Żywienie szpitalne pod lupą Rzecznika Praw Obywatelskich
Katarzyna Szulik

Żywienie szpitalne pod lupą Rzecznika Praw Obywatelskich

W sierpniu tego roku RPO Adam Bodnar skierował do Ministerstwa Zdrowia pismo, w którym informował o skargach pacjentów na jedzenie w szpitalach. W odpowiedzi na nie resort stwierdził, że żywienie w placówkach ochrony zdrowia powinno być adekwatne do stanu pacjentów, jednak szczegóły leżą w gestii dyrektorów poszczególnych szpitali.

W uwagach przesłanych do Rzecznika Praw Obywatelskich znalazły się skargi na smak szpitalnych posiłków, małe porcje i serwowanie jedzenia w zbyt niskiej temperaturze. Zdaniem Adama Bodnara przyczyną tego stanu rzeczy jest zbytnia oszczędność w planowaniu szpitalnego wyżywienia oraz rezygnacja ze szpitalnych kuchni na rzecz cateringu organizowanego przez firmy zewnętrzne.

Parówka, pasztet i dmuchany chleb

Pacjenci od lat zwracają uwagę na niską jakość szpitalnych posiłków i konieczność dożywiania ich przez rodzinę. Na fali niezadowolenia na Facebooku powstał profil „Posiłki w szpitalach”, na którym pacjenci dzielą się zdjęciami swoich dań. Wiele z nich budzi zdziwienie, inne oburzenie, jak na przykład pół bochenka chleba z minimalną ilością wyrobu pasztetopodobnego. W większości przypadków niska jakość składników jest widoczna gołym okiem, a to, co ląduje na talerzu łamie ogólne zasady zdrowego żywienia, szczególnie rygorystyczne w przypadku osób chorych. Dietetycy komentujący zdjęcia dla „Rynku zdrowia” byli szczególnie poruszeni posiłkami dla kobiet w ciąży, często składającymi się głównie z produktów bogatych w tłuszcze, sól czy cukier. Na profilu zdarzają się jednak również zdjęcia posiłków smacznych i dobrze skomponowanych,
co pokazuje, że wybór właściwych partnerów i sprawne zarządzanie budżetem pozwala zorganizować żywienie spełniające standardy.

Jedzenie jak lek

W odpowiedzi uzyskanej z resortu wiceminister Piotr Warczyński podkreślił, że szpital powinien organizować posiłki zgodnie z oceną stanu odżywienia chorych na podstawie zasad wyznaczonych przez Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego, a w przypadku dzieci, Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego Dzieci. W piśmie wiceszef resortu podkreślił ważną rolę odpowiedniego żywienia szpitalnego, które zwiększa szanse na wyzdrowienie, skuteczność leczenia zachowawczego i chirurgicznego, zmniejsza ryzyko powikłań i skraca czas gojenia obrażeń pooperacyjnych.

Podkreśla także, że opracowanie ogólnego standardu żywienia nie jest możliwe, ponieważ w zasadzie każda choroba wymaga innej diety w różnym stadium jej zaawansowania, dlatego szpitale powinny opracowywać tego typu kwestie we własnym zakresie, w odniesieniu do konkretnych pacjentów. O sposobie leczenia ostatecznie decyduje lekarz lub dietetyk, a realizacja tych zaleceń zależy od środków, którymi na żywienie pacjentów dysponuje szpital.

Wodę można przedawkować

Elementem zdrowego żywienia jest także zapewnienie pacjentom dostępu do wody, jednak niekoniecznie w ilości powszechnie rekomendowanej przez dietetyków. Najnowsze badania naukowców z Australii pokazują, że nie powinniśmy zmuszać się do wypijania zalecanych 8 szklanek wody dziennie, jeśli nasz organizm się przed tym buntuje. Z ich analiz wynika, ze podstawowym sygnałem do picia wody powinno być uczucie pragnienia. W chwili, gdy organizm jest wystarczająco nawodniony, podczas picia wody uaktywnia się kora przedczołowa prawej półkuli mózgu, odpowiedzialna za przełamywanie odruchu siłą woli. Na tej podstawie naukowcy sformułowali tezę, że istnieje biologiczny mechanizm częściowo hamujący odruch połykania, który chroni nas przed hiponatremią, czyli przewodnieniem. W jej wyniku można doświadczyć ogólnego osłabienia, nudności i bólów głowy, a w skrajnych przypadkach nawet zapaść w śpiączkę.

Problem żywienia szpitalnego jest znany od lat. Wskazywała na niego również Najwyższa Izba Kontroli, która w 2009 roku opracowała raport krytykujący jakość żywienia szpitalnego, sposób przygotowywania posiłków oraz ich dystrybucji.

Źródło: Rzeczpospolita, Rynek zdrowia

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. 

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Pachnące święta - przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • Jak obchodzić Święta Wielkanocne podczas pandemii?

    W tegoroczne Święta Wielkanocne ze względu na pandemię koronawirusa, podobnie jak w roku ubiegłym, musimy zrezygnować z rodzinnych spotkań i odwiedzin, a w większości przypadków również z uczestnictwa w rytuałach religijnych. Nie oznacza to, że nawet w tych trudnych warunkach nie można przeżyć świąt radośnie i duchowo – wręcz przeciwnie, właśnie teraz warto zadbać, by w miarę możliwości utrzymać dobrze znane tradycje i zadbać o  namiastkę normalności w tym trudnym okresie. 

  • Domowa opieka nad chorym na Covid-19 – podstawowe zasady

    Zgodnie z danymi pochodzącymi z Chin, około 80 proc. osób, u których wynik testu na obecność SARS-CoV-2 okaże się pozytywny, doświadczy wyłącznie łagodnych objawów, niewykraczających poza dyskomfort związany ze zwykłą grypą lub przeziębieniem. W związku z tym, by nie stwarzać zagrożenia dla siebie i innych pacjentów, większość chorych będzie odsyłana do domów, by w ich zaciszu leczyć chorobę zgodnie ze wskazaniami lekarza. Ta sytuacja może dotknąć większość z nas, dlatego warto znać zasady postępowania i przygotować się na tę ewentualność. 

  • Koronawirus u dzieci – czy naprawdę większość przechodzi go bezobjawowo?

    Pandemia koronawirusa uderzyła przede wszystkim w seniorów, natomiast wśród najmłodszych odnotowano stosunkowo niewiele zakażeń i ofiar COVID-19. Większość dzieci przechodzi infekcję łagodnie lub nawet bezobjawowo, co jednak nie oznacza, że choroba im nie zagraża – ostrzegają badacze z Rutgers University. Zgodnie z ich badaniem, dzieci i nastolatki również są narażone na ciężki przebieg choroby, zwłaszcza gdy posiadają choroby towarzyszące.

  • COVID-19 a ciąża: nikłe szanse na zarażenie dziecka koronawirusem podczas porodu

    Rozłąka z dzieckiem tuż po porodzie to traumatyczne przeżyci dla każdej matki, do którego w wielu wypadkach zmusiła pandemia. W trosce o zminimalizowanie ryzyka zakażenia, matki chore na COVID-19 rodzą przez cięcie cesarskie i są izolowane od dziecka tuż po porodzie, bez możliwości kontaktu i naturalnego karmienia do chwili stwierdzenia, że niebezpieczeństwo związane z chorobą minęło. Coraz więcej badań pokazuje jednak, że te środki ostrożności są zbyt drastyczne, ponieważ ryzyko transmisji wirusa z matki na dziecko jest znikome. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij