Główny budowniczy
Marlena Drożdż

Główny budowniczy

Wapń jest pierwiastkiem budulcowym i regulacyjnym w organizmie. W ciele dorosłego człowieka znajduje się około 1 kg tego elementu. Prawie 99% wapnia znajduje się w szkielecie, reszta - w osoczu. Sole wapnia wchodzą w skład kośćca i zębów, zapewniając ich odpowiednią wytrzymałość i twardość.

W okresie wzrostu następuje stopniowe wapnienie kości i ok. 26 roku życia kości osiągają maksymalną masę i wysycenie wapniem. Później zaczyna ubywać od 0,3 do 1% masy kostnej rocznie a 10 do 15 lat po okresie przekwitania roczny ubytek masy może osiągnąć nawet 10%. Wapń jest konieczny również dla utrzymania m.in. prawidłowego ciśnienia krwi, prawidłowej pobudliwości nerwowej tkanek, jest odpowiedzialny za prawidłową kurczliwość mięśni, w tym mieśnia sercowego i innych procesów fizjologicznych. Jedną z najważniejszych reakcji odpornościowych organizmu, antygen-przeciwciało jest również zależna od obecności jonów wapnia. Kiedy zabraknie wapnia we krwi krążącej, organizm wychwytuje go z kości.

Optymalne wysycenie kości wapniem zapewnia im właściwą strukturę i odpowiednią wytrzymałość mechaniczną. Optymalna ilość wapnia w osoczu zapewnia miedzy innymi prawidłową odporność na alergeny.

Duża podaż wapnia w pokarmach tylko nieznacznie zwiększa jego przyswajanie. Powodem tego jest istnienie bariery jelitowej regulującej ilość przyswajanego wapnia. Wapń znajdujący sie w warzywach jest słabo przyswajany, ponieważ zawierają one błonnik i kwas szczawiowy. Słabym źródłem wapnia są również produkty zbożowe, w których jest dużo fosforu, tworzącego z wapniem nieprzyswajalne związki. Największe ilości najlepiej przyswajalnego wapnia znajdują sie w mleku i jego przetworach. Należy przy tym pamietać, że przyswajanie wapnia z produktów mlecznych jest tym lepsze im ten produkt zawiera mniej tłuszczu.

Wchłanianie wapnia w przewodzie pokarmowym wspomaga witamina D3 i witamina C.

Preparaty zawierające obok wapnia witaminę D3 stosowane są w osteomalacji i osteoporozie czy zwykłych złamaniach kości. Preparaty z dodatkiem witaminy C proponuje się osobom przeziębionym lub alergikom. Sam wapń w preparatach to suplement wzbogacający nasz organizm w ten pierwiastek, który potrzebują w zwiększonych dawkach osoby do 26 roku życia, dzieci w fazie intensywnego wzrostu (w tym wypadku dodatek witaminy D3 jest zalecany, ale nie wręcz konieczny, gdyż naturalnie otrzymujemy ją podczas spacerów czy wycieczek), również osoby po 30 roku życia powinny rozpoczynać profilaktykę wapniową, aby nie zabrakło go wówczas, gdy będzie nam naprawdę bardzo potrzebny, i kiedy złamania bedą dla nas stanowiły bardzo poważny problem. Osoby po 30 roku życia, jeśli prowadzą siedzący tryb życia, bez spacerów powinny przyjmować profilaktycznie wapń z witaminą D3, jeżeli prowadzą aktywny tryb życia wystarczy sam wapń.

Nie zapominajmy również o profilaktyce przeziębienia czy alergii. Obecne czasy powodują, że osoby, które nigdy nie miały problemów z alergią, nagle na wiosnę zaczynają siąpić nosem czy mieć zaczerwienione oczy - to nic innego jak objawy alergii. Skutecznym środkiem na takie dolegliwości jest wapń z witaminą C. Zbliża się jesień a wraz z nią słotne dni, które mogą zakończyć sie przeziębieniem. Zastosujmy wówczas wapń z witaminą C, a łatwiej nam bedzie przeżyć te nieprzyjemne dni.

Pamietajmy zatem o profilaktyce - łatwiej zapobiegać niż leczyć.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Naturalny wapń w walce z chorobami

    Na temat wapnia wiemy już chyba bardzo dużo. Wiemy, że wapń jest składnikiem mineralnym, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Odpowiedzialny jest za właściwą budowę kości, zębów. Utrzymuje odpowiednią aktywność mięśni, w tym również mięśnia sercowego. Chroni organizm przed szkodliwym działaniem alergenów, wspomaga go również podczas przeziębienia.

  • Rak żołądka - przyczyny, objawy, leczenie

    Rak żołądka jest jednym z częściej występujących nowotworów przewodu pokarmowego, częściej występuje u mężczyzn niż u kobiet. Polska należy niestety do krajów o jednej z większej w świecie częstości zachorowań na ten nowotwór. Na szczęście w ostatnich latach obserwuje się stopniowe zmniejszanie liczby nowych zachorowań. Najczęściej występującym nowotworem jest rak gruczołowy (adenocarcinoma).

  • 5 patentów na lekkostrawną Wielkanoc

    Za chwilę zasiądziemy do wielkanocnego, obfitego stołu. Tylko podczas jednego dnia możemy dostarczyć do organizmu średnio około 4000 kalorii. Poprzez zachowanie odrobiny rozsądku i przygotowanie mniej kalorycznych potraw, uchronimy się przed zbędnymi kilogramami i niestrawnością.

  • Chrzan i ćwikła – wielkanocne trawienie pod kontrolą

    Chrzan i ćwikła to niemalże symbol Świąt Wielkanocnych. Nie może ich zabraknąć na naszych stołach – nie tylko ze względu na tradycję. Doskonale wpływają też na trawienie.

  • RTG kręgosłupa lędźwiowego – badanie, wskazania, przeciwwskazania, refundacja, cena

    Ból kręgosłupa lędźwiowego, określany przez pacjentów także jako ból krzyża, ból korzonków lub ból na dole pleców, jest głównym wskazaniem do wykonania RTG tego obszaru. Aby wykonać prześwietlenie lędźwi konieczne jest posiadanie skierowania lekarskiego, które można uzyskać od lekarza pierwszego kontaktu lub ortopedy czy neurologa. Jak wygląda przygotowanie do rentgenu kręgosłupa lędźwiowego, czy kobieta w ciąży może mieć wykonane RTG tego obszaru i ile kosztuje to prześwietlenie wykonane prywatnie? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Probiotyki i kiszonki lekiem na halitozę

    Najnowsze badania nad problemem halitozy pokazują, że stosowanie probiotyków w formie bakterii Gram-dodatnich może pomóc w walce z tą przykrą przypadłością. Czy drobnoustroje probiotyczne rozwiązują problem raz na zawsze?

  • Fosfolipidy niezbędne – czym są i czemu są tak ważne dla wątroby?

    Zapoczątkowany w ubiegłym stuleciu rozwój cywilizacyjny i jego negatywne konsekwencje, jak np. zanieczyszczenie środowiska, nadmierne spożycie produktów przetworzonych czy dodatki do żywności mogą mieć negatywny wpływ na nasz organizm. W tym na wątrobę, główny narząd, w którym dokonują się najważniejsze i podstawowe przemiany metaboliczne.1

  • Na czym najlepiej smażyć? Olej, oliwa, masło czy smalec?

    Smażenie to najczęściej wybierana i najbardziej znana metoda obróbki termicznej pożywienia. Na przestrzeni lat powstało wiele mitów i kontrowersji w tym temacie, szczególnie jeśli chodzi o to, na czym najlepiej smażyć. Olej, oliwa, masło, smalec, a może najlepiej beztłuszczowo? Dlaczego nie każdy olej nadaje się do smażenia? W tekście poniżej rozwiewamy wszelkie wątpliwości.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij