
Właściwości orzechów egzotycznych
Orzechy brazylijskie
Orzechy brazylijskie są nasionami drzewa o nazwie orzesznica wyniosła. To największe źródło selenu pochodzenia roślinnego. Z tego względu już jeden orzech jest w stanie pokryć całe dzienne zapotrzebowanie człowieka na ten pierwiastek. Orzechom brazylijskim przypisuje się właściwości antynowotworowe. Dodatkowo poprawiają odporność i usprawniają pracę układu sercowo-naczyniowego. Powinny po nie sięgać osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu i nadciśnieniem, ponieważ zawarte w nich tłuszcze wpływają na redukcję tych problemów. Spożywanie orzechów brazylijskich zalecane jest także po operacjach oraz w przypadku oparzeń, ponieważ mają pozytywny wpływ na odbudowę naskórka. Tłoczony z nich olej znajduje zastosowanie w kosmetyce z powodu dużej zawartości wysokiego stężenia kwasu oleinowego.
Orzechy piniowe
Orzechy piniowe to nasiona sosny iglastej. Charakteryzuje je intensywny aromat, a także wysoka zawartość białka, przez co wspomagają pracę układu trawiennego i stanowią dobre źródło energii. Na ich systematyczne spożywanie powinny zdecydować się osoby, które często dopadają skurcze. Orzechy te są bogate w magnez, który stymuluje pracę mięśni, a ponadto działa antystresowo. Obfitują w cynk oraz tłuszcze regulujące poziom złego cholesterolu. Zawarta w nich witamina E, oprócz właściwości antynowotworowych, dba również o dobry wygląd skóry. Są wykorzystywane w zaburzeniach żołądkowo-jelitowych, niedokrwistości czy reumatyzmie.
Polecane dla Ciebie
Orzechy pekan
Orzechy pekan są wysokokaloryczne (w 100 g występuje ok. 700 kalorii), ale mają ważne składniki odżywcze poprawiające funkcjonowanie organizmu. Należą do nich przede wszystkim antyoksydanty, które działają zbawiennie na pracę serca i obniżają poziom cholesterolu we krwi. Charakteryzuje je specyficzny smak i aromat, przez co zostają wykorzystywane w wielu domowych potrawach, szczególnie w deserach. Zawarty w nich błonnik eliminuje problemy z trawieniem, a nienasycone kwasy tłuszczowe zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory.
Orzechy cola
Orzechy cola stanowiły dawniej substancję smakową w Coca-Coli, dopóki nie zastąpiły ich substancje chemiczne. Zawierają więcej kofeiny niż kawa, lecz mniej niż guarana. Są zatem świetnym źródłem energii — działają pobudzająco, wpływają na redukcję zmęczenia i polepszenie stanu fizycznego oraz psychicznego. To cenne źródło potasu, choliny, betainy oraz teobrominy, dlatego stosuje się je również w lecznictwie — pomagają przy migrenie czy gorączce.
Orzechy kokosowe
Orzechy kokosowe są cenione pod względem zawartości oleju. Mają wysokie stężenie tłuszczu, który działa zbawiennie na kondycję serca oraz dodaje energii. Zawierają dużą dawkę błonnika pokrywającą całe dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten składnik. W 100 g orzechów znajdują się aż 23 g błonnika, który stymuluje prawidłowe działanie układu trawiennego. Powinny je spożywać osoby z problemami żołądkowymi.
Orzechy indyjskie
Orzechy indyjskie to cenne źródło cynku, magnezu i potasu, więc dobrze stymulują pracę mięśni. Znajdują zastosowanie w kosmetyce, np. jako składnik szamponów. Pozytywnie wpływają na stan skóry — w lecznictwie zostają wykorzystywane do leczenia egzemy, łuszczycy oraz piegów. Najbardziej znane są jednak ze swoich właściwości piorących. Orzechy indyjskie zawierają saponinę, czyli rodzaj detergentu, który oprócz właściwości myjących i oczyszczających, wykazuje działanie odtłuszczające. Zmiękczają i dezynfekują wodę, doskonale wywabiając plamy bez użycia chemii. Sprawdzą się wśród alergików i osób z problemami skórnymi.