suszone liście Boldo
Joanna Orzeł

Liście Boldo – charakterystyka, właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Jedną z popularnych w rejonie Ameryki Południowej roślin prozdrowotnych jest krzew dający liście boldo. Jakie właściwości ma ta endemiczna roślina? W czym pomoże? Sprawdziliśmy!

Zioła stosowane przez adeptów ludowej medycyny wschodniej (chińskiej czy ajurwedyjskiej) nie są nam obce. Kurkuma, zielona herbata, żeń-szeń czy ashwagandha regularnie są używane przez Europejczyków. Małą popularnością natomiast cieszą się ingredienty stosowane od wieków przez ludność zamieszkującą Ameryki Środkową oraz Południową. Tymczasem Aztekowie, Inkowie czy ludność zamieszkująca Andy tak samo jak ludzie Wschodu eksplorowali florę w poszukiwaniu leków na ludzkie przypadłości.

Boldo – charakterystyka rośliny

Roślinę, która jest źródłem liści boldo, zalicza się do gatunku boldola aromatyczna (łac. Peumus boldus). Naturalnie występuje ona w Ameryce Południowej, a dokładnie w Andach, rozciągających się na terenie Chile i Peru. W skutek działalności człowieka obecnie możemy ją również znaleźć na terenie Meksyku, Północnej Afryki czy w krajach europejskich.

Liście boldo pozyskuje się z krzewów o wysokości sięgających nawet do 8 metrów. Krzewy te mają intensywny aromat (podobny do komosy piżmowej). Surowiec roślinny (liście) mają jajowaty kształt i woskowaty połysk, są jaśniejsze po spodniej stronie. Po odpowiednim procesie suszenia stają się zielonobrunatne.

Liście boldo – skład

Liście boldo są bogate w składniki prozdrowotne jak alkaloidy aporfinowe (pośród których najważniejszy to boldyna), olejek eteryczny (zawiera m.in. cyneol), flawonoidy, garbniki oraz sole mineralne (głównie wapnia i magnezu). Ekstrakty z liści boldo wykazują wysokie działanie antyoksydacyjne.

Naturalnym składnikiem liści boldo również jest trująca dla organizmu substancja – askarydol. Ten terpenoid jest składnikiem olejku eterycznego rośliny. Może powodować wysypkę skórną, podrażnienie błon śluzowych lub problemy układu pokarmowego. Nie oznacza to, że liście boldo są dla nas trujące i powinniśmy się ich wystrzegać. Odpowiednio wysuszone (podczas standardowego procesu) są pozbawiane tego toksycznego składnika. Z tego powodu, decydując się na zakup suszonych liści boldo, należy poszukiwać sprawdzonych dostawców stosujących odpowiednie procedury produkcji.  

Powiązane produkty

Liście boldo – właściwości

Składniki zawarte w liściach boldo działają głównie w obrębie przewodu pokarmowego. Boldyna stymuluje wydzielanie żółci i soku żołądkowego tym samym poprawia procesy trawienne i wchłanialność cennych składników. Flawonoidy poprawiają perystaltykę przewodu pokarmowego oraz pobudzają moczopędnie. Olejek eteryczny i jego główny składnik cyneol działają antyseptycznie i przeciwdziałają rozwojowi pasożytów w jelitach.

Liście boldo – zastosowanie

Napar z liści boldo lub ekstrakty przygotowane na ich bazie są stosowane głównie w problemach układu pokarmowego. Ich spożywanie zaleca się, gdy występują problemy z uczuciem nadmiernej sytości po posiłku, problemy z trawieniem, zaburzenia łaknienia lub problemy z regularnym wypróżnieniem się bądź gazami. Preparaty z liśćmi boldo pomocniczo stosowane są w terapii kamicy żółciowej.

Sprawdź na DOZ.pl: Preparaty i leki na trawienie.

Liście boldo – przeciwwskazania

Przeciwwskazaniem do stosowania liści boldo jest nadwrażliwość na którykolwiek ze składników aktywnych tej południowoamerykańskiej rośliny. Inne przeciwwskazania to możliwe interakcje z lekami przeciwzakrzepowymi (np. wafaryna). Z tego samego powodu stosowanie tej rośliny przez zabiegami operacyjnymi nie jest wskazane ze względu na obniżenie zdolności krwi do formowania skrzepów.

Ciąża i okres laktacji również są przeciwwskazaniem do stosowania liści boldo ze względu na niewystarczające opracowanie naukowe, które potwierdziłoby bezpieczeństwo używania liści w tym czasie.

Należy też mieć świadomość, że napar (ekstrakt) z liści boldo i zawierające go preparaty na trawienie nie powinny być stosowane przewlekle, gdyż wówczas układ pokarmowy może się samoczynnie „rozleniwić” i bez składników aktywnych pochodzących z Peumus boldus działać mniej wydajnie.

Liście boldo – gdzie kupić, jak zaparzać?

Suszone liście boldo można kupić w sklepach zielarskich, aptekach oraz u licznych dostawców oferujących swoje usługi w Internecie. Jak wcześniej wspomnieliśmy: przed zakupem należy upewnić się, że oferowany surowiec został poddany suszeniu, w trakcie której usunięto toksyczny askarydol.

Liście boldo zaparzamy w przegotowanej gorącej wodzie. Ilość liści zależy od tego, czy stosujemy czysty surowiec, czy też mieszankę z innym suszem np. yerba mate. Warto zapoznać się z propozycją podania załączoną przez producenta. W innym wypadku łyżeczkę suszonych liści (na szklankę) należy zalać wrzątkiem, parzyć przez kilkanaście minut.

  1. W. de Souza i in., Evaluation of the volatile composition, toxicological and antioxidant potentials of the essential oils and teas of commercial Chilean boldo samples, „Food Research International”, nr 124 2019.
  2. P. O’Brien, i in., Boldine and its antioxidant or health-promoting properties, „Chemico-Biological Interactions”, nr 159 (1) 2006.
  3. A. A. Izzo, i in., Cardiovascular pharmacotherapy and herbal medicines: the risk of drug interaction, „International Journal of Cardiology”, nr 98 (1) 2005.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • O to musisz zadbać jesienią w trosce o odporność, skórę, sen i udany powrót na siłownię

    Jesień to pora roku, która może wyjątkowo dać się nam we znaki. To okres przejściowy między krótkim rękawem a kurtką, długimi dniami a szybką szarówką, powrót z wakacji do szkoły oraz powrót do rutyny związanej z dietą czy aktywnością fizyczną. Co zrobić, żeby nie przebodźcować swojego organizmu, wzmocnić odporność, ukoić zmęczone mięśnie i zasypiać bez problemu?

  • Dynia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dietetyczne przepisy z dynią

    Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały – m.in. w magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Kto powinien włączyć ją do swojej diety? Jakie właściwości mają pestki z dyni i olej z dyni? Czy to warzywo będzie odpowiednie dla cukrzyków?

  • Gruszka – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

    Jej dodatek do diety może pomóc przy uciążliwych zaparciach. Świetnie sprawdzi się jako element maseczki na przetłuszczającą się cerę. W dodatku pysznie smakuje zarówno w daniach na słodko, jak i na wytrawnie. Gruszka – jakimi wartościami odżywczymi się charakteryzuje? Czy jedzenie jej może zaszkodzić? Co dobrego przygotować z gruszek?

  • Czym jest układ odpornościowy i jak skutecznie go wspierać?

    Po z natury ciepłym lecie przychodzi sezon jesienny, który wystawia na ciężką próbę nie tylko nasz nastrój, ale również układ odpornościowy, który w tym czasie jest wyjątkowo obciążony. Jest to okres infekcji, często nawracających lub przewlekłych. Istnieją jednak sposoby, aby sobie skutecznie pomóc i zniwelować ryzyko uciążliwych i osłabiających przeziębień, na tle których mogą rozwinąć się dużo poważniejsze choroby, jak zapalenie płuc czy oskrzeli. Spośród czynników mających wpływ na prawidłowo funkcjonujący układ immunologiczny, niewątpliwie ogromne znaczenie ma zdrowa dieta.

  • Kapary – smak, właściwości i zastosowanie w kuchni

    Kapary to roślina krzewiasta naturalnie występująca w strefie tropikalnej i w basenie Morza Śródziemnego. Pąki kwiatowe kaparów są znane już od wielu lat ze względu na swój charakterystyczny smak oraz działanie wspomagające trawienie i leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Kapary są ważnym źródłem wielu różnych biologicznie aktywnych substancji chemicznych, których właściwości terapeutyczne były już dobrze znane i cenione przez starożytnych Rzymian.

  • Czy proteinowa dieta Dukana działa? Fazy diety i skutki uboczne

    Dieta Dukana jest znana inaczej jako dieta proteinowa, białkowa oraz Protal (z jęz. fr. protéines alternatives). Pomysłodawcą tej słynnej diety jest były francuski dietetyk Pierre Dukan, który w 2013 roku otrzymał zakaz wykonywania zawodu lekarza na terenie Francji. Mimo to dieta Dukana zyskała w ostatnich latach miano jednej z najpopularniejszych diet odchudzających na całym świecie i stanowi model żywienia dla wielu osób.

  • Kiwi – właściwości odżywcze, wartości

    Kiwi jest niezwykle popularnym owocem, który nazywany bywa również chińskim agrestem. Owoce kiwi są jagodami, a ich miąższ jest soczysty, galaretowaty i zasobny w brązowe lub czarne nasiona. Kiwi zawiera wiele różnych składników bioaktywnych (m.in. witamin, składników mineralnych, karotenoidów i polifenoli), dzięki czemu wywiera pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij