
Pokrzywa indyjska i odchudzanie
Forskolina i tkanka tłuszczowa
Pokrzywa indyjska zawiera związek diterpenowy – coleanol, czyli forskolin (forskolinę). Forskolina zwiększa stężenie cyklicznego adenozynomonofosforanu – cAMP aktywując enzym uczestniczący w jego syntezie – cyklazę adenylową. Wyzwala to kaskadę reakcji komórkowych. Niektóre badania wskazują, że po podaniu forskoliny nasileniu ulega lipoliza (rozkład tłuszczu w tkance tłuszczowej), a z kolei zahamowaniu - synteza lipidów w adipocytach (komórkach tkanki tłuszczowej)1. Wyżej opisany efekt dotyczy jednak na razie pojedynczych (często bardzo małych) badań i wymaga niewątpliwie wnikliwszej, wartościowej statystycznie analizy, również pod kątem bezpieczeństwa samej forskoliny.
Ostrożność
Pamiętajmy, że w dążeniu do wymarzonej sylwetki ważna jest przede wszystkim rozsądna dieta oraz wzmożona aktywność fizyczna. Zachowajmy sceptycyzm wobec cudownych środków, które mają nas "wyręczyć" w takim wysiłku. Warto poradzić się także doświadczonego dietetyka. Ilości w diecie powinny być bowiem uzależnione od wielu czynników wpływających na nasze zapotrzebowanie energetyczne. Nie należy też odchudzać się gwałtownie. Należy dać organizmowi czas.
1. Henderson S, Magu B, Rasmussen C, Lancaster S, Kerksick C, Smith P, Melton C, Cowan P, Greenwood M, Earnest C, Almada A, Milnor P, Magrans T, Bowden R, Ounpraseuth S, Thomas A, Kreider RB. Effects of coleus forskohlii supplementation on body composition and hematological profiles in mildly overweight women. J Int Soc Sports Nutr 2005; 2: 54-62.