dr nauk chemicznych Joanna Orzeł

Pracownik Instytutu Chemii Uniwersytetu Śląskiego. Interesuje się analizą fizykochemiczną, dlatego dużą część badań poświęca żywności. Swoje pasje rozwija poprzez pracę naukową. Prywatnie zapalona podróżniczka kulinarna, zafascynowana odkrywaniem nowych smaków.
Wszystkie publikacje autora
-
Czerwień koszenilowa (E124) – właściwości i zastosowanie. Czy ten barwnik jest szkodliwy?
Przeczytane 66288 razy
4 min
-
Azotan sodu (E251) – właściwości i zastosowanie. Jaki ma wpływ na zdrowie?
Przeczytane 84556 razy
4 min
-
Azotyn sodu (E250) – właściwości i zastosowanie. Jaki wpływ na organizm ma E250?
Przeczytane 209964 razy
4 min
-
Barwnik koszenila (E120) – czym jest? Właściwości, zastosowanie, szkodliwość kwasu karminowego
Przeczytane 228773 razy
4 min
-
Kwas sorbowy (E200) – właściwości i zastosowanie. Czy kwas sorbinowy jest szkodliwy?
Przeczytane 52252 razy
4 min
-
Gliceryna (glicerol, E422) – właściwości i zastosowanie. Czy gliceryna jest szkodliwa?
Przeczytane 343612 razy
5 min
-
Guma guar (E412) – właściwości, zastosowanie i szkodliwość. Jak używać gumę guar?
Przeczytane 212205 razy
4 min
-
Benzoesan potasu (E212) – czym jest? Właściwości, zastosowanie i szkodliwość
Przeczytane 9447 razy
3 min
-
Barwnik tartrazyna (E102)– właściwości i zastosowanie. Szkodliwość E102
Przeczytane 52865 razy
3 min
-
Barwnik annato (E160B) – właściwości, zastosowanie i szkodliwość
Przeczytane 59811 razy
3 min
-
Benzoesan sodu (E211 ) – co to za konserwant? Właściwości, zastosowanie i szkodliwość E211
Przeczytane 126144 razy
3 min
-
Sorbinian potasu (E202) – właściwości i zastosowanie. Czy konserwant E202 jest szkodliwy?
Przeczytane 123182 razy
4 min