Makowiec. Czy również dla cukrzyków?

Jest to niewątpliwie jeden z nieodłącznych składników wigilijnych potraw. Można z niego ‘’wyczarować’’ kluski z makiem, kutię czy też makowca. Sprawdźmy jakie właściwości posiada mak.

Poznajmy trochę podstaw

Mak został odkryty już w starożytności. Możemy wyróżnić kilka jego rodzajów. Najbardziej znaną odmianą maku jest mak niebieski wykorzystywany w kuchni jako dodatek do potraw. Następny
z kolei jest mak lekarski z którego  m.in. pozyskuje się opium. Rzadko spotykanym rodzajem maku jest delikatniejszy w smaku mak biały, który jest niezastąpionym składnikiem słynnych rogali Marcińskich. Z kolei mak polny znajduje swoje zastosowanie w kosmetyce.

Właściwości odżywcze maku niebieskiego

Mak zawiera witaminy A, D, E, C oraz B3. Jest źródłem błonnika niezbędnego do prawidłowej pracy układu trawiennego a także wapnia, żelaza, fosforu, cynku, miedzi, manganu oraz magnezu. Zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) z grupy omega-6 korzystnie wpływających na układ krążenia. NNKT wspomagają pracę serca oraz obniżają poziom złego cholesterolu. Ze względu na zawartość kwasu oleinowego jest produktem wspomagającym walkę z nowotworami. Mak jest zdrowy, ale niestety dość kaloryczny: 100 g maku zawiera aż 478 kalorii. Kaloryczność tą potęguje fakt, że łączymy go najczęściej z dużą porcją miodu i rozmaitymi słodkimi bakaliami.

Makowiec i cukrzyk?

Tradycyjne ciasta i desery zawierają sporo cukru, dlatego też powinny być spożywane z umiarem. Przy wyjątkowych okazjach, jakimi są święta, chorzy na cukrzycę mogą sobie pozwolić na małą porcję ciasta. Dotyczy to wyłącznie diabetyków z dobrze wyrównaną chorobą oraz posiadających prawidłową masę ciała. Najkorzystniejszym rozwiązaniem dla diabetyka jest spożywanie ciast, które będą zwierały mąkę pełnoziarnistą oraz niewiele cukru i tłuszczu. Jak na tym tle prezentuje się makowiec.

100 g makowca to:

Kcal Białko Tłuszcze Węglowodany Błonnik WW Wniosek
349 9,4 15,8 42.1 4,5 4,2 Średnia zawartość węglowodanów

Podziel się:


Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus