Brytyjski podatek cukrowy ma pomóc w walce z otyłością
Katarzyna Szulik

Brytyjski podatek cukrowy ma pomóc w walce z otyłością

W zeszłym tygodniu brytyjski parlament uchwalił podatek cukrowy skierowany głównie przeciwko producentom i dystrybutorom napojów gazowanych. 520 milionów funtów rocznie uzyskanych z tego tytułu ma trafić do szkół, które dzięki nim będą mogły wzbogacić ofertę sportową i aktywnie przeciwdziałać otyłości wśród dzieci i młodzieży.

Napoje zawierające więcej niż 8 gramów cukru w 100 mililitrach zostaną objęte wyższym podatkiem niż te mające mniej niż 5 gramów cukru w tej samej ilości napoju. Ze zwiększeniem kosztów muszą liczyć się nie tylko producenci napojów, ale również ich sprzedawcy i dystrybutorzy.

Oranżada w górę, szejk bez zmian

Podatek uderza przede wszystkim w tzw. soft drinks, czyli napoje gazowane i niegazowane o sporej zawartości cukru. Od dodatkowych opłat zwolnione będą naturalne soki, a także napoje (również słodkie) zawierające mleko, w tym popularne szejki i gorąca czekolada, a także słodzona herbata czy kawa. Wyłączenie ich spod podatku dziwi, ponieważ zwłaszcza koktajle mleczne często zawierają nawet więcej cukru niż napoje gazowane. Dyskusyjne są również walory zdrowotne częstego picia naturalnych soków, które potrafią zawierać nawet 20 gramów cukru w porcji. Te argumenty z pewnością podniosą producenci napojów objętych podatkiem, którzy już protestują przeciwko nakładaniu na nich dodatkowych opłat.

Dwa lata na zmiany

Przepisy mają stosunkowo długi okres karencji. Ich wejście w życie przewidziano za dwa lata, co ma dać producentom czas na zmianę receptur, dzięki czemu unikną podatku. Część pewnie zdecyduje się na taki krok, jednak inni zapewne przerzucą koszty na klientów. Zgodnie z szacunkami, po wprowadzeniu podatku cena puszki coli, wzrośnie o około 8 pensów.

Wielka Brytania nie jest pierwszym państwem, które postanowiło opodatkować słodkie napoje. Podobne przepisy funkcjonują w krajach skandynawskich, na Węgrzech, we Francji, Chile, w Meksyku i na Dominikanie. W przeszłości podobny podatek wprowadziła Dania, jednak wycofała go argumentując, że nie zadziałał zgodnie z oczekiwaniami.

Polska rewolucja w sklepikach szkolnych

W Polsce pierwszym krokiem na drodze ograniczenia cukru spożywanego przez dzieci była „ustawa sklepikowa”, która od września tego roku drastycznie ograniczyła asortyment szkolnych sklepików. Z ich półek zniknęły napoje gazowane, chipsy, słodkie przekąski i fast foody, zastąpione owocami, kanapkami z pieczywa pełnoziarnistego, wodą czy orzechami. Restrykcje dotknęły także szkolne stołówki, nakładając na kuchnię zakaz słodzenia cukrem czy solenia dań. Po kilku miesiącach postanowiono jednak nieco złagodzić stanowisko, czego wyrazem ma być dostępna w sklepikach drożdżówka według zdrowszej receptury, nad którą właśnie pracują producenci i dietetycy.

Cukier nie tylko tuczy

Cukier spożywany w nadmiarze szkodzi nam na wiele sposobów. Najbardziej oczywistym jest zwiększanie wagi, choć wysokie stężenie glukozy we krwi nie musi odbijać się na sylwetce. Jej nadmiar prowadzi do nadprodukcji insuliny, co grozi nie tylko rozwojem cukrzycy typu 2, ale również wolnych rodników, które niszczą naczynia krwionośne, zwiększając ryzyko wystąpienia zawału serca. Jedząc 3 do 5 posiłków dziennie, dajemy antyoksydantom czas na to, by naprawiły szkody wyrządzone przez rodniki, jednak gdy między posiłkami przegryzamy słodycze lub pijemy słodkie napoje, ich możliwości naprawcze są ograniczone.

Stan, w którym, wysokiemu poziomowi cukru we krwi towarzyszy wysokie stężenie insuliny nazywa się przedcukrzycowym. Zgodnie z badaniami, dotyczy on aż 1 na 3 dorosłych Brytyjczyków, a u 5 proc. z nich rozwinie się w cukrzycę typu drugiego.

Nie sok, a owoce

Ograniczenie spożycia słodkich napojów może pomóc ograniczyć podaż cukru do organizmu, ale co pić w zamian? Naturalny sok owocowy nie jest dobrą alternatywą, ponieważ zawiera sporo cukrów prostych. Zamiast pić sok po prostu jedzmy owoce, dzięki czemu wraz z sokiem dostarczamy organizmowi bogaty w błonnik miąższ, który reguluje wydzielanie insuliny spowalniając trawienie, dzięki czemu dłużej czujemy się syci. Równie ważnym plusem są witaminy i minerały, które dostarczamy wraz z nim.

Deser to dobry nawyk

Jeśli nie chcemy całkowicie rezygnować ze słodyczy, jedzmy je tuż po wartościowym posiłku, najlepiej bogatym w błonnik. Gdy przekąska trafi do żołądka razem z błonnikiem, zostanie spalona łatwiej i nie spowoduje nagłego wzrostu poziomu cukru. Warto również pamiętać, że niemal każde warzywo do pewnego stopnia ogranicza wzrost insuliny we krwi, więc warto zamienić przekąski z paczki na te z grządki czy drzewa.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. 

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Pachnące święta - przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • Jak obchodzić Święta Wielkanocne podczas pandemii?

    W tegoroczne Święta Wielkanocne ze względu na pandemię koronawirusa, podobnie jak w roku ubiegłym, musimy zrezygnować z rodzinnych spotkań i odwiedzin, a w większości przypadków również z uczestnictwa w rytuałach religijnych. Nie oznacza to, że nawet w tych trudnych warunkach nie można przeżyć świąt radośnie i duchowo – wręcz przeciwnie, właśnie teraz warto zadbać, by w miarę możliwości utrzymać dobrze znane tradycje i zadbać o  namiastkę normalności w tym trudnym okresie. 

  • Domowa opieka nad chorym na Covid-19 – podstawowe zasady

    Zgodnie z danymi pochodzącymi z Chin, około 80 proc. osób, u których wynik testu na obecność SARS-CoV-2 okaże się pozytywny, doświadczy wyłącznie łagodnych objawów, niewykraczających poza dyskomfort związany ze zwykłą grypą lub przeziębieniem. W związku z tym, by nie stwarzać zagrożenia dla siebie i innych pacjentów, większość chorych będzie odsyłana do domów, by w ich zaciszu leczyć chorobę zgodnie ze wskazaniami lekarza. Ta sytuacja może dotknąć większość z nas, dlatego warto znać zasady postępowania i przygotować się na tę ewentualność. 

  • Koronawirus u dzieci – czy naprawdę większość przechodzi go bezobjawowo?

    Pandemia koronawirusa uderzyła przede wszystkim w seniorów, natomiast wśród najmłodszych odnotowano stosunkowo niewiele zakażeń i ofiar COVID-19. Większość dzieci przechodzi infekcję łagodnie lub nawet bezobjawowo, co jednak nie oznacza, że choroba im nie zagraża – ostrzegają badacze z Rutgers University. Zgodnie z ich badaniem, dzieci i nastolatki również są narażone na ciężki przebieg choroby, zwłaszcza gdy posiadają choroby towarzyszące.

  • COVID-19 a ciąża: nikłe szanse na zarażenie dziecka koronawirusem podczas porodu

    Rozłąka z dzieckiem tuż po porodzie to traumatyczne przeżyci dla każdej matki, do którego w wielu wypadkach zmusiła pandemia. W trosce o zminimalizowanie ryzyka zakażenia, matki chore na COVID-19 rodzą przez cięcie cesarskie i są izolowane od dziecka tuż po porodzie, bez możliwości kontaktu i naturalnego karmienia do chwili stwierdzenia, że niebezpieczeństwo związane z chorobą minęło. Coraz więcej badań pokazuje jednak, że te środki ostrożności są zbyt drastyczne, ponieważ ryzyko transmisji wirusa z matki na dziecko jest znikome. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij