Zapewnij dziecku najlepszy rozwój już od chwili poczęcia

„Jaką dietę i suplementację stosować w okresie ciąży?”– to pytanie zadaje sobie wiele mam. Podstawą jest oczywiście zbilansowana, dobrze skomponowana codzienna dieta, warto jednak pomyśleć także o dobrej suplementacji, tak aby mądrze zadbać o swoje zdrowie i rozwój dziecka.

Kwas tłuszczowy omega-3 DHA niezbędnym składnikiem dla rozwoju dziecka przed urodzeniem

Dieta w czasie ciąży powinna być zróżnicowana i dostarczać wszystkich ważnych składników odżywczych, m.in. białka, zdrowych tłuszczów i węglowodanów. W okresie ciąży nie należy odchudzać się, ale z drugiej strony nie należy również jeść bez ograniczeń. Warto zastąpić słodycze owocami, najlepiej różnokolorowymi. Kolor warzyw i owoców jest efektem zawartości różnych składników odżywczych, dlatego zwróć uwagę, by na twoim talerzu było kolorowo. Jeśli twoja dieta jest zbilansowana, wtedy prawdopodobnie nie ma potrzeby stosowania preparatów multiwitaminowych. Dla pewności w porozumieniu z lekarzem wykonaj odpowiednie badania. Niezbędną suplementacją jest z pewnością kwas foliowy i kwasy tłuszczowe omega-3. Kwasy omega-3 są niezbędne dla rozwoju dziecka w czasie dziewięciu miesięcy życia płodowego, a potem w okresie wzrostu niemowlęcia. Są również ważne dla zapewnienia dobrego zdrowia matki po ciąży. A ich dostarczenie z dietą jest o wiele trudniejsze niż w przypadku witamin czy składników mineralnych, dlatego suplementacja jest idealnym rozwiązaniem.

Polkom brakuje kwasów omega-3

Badacze zauważyli, że w ciągu ostatnich 40 lat wzrosła ilość chorób zapalnych na całym świecie. W tym okresie jedną z kluczowych zmian był spadek spożyciakwasów omega-3 w diecie, szczególnie w diecie zachodniej. Naukowcy szacują, że Polacy mają niedobór kwasów omega-3 w diecie na poziomie ok. 50%. A to oznacza, że kobiety w ciąży i karmiące piersią mają prawdopodobnie zbyt mały poziom kwasów omega-3, aby zaspokoić potrzeby szybko rozwijającego się organizmu dziecka. Mało osób jada zalecane dwie porcje ryb z zimnych mórz tygodniowo. Nawet dobrze zbilansowana dieta może nie wystarczyć, ponieważ kwasy omega-3 są wrażliwe na wysoką temperaturę i ryba bogata w ten składnik, po usmażeniu, będzie go miała znacząco mniej. Nie mówiąc o tym, że konsument nie ma pewności jaki jest poziom toksyn i metali ciężkich w kupowanych rybach. Składniki dobrych suplementów są szczegółowo badane, by zapewnić jak najlepszą jakość preparatów.

Kwas tłuszczowy omega-3 DHA – bezcenne wsparcie kobiet w ciąży i mam karmiących

Do kwasów tłuszczowych omega-3 zaliczamy kwas DHA (kwas dokozaheksaenowy). Jest to składnik niezbędny dla rozwoju płodu. DHA buduje błony komórkowe tkanki nerwowej i siatkówki oka, wspomaga prawidłowy rozwój mózgu i oczu u płodu i niemowląt karmionych piersią. Ma to bezpośredni wpływ na ostrość widzenia już w wieku niemowlęcym. Przyjmowanie przez matkę kwasów DHA podczas ciąży i laktacji może być korzystne dla późniejszego rozwoju umysłowego dzieci. Badacze sądzą, że uzupełnienie diety o kwasy tłuszczowe DHA i AA (kwas arachidonowy) może być istotne dla rozwoju inteligencji dziecka. W grupie matek z cukrzycą typu 2 przyjmujących preparat z DHA zaobserwowano mniej porodów przedwczesnych. Kwasy omega-3 pomagają również zmniejszyć ryzyko alergii u niemowląt. Te wszystkie korzyści powodują, że kwas tłuszczowy DHA powinien być częścią suplementacji każdej mamy w czasie ciąży.

Na czym polega odpowiednia suplementacja kwasów omega-3 w czasie ciąży i karmienia?

Wybierając suplement z omega-3 warto zwrócić uwagę na następujące kwestie: bezpieczeństwo, przyswajalność, skład, wysokość dawki w kapsułce. Przykładem bardzo dobrze zbilansowanego preparatu jest Mumomega w kapsułkach, opracowany dla kobiet, które planują lub są w ciąży oraz dla mam karmiących piersią.

Sprawdź przyswajalnośćkwasu omega-3 DHA

Ważne jest, aby suplementowany składnik został skutecznie przyswojony przez organizm. Producent Mumomega, jako jedyny przeprowadził badanie, które potwierdziło, że DHA zawarte w preparacie jest bardzo dobrze przyswajane i przez matkę i przez dziecko. W grupie kobiet przyjmujących Mumomega poziom DHA w błonie komórkowej krwinek czerwonych w 3-cim trymestrze ciąży był wyższy o ponad 50% w porównaniu do wartości DHA w 1-szym trymestrze ciąży, natomiast u kobiet przyjmujących nieaktywny preparat (placebo), nie uległ on zmianie w sposób istotny statystycznie.DHA z mumomega dobrze penetruje przez barierę łożyskową (tu bardzo ważną rolę odgrywa kwas tłuszczowy omega-3 EPA wspomagający transport), o czym świadczy znacząco wyższy poziom DHA w krwi pępowinowej u dzieci kobiet przyjmujących Mumomega.
Dodatkowo, badania wykazały, że różne formy kwasów tłuszczowych stosowane w suplementach, mają różny poziom przyswajalności m.in. naturalna forma trójglicerydów jest lepiej wchłaniana niż formy syntetyczne. Standardowo producenci nie są zobowiązani do podawania tego typu informacji na etykiecie, dlatego konsumentom trudno jest znaleźć informacje na ten temat, ponieważ nie wszyscy producenci ujawniają te informacje. Mumomega zawiera tylko naturalne formy kwasów tłuszczowych. Stosując Mumomega, mamy więc pewność, że DHA rzeczywiście jest przyswajane przez organizm matki i dziecko.

Podwójne wsparcie kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6

Mumomega to kompozycja aż czterech kwasów tłuszczowych – dwóch z grupy omega-3 (kwasy tłuszczowe EPA i DHA) oraz dwóch z grupy omega-6 (kwasy tłuszczowe AA i GLA). Tłuszcze tworzą ponad połowę suchej masy mózgu, a kluczowe znaczenie dla rozwoju komórek nerwowych ma kwas tłuszczowy DHA. Do dobrego rozwoju dziecko potrzebuje oprócz kwasów tłuszczowych omega-3 również kwasów omega-6 m.in. AA. Są one naturalnym składnikiem mleka kobiecego. Mumomega jako jedyny preparat na polskim rynku dostarcza zbilansowaną kombinację kwasów omega-3 i omega-6, co zabezpieczarównowagę metaboliczną kwasów tłuszczowych. Dostarczanie samego DHA może być niewystarczające do zapewnienia odpowiednich korzyści dla płodu ze względu na możliwe zaburzenia przemian metabolicznych kwasów tłuszczowych.

Szukaj dużej porcji kwasu omega-3DHA

W składzie Mumomega znajdziemy aż 300mg omega-3 DHA w jednej kapsułce.

Mumomega nie zawiera witamin A i D, ponieważ suplementacja tych witamin musi odbywać się pod indywidualną kontrolą lekarza. Nie zawiera również innych minerałów i innych witamin (oprócz niewielkiej ilość naturalnie pozyskiwanej witaminy E wykorzystywanej jako przeciwutleniacz).

Sprawdź opinię ekspertów na temat suplementu

Mumomegatopierwszypreparat z kwasami tłuszczowymi, który otrzymał Pozytywną Opinię Zespołu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego. Profesorowie, wchodzący w skład komisji, rekomendują stosowanie kwasu tłuszczowego omega-3 DHA u kobiet w okresie przed planowanym zajściem w ciążę, w czasie trwania ciąży oraz podczas laktacji.

Bezpieczeństwo i troska o czystość preparatu

Wiele mam w obawie przed toksycznymi metalami ciężkimi unika jedzenia ryb w czasie ciąży. Stosowanie sprawdzonego suplementu z kwasami omega-3 i omega-6 jest dobrym rozwiązaniem tego problemu. Producent Mumomega zwraca szczególną uwagę na czystość surowca. Źródłem omega-3 są mięśnie ryb. Do produkcji suplementu Mumomega wykorzystywany jest olej ryb poławianych w niezanieczyszczonych morzach południowych. Na dalszym etapie przygotowania preparatu stosowane są standardy farmaceutyczne, a każda partia produktu jest testowana w niezależnym laboratorium pod kątem czystości m.in. toksyn takich jak dioksyny, PCB czy rtęć.

W Mumomega znajdziemy wysoko biodostępny kwas gamma-linolenowy (GLA) z grupy kwasów omega-6, pozyskiwany z organicznie uprawianego i tłoczonego na zimno wiesiołka. Organicznie uprawiane rośliny zawierają znacząco więcej składników aktywnych, niż rośliny uprawiane w sposób tradycyjny. Uprawa organiczna daje gwarancję czystości i braku jakichkolwiek sztucznych środków chemicznych i pestycydów.Jako antyutleniacz, gwarantujący długą trwałość produktu, zastosowano roślinną witaminę E. Produkt nie zawiera żadnych dodatków smakowych, środków barwiących i sztucznych składników.

Więcej informacji dla kobiet w ciąży m.in kalkulator diety, badania, konkurs, indywidualną kartę ciążową i ciekawe niezbędniki znajdziesz na oficjalnej stronie producenta.

Literatura

Min Y. et al. Eff ect of Docosahexaenoic Acid-Enriched Fish Oil Supplementation in Pregnant Women with Type 2 Diabetes on Membrane Fatty Acids and Fetal Body Composition. Double - Blinded Randomized Placebo-Controlled Trial. Journal Diabetic Medicine, November 2014, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24925713.

Stanowisko Zespołu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w sprawie zastosowania kwasów omega-3 i omega-6 [Mumomega, producent EQUAZEN] w diecie kobiet ciężarnych i karmiących. Warszawa, 25 sierpnia 2009 r.

Willatts P et al. Effect of long-chain polyunsaturated fatty acids in infant formula on problem solving at 10 months of age. Lancet 1998; 352(9129):688-691

Jacobson JL et al. Beneficial effects of polyunsaturated fatty acids on infant development: evidence from the Inuit of Arctic Quebec. The Journal of Pediatrics 2008; 152 (3): 356-364

Birch EE et al. A randomized controlled trial of long chain polyunsaturated fatty acid supplementation of formula in term infants after weaning at 6 wk of age. Am J Clin Nutr 2002; 75(3): 570-580

Jorgensen MH et al. Is there a relation between docosahexaenoic acid concentration in mothers’ milk and visual development in term infants? J Pediatr Gastroenterol Nutr 2001; 32(3): 293-296

Williams C. Stereoacuity at age 3.5 y in children born full-term is associated with prenatal and post natal dietary factors: a report from population-based cohort study. Am J Clin Nutr 2001; 73(2): 316-322


Podziel się:


Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus