
Właściwości żurawiny
Leki na bazie żurawiny są niezastąpione przy infekcjach dróg moczowych, ponieważ zmniejszają ilość bakterii oraz ich przyczepność do ścianek dróg moczowych. W razie częstych problemów na tym tle, warto jeść ją również profilaktycznie.
Żurawina może także zapobiegać wrzodom żołądka wywołanym przez drobnoustroje, zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób dziąseł oraz leczyć choroby skóry powodowane przez bakterie.
Przeciwutleniacze zawarte w żurawinie działają podobnie jak te pochodzące z wina, dzięki czemu zmniejszają ryzyko chorób serca. Substancje obecne w owocach rozszerzają naczynia krwionośne, zapobiegają tworzeniu się zakrzepów i przeciwdziałają utlenianiu się cholesterolu, przez co zachowują drożność naczyń krwionośnych. Wielu lekarzy przypisuje żurawinowym flawonoidom działanie przeciwnowotworowe, zwłaszcza w przypadku raka piersi i prostaty.
Przeciwutleniacze zawarte w żurawinie służą również cerze, ponieważ pomagają zwalczać wolne rodniki odpowiedzialne za pojawianie się zmarszczek i innych oznak starzenia. Podobne właściwości mają też żurawinowe antocyjany, które pobudzają syntezę kolagenu, odpowiadającego za jędrność i elastyczność cery.
Regenerujące właściwości żurawiny znajdują zastosowanie także w pielęgnacji skóry suchej i zniszczonej. Wyciąg z owocu nawilża ją i reguluje pH, a zawarta w nim arbutyna rozjaśnia cerę i zapobiega powstawaniu przebarwień.
Żurawinę w formie soku lub suszonych owoców warto jeść zwłaszcza w okresie przeziębień, ponieważ pomaga zapobiegać infekcjom, a regularnie dodawanie jej do potraw spowalnia nie tylko starzenie się skóry, ale też komórek mózgowych.