Uwaga na „podrabiane” nowalijki
Katarzyna Szulik

Uwaga na „podrabiane” nowalijki

Pierwsze wiosenne warzywa, popularnie zwane nowalijkami, już trafiły do sklepów i na bazarki. Naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego ostrzegają jednak, że warzywa, które obecnie nazywamy nowalijkami, nie są polskie i by znaleźć się na naszych stołach pokonują często tysiące kilometrów, a sposób ich hodowli niszczy cenne składniki odżywcze.

W dzisiejszych czasach sezonowość w zasadzie nie dotyczy straganów i supermarketów, ponieważ niemal wszystkie warzywa i owoce można kupić przez okrągły rok. W sezonie zimowym sałata, rzodkiewki, pomidory czy ogórki trafiają do nas z ciepłych krajów, a dopiero w początkach wiosny możemy cieszyć się nowalijkami z polskich zbiorów. Należy jednak pamiętać, że pierwsze, gruntowe nowalijki, dojrzewające w pełnym słońcu, pojawią się w sklepach dopiero w czerwcu.

Rakotwórcze nowalijki?

Polskie warzywa, które można kupić już teraz, są efektem hodowli szklarniowej, pozwalającej na jak najlepsze wykorzystanie pierwszych ciepłych dni. By szklarniowe warzywa mogły dojrzeć, muszą być intensywnie nawożone mieszankami na bazie azotu. Rośliny nie są jednak zdolne wykorzystać go w całości do przemiany na biomasę, więc kumulują część azotanów, które zwłaszcza w trakcie transportu, gdy brakuje tlenu a temperatura jest wysoka, mogą przekształcać się w szkodliwe, rakotwórcze azotyny. To niebezpieczeństwo jest największe w przypadku warzyw liściowych, takich jak sałata i szpinak oraz stosunkowo najmniejsze u tych, w których częścią jadalną są owoce – należą do nich między innymi ogórki i pomidory. 

Ekspresowe dojrzewanie i jałowy smak

Czy w takim razie lepszym wyborem będą nowalijki przybywające do nas na przykład z Maroka? Niekoniecznie, ponieważ ich smak pozostawia wiele do życzenia. Konsument kupuje oczami, a widząc soczyście czerwonego pomidora zakłada, że jego wnętrze będzie identyczne. Często okazuje się jednak, że zamiast aromatycznego, słodkiego miąższu dostajemy białawe, twarde wnętrze pozbawione smaku. Dzieje się tak, ponieważ pomidory, które trafiają na nasze stoły z Afryki czy Bliskiego Wschodu są zrywane na tamtejszych farmach w bardzo wczesnym stadium dojrzewania, gdy dopiero zaczynają łapać kolor i nie zdążyły wykształcić składników odpowiedzialnych za smak i zapach. Przywiezione do kraju przeznaczenia są poddawane procesowi tzw. szybkiego dojrzewania, co w praktyce oznacza gazowanie ich dwutlenkiem węgla, który uruchamia naturalne procesy starzenia i sprawia, że biały pomidor może zamienić się w czerwonego już w ciągu doby. Takiego warzywa wizualnie nie sposób odróżnić od tego zerwanego w środku lata, ale po chwili zauważamy, że jest twardy i nie ma zapachu lub jego aromat jest chemiczny. Proces sztucznego przyspieszania wzrostu nowalijek nie jest niebezpieczny dla ludzi, jednak pozbawia je niemal wszystkich wartości odżywczych, co w połączeniu z kiepskimi walorami smakowymi stawia pod sporym znakiem zapytania sens kupowania nowalijek tego typu. 
Zdaniem ekspertki Eweliny Hallmann z Katedry Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, jeśli chcemy poznać smak prawdziwych nowalijek, musimy poczekać przynajmniej do wczesnego lata, Dopiero wtedy dni są na tyle długie, by warzywa mogły prawidłowo się rozwijać i wykształcić dobrze znany smak i składniki odżywcze. 

Źródlo: PAP

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • L-karnityna – co to za związek i jak działa? Kiedy sięgnąć po preparaty z karnityną?

    L-karnityna to tzw. substancja witaminopodobna, pełniąca ważne dla funkcjonowania organizmu role. Pobieramy ją z pożywieniem w produktach mięsnych i mlecznych, jednak przede wszystkim jest ona syntetyzowana w organizmie. Czym zatem jest karnityna i jaki jest sens jej suplementacji? 

  • Adaptogeny – Rhodiola rosea – czym jest i jak działa? Właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania do stosowania różańca górskiego

    Preparaty z rożeńca górskiego są polecane w okresie zwiększonej pracy umysłowej oraz wyższego narażenia na stres. Jego suplementacja jest wskazana także podczas przesilenia wiosennego, które często objawia się nadmierną sennością, zmianami depresyjnymi lub ogólną apatią. Rhodiola rosea jest bogata w związki, takie jak rozawina, rozaryna i solidorozyd, czyli substancje obniżające napięcie i korzystanie wpływające na pracę układu nerwowego. Które preparaty z adaptogenem wybrać, jaka jest dzienna zalecana dawka różeńca górskiego i czy rhodiola rosea należy przyjmować na czczo? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Guma arabska (E414) – właściwości i zastosowanie. Jak guma akacjowa wpływa na zdrowie?

    Guma arabska to substancja o niezwykle uniwersalnym zastosowaniu: spotkamy ją zarówno w produktach spożywczych i w farmaceutykach, jak również w klejach i farbach. Czym jest i jakie ma właściwości? Czy jest dla nas zdrowa? A może jej obecność na liście dodatków do żywności powinna nas niepokoić? Poznajmy najciekawsze fakty. 

  • Adaptogeny – Żeń-szeń – czym jest i jak działa? Właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania do stosowania

    Żeń-szeń, nazywany również ginsengiem lub wszechlekiem, jest jednym z najlepiej opisanych adaptogenów. Według medycyny chińskiej powinno się stosować go jedynie w miesiącach zimowych. Żeń-szeń wpływa na poprawę funkcji kognitywnych (poznawczych), poprawia samopoczucie i pamięć, łagodzi stres oraz działa korzystanie na skórę i potencję seksualną. Na rynku można kupić wiele preparatów z żeń-szeniem, zarówno w formie tabletek, kapsułek czy płynnych ekstraktów. Który preparat z żeń-szeniem wybrać, jaka jest dzienna zalecana dawka tego adaptogenu oraz w jakiej porze dnia należy zażywać ten suplement? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Bromelaina – jak działa i jakie ma właściwości? Na co pomoże bromelina?

    Fitoskładniki, czyli substancje aktywne biologicznie pochodzenia naturalnego, niezwykle często wykazują pozytywne oddziaływanie na organizm ludzki. Zwracanie się ludzkości w stronę natury sprawia, że coraz więcej z nich staje się obiektem rzetelnych badań naukowych. Tym samym niejednokrotnie potwierdzone zostają przesłanki ich stosowania w ludowej medycynie. Co więcej, dokładne badania właściwości fitoskładników sprawiają, że stają się użyteczne w różnorodnych gałęziach przemysłu. Idealnym przykładem takiej substancji jest bromelaina. Pozyskiwana z ananasów, a stosowana między innymi w medycynie, kosmetyce, przemyśle spożywczym oraz tekstylnym. Jak działa i dlaczego jest tak wszechstronnie używana? Kiedy warto ją suplementować? Podpowiadamy! 

  • Witamina K – funkcje w organizmie i skutki niedoboru u dzieci i dorosłych. Witamina K dla noworodka

    Witamina K to tak naprawdę grupa witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, które odgrywają istotną rolę w procesie krzepnięcia krwi, metabolizmie kości i regulacji poziomu wapnia we krwi. Wyróżnia się witaminę K1 (filochinon), występującą w zielonych warzywach oraz witaminę K2 (menachinon), która jest syntezowana w układzie pokarmowym. Jakie są przyczyny i objawy niedoboru witaminy K? Dlaczego podaje się ją noworodkom tuż po urodzeniu?

  • Kreatyna – właściwości, działanie, efekty. Jak ją dawkować?

    Kreatyna – jakie pełni funkcje? Czy ma potencjał, aby stać się suplementem kojarzonym nie tylko z odżywkami dla sportowców? Czym różnią się jej formy? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziecie w poniższym artykule.

  • Witamina A – rola w organizmie, źródła, suplementacja

    Witamina A to nazwa grupy związków chemicznych, która odnosi się do rozpuszczalnych w tłuszczach retinoidów (m.in. retinolu) i niektórych karotenoidów (np. beta-karotenu). Witamina A wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, narządu wzroku, układu rozrodczego, a także na stan skóry (ma silne właściwości antyoksydacyjne). Niedobór witaminy A może prowadzić do poważnych komplikacji zdrowotnych, takich jak kłopoty ze wzrokiem. W jakich produktach szukać witaminy A?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij