
Przegląd nasion
Słonecznik
Łuskanie pestek słonecznika wielu osobom może kojarzyć się z dzieciństwem i spotkaniami ze znajomymi na podwórku. Nasiona słonecznego kwiatu są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Trzeba jednak zaznaczyć, że 100 g pestek to ok. 50 g tłuszczu i ponad 550 kcal.
Ziarna słonecznika są przede wszystkim bogatym źródłem magnezu. Pierwiastek ten pozytywnie wpływa na koncentrację i pomaga w walce ze stresem. Z powodu jego zawartości, słonecznik powinny jeść osoby mające problemy z nadciśnieniem, skurczami mięśni oraz cierpiące na migrenę. Magnez zmniejsza ryzyko zawału i udaru mózgu.
W pestkach słonecznika znajdziemy również witaminy A, D, E oraz z grupy B, cynk, żelazo, potas i wapń. Spożywanie słonecznika może mieć pozytywne oddziaływanie na wzrok, cerę, kości, układ trawienny (ze względu na duże ilości błonnika) oraz układ krążenia.
Dynia
Jedzenie nasion dyni może pomóc osobom zmagającym się z trądzikiem czy łamliwymi paznokciami, ponieważ w ich składzie znajduje się dużo cynku. Fitosterole (i wspomniany cynk) wspomagają leczenie chorób prostaty. Poza tym, wraz z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, działają przeciwmiażdżycowo.
W pestkach są obecne witaminy A, C, D, E i witaminy z grupy B. Tak samo, jak w przypadku słonecznika w nasionach dyni znajduje się magnez. Lecytyna jest bardzo ważna w procesach przemiany materii i pomaga w zachowaniu koncentracji.
Polecane dla Ciebie
Sezam
W 100 g ziaren sezamu znajduje się ponad 1100 mg wapnia. Dla porównania, w 100 g mleka jest go ok. 120 mg. Wapń ma duży wpływ na stan zębów oraz kości. Jak wynika z badań Tabriz University of Medical Sciences, sezam dużo skuteczniej obniża ból u osób cierpiących na chorobę zwyrodnieniową stawów kolanowych niż paracetamol i inne konwencjonalne leki.
W ziarnach sezamu znajduje się białko o porównywalnej wartości, co w jajach kurzych. Warto wspomnieć, że nasiona dostarczają organizmowi wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A, E oraz z grupy B, a także lecytyny, magnezu, potasu, żelaza, cynku i fosforu. Sezam i zawarte w nim substancje są łatwo przyswajalne dzięki aminokwasom.
Czarny sezam
Czarny sezam wspomaga pracę jelit oraz wątroby i jest skuteczny w walce z zaparciami. Tak samo, jak sezam jasny zawiera sezamol oraz sezamolinę. Ponadto jego ziarna bogate są w cysteinę, aminokwas mający właściwości detoksacyjne i korzystnie wpływający na stan włosów, paznokci, a także skóry. W czarnym sezamie znajdują się m.in. tryptofan (związek wpływający na dobry nastrój), mangan (niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i ważny składnik kości) oraz miedź (ma właściwości przeciwzapalne i zapobiega przedwczesnemu siwieniu włosów).
Siemię lniane
Małe nasiona lnu świetnie nadają się do przygotowywania wywarów. Po zalaniu wodą pęcznieją i wydzielają duże ilości śluzu. Siemię lniane po wypiciu działa osłonowo na przewód pokarmowy, chroni oraz regeneruje jego błonę. Przyczynia się do prawidłowej perystaltyki jelit. Siemię zaleca się zarówno w przypadku zaparć, jak i biegunek.
Nasiona lnu są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które mają właściwości przeciwmiażdżycowe. Cenny składnik siemienia lnianego to lignany, związki neutralizujące działanie wolnych rodników i regulujące gospodarkę hormonalną.