Białe pieczywo i drożdżówki jednak dozwolone w sklepikach szkolnych
Katarzyna Szulik

Białe pieczywo i drożdżówki jednak dozwolone w sklepikach szkolnych

Rewolucja żywieniowa w polskich szkołach okazała się zbyt radykalna dla samych uczniów, dlatego eksperci zgodzili się na jej złagodzenie. Jak informuje PAP cytowany przez „Rzeczpospolitą”, w nowym rozporządzeniu sklepikowym znalazło się miejsce między innymi dla zakazanego wcześniej białego pieczywa i kawy.

Zmiany wprowadzone na początku aktualnego roku szkolnego mają służyć promowaniu zdrowego żywienia wśród najmłodszych. Do opracowania obostrzeń Resort Zdrowia skłoniły zatrważające dane o kondycji polskich dzieci, które zgodnie ze statystykami tyją najszybciej w Europie.

Nowe przepisy weszły w życie we wrześniu 2015 roku i zakazują sprzedaży w sklepikach produktów przetworzonych, słodyczy, słonych przekąsek, zwykłych kanapek czy słodkich napojów. Przekąski na półkach zastąpiły orzechy i owoce, a niemal wszystkie napoje – woda, ponieważ zgodnie z przepisami niedozwolone było nawet słodzenie herbaty, a soki czy kompoty mogą być dosładzane wyłącznie miodem. Restrykcje dotknęły również szkolne stołówki, na których cukier i sól stały się produktami niemal zakazanymi. W rezultacie ceny sklepikowej oferty poszły w górę, jej atrakcyjność zmalała, a dzieci nie chciały jeść jałowych, szkolnych obiadów.

Powrót kajzerki

Nowy projekt nieco łagodzi pierwotne stanowisko i zezwala sprzedaż nie tylko pieczywa pełnoziarnistego i razowego, ale również pszennego. W sklepikach ma również być dostępne pieczywo przeznaczone dla osób o specjalnych potrzebach żywieniowych, w tym niskobiałkowe czy bezglutenowe. Może ono być bazą kanapek lub stanowić indywidualny dodatek, np. do jogurtu.

Zgodnie z założeniem projektu kanapki mają być podstawą zdrowego żywienia uczniów, dlatego ich skład powinien być urozmaicony. Na kanapkach mają pojawiać się chude wędliny i przetwory z ryb, a także skorupiaków i mięczaków. Zaleca się również stosowanie ziół zamiast soli i wzbogacanie kanapek o dużą ilość warzyw i owoców.

Jogurt w sałatce i serek bez cukru

Podobne składniki mają się znaleźć w sprzedawanych w sklepikach sałatkach. Poza warzywami czy wędliną, mogą być wzbogacane również o jaja, orzechy czy produkty zbożowe. Sałatki nie powinny być dosalane, a bazą dodawanych do nich sosów ma być jogurt.

A skoro mowa o przetworach mlecznych, one również mają być dostępne w sklepikach, Mowa nie tylko o jogurcie naturalnym, ale też o mlekach smakowych czy serkach homogenizowanych. Zalecane jest również udostępnianie dzieciom deserów ryżowych i jogurtów sojowych. Wszystkie wspomniane produkty również muszą mieć ograniczoną ilość soli i tłuszczu. Na liście przekąsek dozwolonych znalazły się także ”zbożowe produkty śniadaniowe”, jednak tylko te zawierające miej niż 15 g cukru w 100 g.

Drożdżówki z zastrzeżeniem

Na sklepowe półki mają wrócić także demonizowane przez resort zdrowia drożdżówki, choć w wersji nieco innej niż ta znana dotychczas. Pieczywo cukiernicze i półcukiernicze dostępne w szkołach nie powinno zawierać więcej niż 15 g cukru i tłuszczu w 100 g, a także maksymalnie 1,3 g soli na tę ilość.

Kawa zamiast wody

Bardzo poszerzył się również zakres dostępnych napojów. Oprócz kilku rodzajów wody i soków owocowo-warzywnych bez dodatku substancji słodzących, w sklepikach dostępna będzie także kawa i herbata z możliwością słodzenia (10 g na 250 ml), kawa zbożowa, kakao naturalne, napary owocowe, kompoty oraz koktajle na bazie mleka i owoców, pod warunkiem, że nie będą dodatkowo dosładzane.

Zdaniem resortu zdrowia dzieci powinny mieć również dostęp do bezcukrowej gumy do żucia, która pozwala zadbać o higienę jamy ustnej.

Sklepikarze nie muszą umieszczać w ofercie wyłącznie produktów wymienionych na liście. Ministerstwo dopuszcza sprzedaż innych artykułów pod warunkiem, że spełnią wymogi dotyczące zawartości cukru, soli i tłuszczu. Odstępstwa nie dotyczą jednak gorzkiej czekolady oraz napojów.

Rozporządzenie wejdzie w życie 1 września 2016 roku, co oznacza, że w obecnym semestrze asortyment sklepików i stołówek szkolnych pozostanie niezmienny.

Źródło: PAP, Rzeczpospolita

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. 

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Pachnące święta - przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • Dziecko w samochodzie w upał

    Wraz z nadejściem letnich upałów media zasypują nas informacjami o dzieciach i zwierzętach pozostawianych w rozgrzanych do czerwoności samochodach. Roztargnienie lub brak wyobraźni często prowadzą do tragedii, ponieważ nawet godzina spędzona w takich warunkach może grozić śmiercią dziecka. Najnowsze badanie potwierdzają, że ryzyko jest równie duże także w pojeździe pozostawionym w cieniu.

  • Kiedy dieta roślinna może szkodzić zdrowiu?

    Korzyści zdrowotne płynące z przejścia na dietę opartą na roślinach podkreśla wielu lekarzy, natomiast aktywiści ekologiczni zwracają uwagę na jej pozytywy wpływ na kondycję planety. Mimo to przejście na wegetarianizm, a zwłaszcza weganizm, musi być połączone z suplementacją składników odżywczych obecnych wyłącznie w mięsie. Do tej pory podstawową pozycją z tej kategorii była witamina B12, ale eksperci z Wielkiej Brytanii radzą, by do tej listy dodać także cholinę. 

  • Jak obchodzić Święta Wielkanocne podczas pandemii?

    W tegoroczne Święta Wielkanocne ze względu na pandemię koronawirusa, podobnie jak w roku ubiegłym, musimy zrezygnować z rodzinnych spotkań i odwiedzin, a w większości przypadków również z uczestnictwa w rytuałach religijnych. Nie oznacza to, że nawet w tych trudnych warunkach nie można przeżyć świąt radośnie i duchowo – wręcz przeciwnie, właśnie teraz warto zadbać, by w miarę możliwości utrzymać dobrze znane tradycje i zadbać o  namiastkę normalności w tym trudnym okresie. 

  • Domowa opieka nad chorym na Covid-19 – podstawowe zasady

    Zgodnie z danymi pochodzącymi z Chin, około 80 proc. osób, u których wynik testu na obecność SARS-CoV-2 okaże się pozytywny, doświadczy wyłącznie łagodnych objawów, niewykraczających poza dyskomfort związany ze zwykłą grypą lub przeziębieniem. W związku z tym, by nie stwarzać zagrożenia dla siebie i innych pacjentów, większość chorych będzie odsyłana do domów, by w ich zaciszu leczyć chorobę zgodnie ze wskazaniami lekarza. Ta sytuacja może dotknąć większość z nas, dlatego warto znać zasady postępowania i przygotować się na tę ewentualność. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij