Woda termalna – ukojenie dla skóry
Anna Żyła

Woda termalna – ukojenie dla skóry

W aptekach można znaleźć całe serie kosmetyków na bazie wody termalnej. Najpopularniejszym preparatem jest woda termalna w sprayu. Skąd ten zachwyt wodą termalną? Czy warto ją mieć w swojej kosmetyczce?

Najprościej - woda w sprayu. Oczywiście nie taka, którą mamy w kranie. Według definicji jest to woda podziemna, naturalnie zmineralizowana, której temperatura znacznie przekracza średnią roczną temperaturę w okolicy, z której jest wydobywana. Zawiera w swoim składzie wiele cennych biopierwiastków takich jak np. wapń, żelazo, krzem, sód, lit, potas czy selen. W zależności od źródła wody termalne mogą różnić się składem i ilością poszczególnych składników mineralnych.

Źródła pozyskiwania

Wody termalne w Polsce występują min. w Cieplicach, Ciechocinku, na Podhalu, Iwoniczu. Zaś za granicą możemy je spotkać głównie w Islandii, Francji (słynna miejscowość Vichy), Niemczech, Słowacji czy USA.

Woda termalna – ukojenie dla skóry

  • Woda termalna dobrze nawilża i koi, uzupełnia niedobory minerałów.
  • Zawarte w wodzie termalnej biopierwiastki warunkują jej wielokierunkowy, dobroczynny wpływ na skórę - poza wspomnianym już działaniem łagodzącym i kojącym, pomaga wzmocnić naturalne mechanizmy obronne skóry i stymuluje jej regenerację.
  • Jednym z kierunków jej działania jest również działanie antyoksydacyjne czyli ochrona skóry przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników.
  • Redukuje obrzęki, opuchnięcia, przywraca skórze odpowiednie pH i poprawia ogólny wygląd skóry.
  • Woda ta przywraca również skórze elastyczność i wygładza ją.

Woda termalna – komu to potrzebne?

Jest to kosmetyk hipoalergiczny, bez konserwantów i środków zapachowych, polecany szczególnie do pielęgnacji skóry wrażliwej, nadwrażliwej lub podrażnionej. Świetnie sprawdza się również w codziennej pielęgnacji. Jest również pomocna w stanach chorobowych skóry takich jak trądzik i łuszczyca.

Kiedy należy stosować?

Wodę termalną można stosować z częstotliwością zależną od potrzeb, nie tylko na twarz ale również na całe ciało. Świetnie sprawdza się, gdy skóra wymaga dodatkowego nawilżenia, dlatego warto ją mieć przy sobie podczas letnich upałów oraz gdy dużo przebywamy w klimatyzowanych czy ogrzewanych pomieszczeniach. Można ją wykorzystać do codziennej pielęgnacji np.: po demakijażu, do łagodzenia podrażnień, na zaczerwienioną skórę, na oparzenia słoneczne, po depilacji czy goleniu. Niektóre z nich mogą być również stosowane u dzieci w pieluszkowym zapaleniu skóry.

Jak stosować?

Bardzo prosto. Wystarczy spryskać skórę. Po 2-3 minutach należy delikatnie osuszyć skórę czystym ręcznikiem, chusteczką lub płatkiem kosmetycznym.

Osuszanie jest bardzo ważne! Pozostawianie wody na skórze do samoistnego wyschnięcia może sprzyjać jej przesuszeniu.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Oparzenia słoneczne – pierwsza pomoc

    Oparzenie słoneczne to nasilony rumień skóry, połączony z uczuciem pieczenia, a nierzadko i pęcherzami, pojawiający się po ekspozycji na promieniowanie słoneczne. Skóra, zamiast zostać opalona, staje się czerwona i wrażliwa na dotyk. Sezon urlopowy w pełni, ale beztroskie plażowanie może skończyć się dla skóry boleśnie już po pierwszym dniu urlopu. Jak zapobiegać oparzeniom słonecznym oraz jak radzić sobie, gdy wystąpią?

  • Filtry w okularach przeciwsłonecznych. Jak działają i dlaczego powinny być dobrej jakości?

    Są nieodłącznym atrybutem każdego słonecznego dnia. Najczęściej sięgamy po nie latem, jednak w ciągu całego roku powinniśmy mieć je przy sobie, aby chronić nasze oczy przed działaniem promieni słonecznych. Mowa oczywiście o okularach przeciwsłonecznych, które – oprócz pełnienia funkcji dodatku do stylizacji – powinny stanowić barierę chroniącą jeden z naszych zmysłów: wzrok. Podobnie jak przy zakupie ubrań, butów, żywności czy kosmetyków zwracamy uwagę na ich jakość, tak i w przypadku wyboru okularów słonecznych powinniśmy dobrać takie, które będą odpowiednie do naszych potrzeb nie tylko pod względem wizualnym, ale przede wszystkim jakościowym.

  • Kwas kojowy i jego zastosowania w kosmetologii, kosmetyce i medycynie

    Kwas kojowy (5-hydroksy-2-(hydroksymetylo)-4H-pirano-4-on) jest związkiem chemicznym naturalnego pochodzenia. Jest produkowany przez wiele gatunków grzybów i bakterii. Można go znaleźć w sfermentowanych produktach kuchni azjatyckiej – np. w sosie sojowym, paście miso czy winie ryżowym. Znany jest głównie ze względu na swoje działanie rozjaśniające. Ta niewielka cząsteczka chemiczna wykazuje także szereg innych ciekawych właściwości, dzięki którym znalazła o wiele szersze zastosowane praktyczne.

  • Tatuaż z henny dla dzieci i dorosłych – czy jest bezpieczny?

    Henna jest naturalnym barwnikiem pozyskiwanym z roślin, który wykorzystuje się w przemyśle kosmetycznym. Tatuaże z henny są popularną metodą tatuowania ciała, gdyż w przeciwieństwie do naturalnych tatuaży, znikają po kilku tygodniach bez pozostawienia śladu. Należy jednak pamiętać, że henna jest dość częstym alergenem, powodującym reakcje uczuleniowe na skórze.  

  • Blizny po ospie – jak im zapobiec? Co na nie stosować?

    Blizny po ospie – czy można im zapobiec? Co stosować, aby pozbyć się nieestetycznych dziur lub plam po ospie? Podpowiadamy, co robić, aby ich uniknąć, a także wskazujemy, które preparaty będą pomocne w ich rozjaśnieniu i spłyceniu.  

  • Niacynamid i jego właściwości – czym jest i na co pomoże?

    Niacynamid, znany również jako nikotynamid, to substancja będąca składową witaminy B3 (niacyny). Charakteryzuje się niezwykle szerokim spektrum działania. Czym jest dokładnie, jakie ma działanie i jak wykorzystać te właściwości dla swoich korzyści zdrowotnych? O tym piszemy poniżej. 

  • Kaolin (glinka porcelanowa, glinka biała) – jakie ma właściwości?

    Kaolin to drobnokrystaliczny minerał ilasty stosowany w lecznictwie i – z czego jest najbardziej znany – w kosmetyce. Glinka to nazwa kaolinu spopularyzowana właśnie w tej dziedzinie. Czym dokładnie jest glinka, jakie ma właściwości i jak ją zastosować? Zapraszamy do lektury. 

  • PEG (glikol polietylenowy) w kosmetykach i lekach – czy jest szkodliwy? Jakie są objawy uczulenia na PEG?

    Glikol polietylenowy (PEG) to składnik wielu produktów kosmetycznych oraz leków. To, jaką pełnią funkcję, zależy od ich budowy. W poniższym artykule przybliżamy PEG, a w zasadzie PEG-i – rodzinę glikoli polietylenowych, które ze względu na swoje właściwości towarzyszą nam na co dzień. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij