
Eksperci: dieta wegańska jest w pełni bezpieczna dla dzieci i kobiet w ciąży
Dietę roślinną bez obaw o niedobory stosować mogą także dzieci, kobiety w ciąży i sportowcy, którzy z zasady mają specjalne potrzeby żywieniowe. Warunkiem zachowania jej zdrowotnych walorów jest jednak odpowiednie zbilansowanie i suplementacja składników odżywczych, których nie dostarczają rośliny. Mowa przede wszystkim o witaminie B12, żelazie, cynku, wapniu i kwasach omega-3, które w największych stężeniach występują w mięsie i produktach podchodzenia zwierzęcego, takich jak nabiał. Wszystkie poza witaminą B12 znajdują się także w warzywach, które muszą być składnikiem dobrze zbilansowanej diety roślinnej.
Weganie żyją dłużej
W sierpniu tego roku o prozdrowotnym charakterze wegańskiej diety informowali także badacze z Massachusetts General Hospital. Po przeanalizowaniu danych zdrowotnych od ponad 130 tys. osób stwierdzili, że u wegan ryzyko przedwczesnej śmierci jest o jedną trzecią niższe, niż u mięsożerców, co wiąże się między innymi z ich szczuplejszą sylwetką oraz mniejszą skłonnością do zapadania na choroby układu krążenia i cukrzycę. Naukowcy zwrócili uwagę, że produkty zwierzęce dostarczają organizmowi przede wszystkim tłuszcze nasycone i cholesterol oraz białko, rzadziej witaminy i błonnik niezbędne dla zdrowia. W związku z tym sugerują, że dieta pozbawiona składników odzwierzęcych może być dla nas korzystniejsza.
Dietę bezmięsną za bezpieczną uznał także Polski instytut Żywności i Żywienia, również z zastrzeżeniem, że zwłaszcza w przypadku dzieci konieczne jest dobre zbilansowanie jej składników.
Dietetyczne wątpliwości
Mimo dowodów na jego zdrowie, weganizm budzi kontrowersje, zwłaszcza w odniesieniu do dzieci. Wielkie emocje budzą sprawy, w których w wyniku niefrasobliwości rodziców w komponowaniu diety dochodziło do śmierci dzieci wynikającej z niedożywienia. Do ostatniego przypadku doszło we Włoszech, gdzie w związku z tym pojawił się pomysł uchwalenia ustawy, na mocy której stosowanie diety wegańskiej u dzieci byłoby objęte surowymi karami, z więzieniem włącznie.
Z kolei w Polsce wybór diety roślinnej przez dzieci wspiera program edukacyjny „Żyj smacznie i zdrowo”, realizowany przez markę Winiary w polskich gimnazjach. Jego głównym celem jest przekazanie młodym ludziom informacji na temat prawidłowego i zdrowego odżywiania oraz zachęceni do samodzielnego przygotowywania posiłków. W jego ramach uczniowie mogą uzyskać także informacje dotyczące diety roślinnej, między innymi na temat koniecznej suplementacji i doboru składników zapewniającego zdrową dietę. We wspomnianym programie w ostatnich latach uczestniczyło około 80 proc. szkół gimnazjalnych w całej Polsce.