Amputacje plagą polskiej medycyny
Katarzyna Szulik

Amputacje plagą polskiej medycyny

Polska dzierży niechlubny tytuł zagłębia amputacyjnego Europy. Powodem pójścia pod nóż najczęściej są zmiany miażdżycowe i powiązane z cukrzycą, które wykryte odpowiednio wcześnie zmniejszają ryzyko amputacji o nawet 90 proc. U nas profilaktyka kuleje, przez co Polska jest jedynym krajem w Europie, w którym liczba amputacji wzrasta.

Zgodnie z danymi, którymi z Rynkiem Zdrowia podzieliła się prof. Agata Stanek, wojewódzki konsultant w dziedzinie angiologii w województwie śląskim, w Polsce na 100 tys. mieszkańców przypada średnio 7 amputacji, podczas gdy w Danii dwie, a w Holandii zaledwie jedna. Tylko w 2012 roku w Polsce wykonano aż 12 tys. amputacji.

Miażdżyca głównym winowajcą amputacji

Amputacja kończyny nieodwracalnie zmienia życie pacjenta, jednak jej powody to często wina naszych zaniedbań i lekceważenia początkowo subtelnych sygnałów. Jej główną przyczyną jest miażdżyca, której wystąpieniu można zapobiegać poprzez zmianę diety, stylu życia i szkodliwych nawyków, takich jak np. palenie papierosów. Bezpośrednim wskazaniem do amputacji jest często niezauważalna miażdżyca naczyń obwodowych, która nieleczona prowadzi do krytycznego niedokrwienia kończyn, będącego głównym wskazaniem do amputacji.

Statystyki dotyczące chorych na miażdżycę naczyń i niedokrwienie są zastraszające. 1/4 z nich umiera w ciągu roku, a tyle samo osób musi poddać się amputacji. Oznacza to, że lekarze są w stanie pomóc tylko połowie cierpiących na to schorzenie.

Stopa cukrzycowa grozi kalectwem

Staranna profilaktyka jest szczególnie wskazana, jeśli pacjent dodatkowo ma cukrzycę, Nieleczona może prowadzić do poważnych powikłań, takich jak tzw. stopa cukrzycowa. Występuje u kilku do nawet kilkunastu procent diabetyków i objawia się niedostatecznym ukrwieniem stóp, powodując między innymi zmniejszenie czucia i trudności z gojeniem się ran. W efekcie struktura kości i stawów osłabia się, co może prowadzić do deformacji stopy i niemożności chodzenia, a w skrajnych przypadkach, do konieczności jej amputacji. Leczenie zaawansowanej stopy cukrzycowej jest niezwykle trudne i długie, a jeśli nie daje efektów, często kończy się amputacją.

Polecane dla Ciebie

Profilaktyka chroni przed amputacją

Z tego względu eksperci apelują o przykładanie znacznie większej wagi do profilaktyki, która umożliwi wykrycie problemu na etapie dającym duże szanse wyleczenia. Angiolodzy (specjaliści od chorób układu naczyniowego i limfatycznego) postulują wprowadzenie obowiązku badań profilaktycznych u pacjentów z czynnikami ryzyka miażdżycowego oraz u każdej osoby po 70. roku życia, niezależnie od wskazań.

Warto pamiętać, że dzięki dzisiejszemu postępowi technologicznemu aż 80 proc. przypadków miażdżycy może być leczonych metodami małoinwazyjnymi, na drodze tzw. zabiegów endowaskularnych, takich jak angioplastyka balonowa czy endarterektomia. Ostatni zabieg polega na wykonaniu niewielkiego nacięcia w skórze i wkłucia w naczynie, co umożliwia usunięcie blaszek miażdżycowych. Zabieg może odbywać się w znieczuleniu miejscowym.

Wszystkie wspomniane działania mogą przyczynić się do znacznego ograniczenia liczby amputacji, ale nie do jej całkowitej eliminacji. Trzeba pamiętać, że amputacja, choć drastyczna, często zapobiega dalszemu rozprzestrzenianiu się choroby której skutków nie można zatrzymać innymi metodami.

Źródło: Rynek zdrowia, Poradnik zdrowie

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. 

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Pachnące święta – przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • W Tłusty Czwartek nie zapomnij o zdrowiu

    Zjedzenie przynajmniej pączka w Tłusty Czwartek ma gwarantować pomyślność przez cały nadchodzący rok. W imię tradycji i zdrowia z ich liczbą lepiej nie przesadzać, bo obżarstwo nie przysporzy nam szczęścia, a tylko problemów z wątrobą bądź trzustką.

  • Dziecko w samochodzie w upał

    Wraz z nadejściem letnich upałów media zasypują nas informacjami o dzieciach i zwierzętach pozostawianych w rozgrzanych do czerwoności samochodach. Roztargnienie lub brak wyobraźni często prowadzą do tragedii, ponieważ nawet godzina spędzona w takich warunkach może grozić śmiercią dziecka. Najnowsze badanie potwierdzają, że ryzyko jest równie duże także w pojeździe pozostawionym w cieniu.

  • Kiedy dieta roślinna może szkodzić zdrowiu?

    Korzyści zdrowotne płynące z przejścia na dietę opartą na roślinach podkreśla wielu lekarzy, natomiast aktywiści ekologiczni zwracają uwagę na jej pozytywy wpływ na kondycję planety. Mimo to przejście na wegetarianizm, a zwłaszcza weganizm, musi być połączone z suplementacją składników odżywczych obecnych wyłącznie w mięsie. Do tej pory podstawową pozycją z tej kategorii była witamina B12, ale eksperci z Wielkiej Brytanii radzą, by do tej listy dodać także cholinę. 

  • Jak obchodzić Święta Wielkanocne podczas pandemii?

    W tegoroczne Święta Wielkanocne ze względu na pandemię koronawirusa, podobnie jak w roku ubiegłym, musimy zrezygnować z rodzinnych spotkań i odwiedzin, a w większości przypadków również z uczestnictwa w rytuałach religijnych. Nie oznacza to, że nawet w tych trudnych warunkach nie można przeżyć świąt radośnie i duchowo – wręcz przeciwnie, właśnie teraz warto zadbać, by w miarę możliwości utrzymać dobrze znane tradycje i zadbać o  namiastkę normalności w tym trudnym okresie. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij