Rośliny o trujących owocach – część 2

W drugiej części przeglądu roślin o trujących owocach przyjrzymy się bliżej krzewom i drzewom stanowiącym zagrożenie nie tylko latem. Koniecznie uważajmy na cis, który pod czerwoną osłonką kryje trujące nasiona, a także na ostrokrzew, czyli popularny dodatek do świątecznych wieńców.

Kalina koralowa

Czerwone owoce kaliny wyglądają wyjątkowo smacznie, ale nie dajmy się zwieść – ich zjedzenie wywoła poważne problemy żołądkowe. Równie niebezpieczny może być kontakt z liśćmi i korą rośliny, które przez wzgląd na zawartość saponin podrażniają również skórę. Kalina nie jest silnie trująca, ale po przetworzeniu może nić bazą syropów i konfitur,. Stosuje się je głównie w celach leczniczych, do łagodzenia kaszlu, bo ich smak uznawany jest za nieprzyjemny.

Kruszyna pospolita

Owoce krzewu są bardzo podobne do owoców czarnego bzu lub borówek, ale rosną pojedynczo, a nie w kiściach. Ich zjedzenie może wywołać wymioty i biegunkę, a także zawroty głowy, a nawet zapaść. Jej działanie bywa traktowane leczniczo, pod warunkiem, że owoc jest stosowany w niewielkich ilościach, zwłaszcza w preparatach ułatwiających trawienie.

Jałowiec sabiński (sawina)

Jego owoce są niepozorne, ale zaliczają się do jednych z najsilniej trujących, o czym przypomina bardzo nieprzyjemny zapach. Zjedzenie nie tylko owoców, ale też liści krzewu jałowca może wywołać paraliż układu nerwowego, mdłości, silne pobudzenie, duszności i zaburzenia rytmu serca. Silnie trujący jest również olejek z jałowca – zaledwie 6 kropel wyciągu może doprowadzić do śmierci.

Ostrokrzew kolczasty

Choć kojarzy się z dekoracjami świątecznymi, owoce ostrokrzewu pozostają na drzewach niemal przez cały rok, więc stanowią stałe zagrożenie. Zjedzenie czerwonych jagód ostrokrzewu może spowodować bóle żołądka, biegunkę, wymioty, senność, a nawet paraliż i zaburzenia pracy serca, ale spożycie nawet dużych ilości nie prowadzi do śmierci.

Cis pospolity

Charakterystyczne, czerwone owoce cisu pojawią się dopiero jesienią, ale już teraz warto poznać ich potencjalnie trujące działanie. Paradoksalnie, zjedzenie apetycznie wyglądającej, czerwonej osłonki nie zaszkodzi naszemu zdrowiu. Prawdziwe zagrożenie kryje się w igłach i nasionach okrytych osnówką, które mogą powodować zaburzenia rytmu serca, z zatrzymaniem krążenia włącznie, więc roślina jest śmiertelnie niebezpieczna. Konsekwencjami zatrucia są również problemy żołądkowe i oddechowe, a także krwiomocz związany z uszkodzeniem nerek i ogólne osłabienie.


Podziel się:

Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus