
Wzmacniamy odporność – przegląd produktów
Czosnek
Któż z nas nie pamięta wypijanego podczas grypy czy przeziębienia ciepłego mleka ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Wywar ten, mimo iż niesmaczny, jest zbawienny dla naszego organizmu. Ułatwia on bowiem odkrztuszanie, wzmaga potliwość oraz co za tym idzie rozgrzewa. Sam czosnek ma działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe.
Olej z wątroby rekina
Jest przede wszystkim bogaty w alkiloglicerole oraz skwalen, które działają stymulująco i aktywująco na nasz układ odpornościowy. Wybierając produkt o takim składzie, warto zwrócić uwagę właśnie na zawartość tych substancji w dziennej porcji produktu.
Należy odróżnić olej z wątroby rekina od oleju z wątroby ryb dorszowatych.
Acerola
Inaczej znana jako wiśnia z Barbados. Ma postać niewielkich, czerwonych kuleczek z soczystym wnętrzem. Owoce aceroli to istne bogactwo witaminy C (100 g owoców aceroli zawiera około 1400 – 2500 mg witaminy C). Ponadto owoce te zawierają witaminy A, B1, B2, B3, a także minerały: wapń, żelazo i fosfor.
Witamina C zwiększa wchłanialność żelaza.
Cynk
Ten mikroelement jest niezbędny m.in. do syntezy białek oraz kwasów nukleinowych. Cynk możemy też dostarczyć wraz z pożywieniem. Najwięcej znajduje się go w małżach, zarodkach pszennych, wątrobie wieprzowej, migdałach, fasoli i zielonym groszku. Natomiast jego wchłanianie może być utrudnione podczas spożywania alkoholu, cukru oraz produktów wzbogaconych w miedź i żelazo.
Cynk wzmacnia nie tylko odporność, ale także włosy, skórę i paznokcie.
Beta-glukan
Beta-glukan to polisacharyd naturalnie występujący jako składnik ścian komórkowych roślin, grzybów oraz wielu mikroorganizmów. Zaobserwowano, że beta-glukan ma wpływ na zwiększenie odporności organizmu przeciw infekcjom rozmaitego pochodzenia (powodowanym przez wirusy, bakterie).
Aktywność beta-glukanu zależy od kilku czynników. Wykazano, że najbardziej aktywne jego formy zawierają połączenia β-(1,3) i β -(1,6).
Jeżówka
Echinacea, czyli jeżówka, jest rośliną pochodzącą z obszarów Ameryki Północnej, gdzie była znana Indianom od wieków. Wiedzę na temat leczniczych właściwości Echinacea przejęli osadnicy z Europy, którzy ze względu na brak innych leków skazani byli często na stosowanie indiańskich sposobów leczenia. To oni właśnie przywieźli jeżówkę na początku XX wieku do Europy. Są trzy gatunki jeżówki: purpurowa, wąskolistna i biała. Najpowszechniej wykorzystywana jest jeżówka purpurowa.
W lecznictwie stosowane są: ziele i korzeń jeżówki purpurowej. Stosowanie jeżówki u małych dzieci należy skonsultować z pediatrą.
Aloes
Soczyste liście aloesu są prawdziwą skarbnicą cennych dla zdrowia substancji. Sok z aloesu jest szczególnie polecany w okresach jesienno-zimowych, dla osób z osłabioną odpornością. Bogaty w substancje dobroczynnie wpływające na układ immunologiczny wspiera odporność organizmu i sprawia, że szybciej radzi on sobie z ewentualnymi zagrożeniami.
Aloes posiada także właściwości regenerujące błony śluzowe.
Produkty pszczele
Pszczoły zbierają lub wytwarzają niezwykle cenne dla człowieka produkty, takie jak miód, pyłek kwiatowy, mleczko i propolis. Metoda profilaktyki przy pomocy produktów pszczelego pochodzenia towarzyszy człowiekowi od dawna. W latach 40. ubiegłego wieku, kiedy to zaczęły pojawiać się skuteczne leki chemiczne, produkty te zeszły na dalszy plan. Dziś apiterapia odzyskuje swój dawny blask. Miód i inne produkty pszczele są mieszaniną kilkudziesięciu substancji chemicznych.
Grejpfrut
Jego łacińska nazwa – Citrus paradisi, czyli „rajski owoc cytrusowy” – doskonale opisuje właściwości grejpfruta. Ma on charakterystyczny słodko-kwaśny smak z odrobiną goryczy. Należy jednocześnie do naturalnych, bogatych źródeł witaminy C i rutyny. W aptece możemy zakupić suplementy diety zawierające ekstrakt z grejpfruta.
Nie musimy robić rewolucji w naszym życiu, żeby wzmocnić odporność organizmu na wirusy i bakterie. Po prostu starajmy się prowadzić zdrowy tryb życia, a organizm nie da się infekcjom. Wzmacnianie odporności powinno stać się procesem systematycznym. Tylko poprzez ciągłą troskę o dobro układu odpornościowego i nas samych, unikniemy chorób.