkrycia dotyczące tłuszczu w diecie

Naukowcy nie ustają w badaniach nad tym, w jaki sposób poszczególne składniki diety wpływają na nasze zdrowie. Najnowsze odkrycie Brytyjczyków rehabilituje tłuszcze zawarte w serach, natomiast Amerykanie ukuli tezę, że dodatek cynamonu ogranicza negatywne skutki diety wysokotłuszczowej.

Wnioski na temat serów sformułowali naukowcy z Reading University w Wielkiej Brytanii, posiłkując się analizą 29 badań prowadzonych z udziałem niemal miliona osób na przestrzeni ostatnich 35 lat. Wyniki są jednoznaczne: nie ma podstaw by twierdzić, że spożywanie nawet tłustego nabiału, takiego jak sery, ma jakiekolwiek przełożenie na występowanie chorób serca czy zawału mózgu. Wspomniane obawy były jednymi z kluczowych przy ustalaniu dziennych norm spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych, które w Wielkiej Brytanii wynoszą 30 g na dobę w przypadku mężczyzn i 20 g w odniesieniu do kobiet. Cień na wyniki badań rzuca jednak fakt, że były one współfinansowane przez trzy organizacje promujące spożywanie nabiału, jednak naukowcy twierdzą, że ten fakt nie miał wpływu na ich wnioski. 

Tłusty nabiał w małych dawkach sprzyja sercu

Te zapewnienia można brać za dobrą monetę, ponieważ wnioski Brytyjczyków pośrednio potwierdziły również badania naukowców z norweskiego Uniwersytetu w Bergen. Ich badania pokazały, że tłusty nabiał będący częścią zbilansowanej i niezbyt kalorycznej diety może wręcz obniżać ryzyko zapadnięcia na choroby serca. Kluczem do zdrowia jest więc umiar – serów czy śmietany nie musimy sobie odmawiać, jeśli stanowią wyłącznie dodatek do zdrowej diety. 

Cynamonem w tłuszcz

Wspomniane wnioski nie zmieniają faktu, że spożywanie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego może szkodzić zdrowiu, czemu, zgodnie z wynikami badań naukowców z USA, może zapobiec spożywanie cynamonu. Taką tezę ukuto na podstawie badania na myszach, które przez 12 tygodni pozostawały na diecie wysokotłuszczowej. Części z nich w tym czasie podawano suplementy zawierające cynamon i jak się okazało, zwierzęta z tej grupy po zakończeniu badania miały zdecydowanie lepsze wyniki od karmionych standardowo. Szczury na „diecie cynamonowej” miały niższą wagę, mniej tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha oraz zdrowsze poziomy cukru, insuliny i tłuszczu w organizmie. Na tej podstawie naukowcy wysnuli tezę, że cynamon może zapobiegać odkładaniu się tłuszczu, jednak jej prawdziwość muszą potwierdzić ewentualne badania kliniczne. 

Polecane dla Ciebie

Margaryna jednak zdrowa?

W kontekście szkodliwości tłuszczów nienasyconych toczy się również nieustająca dyskusja na temat przewagi masła nad margaryną (lub odwrotnie). Najnowsze badania dowodzą, że jedzenie miękkiej margaryny może zapobiegać zawałom serca. Wnioski sformułowano na podstawie analizy danych o zdrowiu 70 tys. kobiet na przestrzeni 30 lat. Okazało się, że zastąpienie jednej łyżki stołowej masła w standardowej diecie łyżką margaryny miękkiej, a wiec nieutwardzanej, redukowało ryzyko zawału serca o 6 procent. W przypadku zamiany margaryny na masło takich obserwacji nie stwierdzono. Badania są wstępne i wymagają potwierdzenia, jednak warto wziąć pod uwagę, że coraz to nowsze analizy wskazują na pozytywny wpływ miękkiej margaryny w diecie, co może skłaniać do zmiany nawyków żywieniowych w tym zakresie. 

Źródła: PAP, Medexpress, The Independent

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Tłusty Czwartek na zdrowo. Co zamiast pączków?

    Pączek średniej wielkości dostarcza ok. 300 kalorii. W Tłusty Czwartek najczęściej zjadamy więcej niż jeden, często przy tej okazji kosztujemy również popularnych faworków, co w sumie daje bardzo dużą ilość dostarczanych kalorii. Niestety po zjedzeniu tłustych pączków możemy odczuwać nieprzyjemną zgagę lub niestrawność.

  • ABC biegania. Od czego zacząć przygodę z bieganiem?

    Bieganie wyszczupla sylwetkę, wzmacnia mięśnie, pozwala na trening w zasadzie w każdych warunkach i okolicznościach. Można biegać zarówno na siłowni (na bieżni), jak i pod gołym niebem. Na początku bieganie wymaga chwili przygotowania i dostosowania swojego organizmu do nowych warunków, jednak w miarę zdobywania doświadczenia i wiedzy staje się codziennym nawykiem. Od czego zacząć, aby nie zrobić sobie krzywdy?

  • 5 patentów na lekkostrawną Wielkanoc

    Za chwilę zasiądziemy do wielkanocnego, obfitego stołu. Tylko podczas jednego dnia możemy dostarczyć do organizmu średnio około 4000 kalorii. Poprzez zachowanie odrobiny rozsądku i przygotowanie mniej kalorycznych potraw, uchronimy się przed zbędnymi kilogramami i niestrawnością.

  • Chrzan i ćwikła – wielkanocne trawienie pod kontrolą

    Chrzan i ćwikła to niemalże symbol Świąt Wielkanocnych. Nie może ich zabraknąć na naszych stołach – nie tylko ze względu na tradycję. Doskonale wpływają też na trawienie.

  • Dlaczego warto biegać? Korzyści wynikające z treningów biegowych

    Do zalet biegania, poprawiających nasze zdrowie i możliwości fizyczne, chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Regularnie wykonywana aktywność fizyczna przyczynia się do poprawy parametrów krwi, obniżenia odkładającego się w naczyniach cholesterolu, uregulowania glikemii i uwrażliwienia tkanek na insulinę. Zapobiega to rozwijaniu się chorób, takich jak cukrzyca, miażdżyca tętnic, choroby serca i układu krążenia. Jeśli należysz do osób, które bardziej niż zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć” cenią efektywność w pracy – tutaj również bieganie może okazać się czynnikiem wpływającym na Twoje lepsze wyniki. Dlaczego warto uwzględnić biegową terapię antystresową w naszym planie dnia?

  • Nunchi – na czym polega koreański przepis na relacje międzyludzkie?

    Czym jest tajemnicze nunchi – element koreańskiej kultury, który ma zapewnić zdrowe relacje międzyludzkie, a co za tym idzie również dobrostan psychiczny. Czy taka strategia ma szansę sprawdzić się także w Polsce?  

  • Jak się przygotować do maratonu?

    Przygotowania do maratonu należy rozpocząć jak najwcześniej. Specjaliści zalecają, aby stopniowo zwiększać dystans treningów biegowych. Poprawę wydolności organizmu można uzyskać również poprzez inne formy aktywności – pływanie czy jazdę na rowerze. W czasie treningów ważna jest także regeneracja i wykonywanie przerw w cyklach ćwiczeń. Dostępnych jest szereg zabiegów sprzyjających regeneracji powysiłkowej, np. pole magnetyczne i masaż pneumatyczny.

  • Na czym najlepiej smażyć? Olej, oliwa, masło czy smalec?

    Smażenie to najczęściej wybierana i najbardziej znana metoda obróbki termicznej pożywienia. Na przestrzeni lat powstało wiele mitów i kontrowersji w tym temacie, szczególnie jeśli chodzi o to, na czym najlepiej smażyć. Olej, oliwa, masło, smalec, a może najlepiej beztłuszczowo? Dlaczego nie każdy olej nadaje się do smażenia? W tekście poniżej rozwiewamy wszelkie wątpliwości.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij