Liście Boldo – charakterystyka, właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania
Jedną z popularnych w rejonie Ameryki Południowej roślin prozdrowotnych jest krzew dający liście boldo. Jakie właściwości ma ta endemiczna roślina? W czym pomoże? Sprawdziliśmy!
Zioła stosowane przez adeptów ludowej medycyny wschodniej (chińskiej czy ajurwedyjskiej) nie są nam obce. Kurkuma, zielona herbata, żeń-szeń czy ashwagandha regularnie są używane przez Europejczyków. Małą popularnością natomiast cieszą się ingredienty stosowane od wieków przez ludność zamieszkującą Ameryki Środkową oraz Południową. Tymczasem Aztekowie, Inkowie czy ludność zamieszkująca Andy tak samo jak ludzie Wschodu eksplorowali florę w poszukiwaniu leków na ludzkie przypadłości.
Boldo – charakterystyka rośliny
Roślinę, która jest źródłem liści boldo, zalicza się do gatunku boldola aromatyczna (łac. Peumus boldus). Naturalnie występuje ona w Ameryce Południowej, a dokładnie w Andach, rozciągających się na terenie Chile i Peru. W skutek działalności człowieka obecnie możemy ją również znaleźć na terenie Meksyku, Północnej Afryki czy w krajach europejskich.
Liście boldo – skład
Liście boldo są bogate w składniki prozdrowotne jak alkaloidy aporfinowe (pośród których najważniejszy to boldyna), olejek eteryczny (zawiera m.in. cyneol), flawonoidy, garbniki oraz sole mineralne (głównie wapnia i magnezu). Ekstrakty z liści boldo wykazują wysokie działanie antyoksydacyjne.
Naturalnym składnikiem liści boldo również jest trująca dla organizmu substancja – askarydol. Ten terpenoid jest składnikiem olejku eterycznego rośliny. Może powodować wysypkę skórną, podrażnienie błon śluzowych lub problemy układu pokarmowego. Nie oznacza to, że liście boldo są dla nas trujące i powinniśmy się ich wystrzegać. Odpowiednio wysuszone (podczas standardowego procesu) są pozbawiane tego toksycznego składnika. Z tego powodu, decydując się na zakup suszonych liści boldo, należy poszukiwać sprawdzonych dostawców stosujących odpowiednie procedury produkcji.
Liście boldo – właściwości
Składniki zawarte w liściach boldo działają głównie w obrębie przewodu pokarmowego. Boldyna stymuluje wydzielanie żółci i soku żołądkowego tym samym poprawia procesy trawienne i wchłanialność cennych składników. Flawonoidy poprawiają perystaltykę przewodu pokarmowego oraz pobudzają moczopędnie. Olejek eteryczny i jego główny składnik cyneol działają antyseptycznie i przeciwdziałają rozwojowi pasożytów w jelitach.
Liście boldo – zastosowanie
Napar z liści boldo lub ekstrakty przygotowane na ich bazie są stosowane głównie w problemach układu pokarmowego. Ich spożywanie zaleca się, gdy występują problemy z uczuciem nadmiernej sytości po posiłku, problemy z trawieniem, zaburzenia łaknienia lub problemy z regularnym wypróżnieniem się bądź gazami. Preparaty z liśćmi boldo pomocniczo stosowane są w terapii kamicy żółciowej.
Liście boldo – przeciwwskazania
Przeciwwskazaniem do stosowania liści boldo jest nadwrażliwość na którykolwiek ze składników aktywnych tej południowoamerykańskiej rośliny. Inne przeciwwskazania to możliwe interakcje z lekami przeciwzakrzepowymi (np. wafaryna). Z tego samego powodu stosowanie tej rośliny przez zabiegami operacyjnymi nie jest wskazane ze względu na obniżenie zdolności krwi do formowania skrzepów.
Należy też mieć świadomość, że napar (ekstrakt) z liści boldo i zawierające go preparaty na trawienie nie powinny być stosowane przewlekle, gdyż wówczas układ pokarmowy może się samoczynnie „rozleniwić” i bez składników aktywnych pochodzących z Peumus boldus działać mniej wydajnie.
Liście boldo – gdzie kupić, jak zaparzać?
Suszone liście boldo można kupić w sklepach zielarskich, aptekach oraz u licznych dostawców oferujących swoje usługi w Internecie. Jak wcześniej wspomnieliśmy: przed zakupem należy upewnić się, że oferowany surowiec został poddany suszeniu, w trakcie której usunięto toksyczny askarydol.
Liście boldo zaparzamy w przegotowanej gorącej wodzie. Ilość liści zależy od tego, czy stosujemy czysty surowiec, czy też mieszankę z innym suszem np. yerba mate. Warto zapoznać się z propozycją podania załączoną przez producenta. W innym wypadku łyżeczkę suszonych liści (na szklankę) należy zalać wrzątkiem, parzyć przez kilkanaście minut.