
Czy oleje roślinne chronią przed promieniowaniem UV?
Promieniowanie UV jest emitowane przez słońce. Dzielimy je na 3 rodzaje: UV-C, UV-B i UV-A. Promieniowanie UV-C w całości trafia do warstwy ozonowej, podobnie jak większość promieniowania UV-B. W rezultacie 97% promieniowania, które do nas dociera to promieniowanie UV-A. Jakie skutki niesie ze sobą narażenie się na silne działanie promieni UV?
Promienie UV-B, stanowiące kilka procent szkodliwego promieniowania, wysuszają i podrażniają skórę. To one są przyczyną poparzeń słonecznych oraz wywołują nowotwory.
Czy oleje roślinne chronią przed promieniowaniem UV?
Niektóre rośliny posiadają naturalne filtry pochłaniające szkodliwe promieniowanie słoneczne. Jednym z nich jest beta-karoten, który nie tylko chroni przed promieniowaniem UV, ale również poprawia koloryt skóry i łagodzi negatywne skutki „przedawkowania” słońca. Naturalne filtry zawierają również oleje powszechnie stosowane w kosmetyce, w tym kokosowy, migdałowy czy masło shea.
Wysokość filtra zależy od poziomu przetworzenia oleju, a więc od tego, czy był rafinowany oraz z którego tłoczenia pochodził. Najwyższą ochronę, na poziomie od 30 do nawet 50 SPF, zapewniają oleje z pestek malin i dzikiej marchwi, a olejek z kiełków pszenicy zawiera filtr SPF 20.
W większości olejów, w tym z awokado, kokosowym i sojowym, stężenie filtrów zazwyczaj nie przekracza 10 SPF, więc nie zapewniają wystarczającej ochrony w miesiącach letnich, choć mogą łagodzić skutki oparzeń słonecznych.