Kuchnia Pięciu Przemian

Chińczycy wierzą, że człowiek jest częścią natury, dlatego powinien funkcjonować zgodnie z jej rytmem i podobnie jak w taoizmie, gdzie należy dążyć do równowagi między duszą i ciałem, również w odżywianiu ważna jest harmonia. W przypadku kuchni Pięciu Przemian niezbędne jest odpowiednie łączenie smaków – słodkiego, gorzkiego, kwaśnego, ostrego i słonego, aby jedzenie było źródłem zdrowia, zarówno fizycznego, jak i psychicznego, a także siły i witalności organizmu.

Teoria Pięciu Przemian

Kuchnia Pięciu Przemian to koncepcja gotowania i kultury spożywania posiłków oparta na tradycyjnej kuchni i medycynie chińskiej, w której ważne jest naśladowanie procesów zachodzących we Wszechświecie. Cykl życia zaczyna się od narodzin i rozwoju, potem następuje jego apogeum, dojrzałość, starość i kurczenie się, po którym przychodzi czas na odpoczynek i zbieranie sił na ponowne narodziny. Poszczególne przejścia to kolejno Przemiana Drzewa (kolor zielony), Przemiana Ognia (czerwony), Przemiana Ziemi (żółty), Przemiana Metalu (biały) i Przemiana Wody (czarny).

Kolejność ma znaczenie!

Od strony kulinarnej za Drzewem kryje się smak kwaśny, Ogniem – gorzki, Ziemią – słodki, Metalem – ostry, a Woda skupia w sobie słone pożywienie. Dodawanie poszczególnych składników podczas przygotowania posiłku jest ściśle określone – musi odbywać się według schematu - kwaśny, gorzki, słodki, ostry i słony, potem ponownie zaczynasz od kwaśnego, itd. Kolejność ta musi być zachowana, niezależnie od której fazy cyklu zaczynasz ponieważ to ostatni składnik determinuje kierunek działania energii. Przemiana Drzewo odpowiada za wątrobę oraz pęcherzyk żółciowy. Przemiana Ogień wpływa na serce oraz jelito cienkie. W przypadku Ziemi to dbałość o prawidłową pracę żołądka i śledziony, a Metalu o płuca i jelito grube. Przemiana Wody wiąże się funkcjonowaniem pęcherza moczowego oraz nerek. Odpowiedni dobór potraw przekłada się na leczenie i dobrą kondycję poszczególnych organów.

Zasady odżywiania wg Pięciu Przemian

Istotną zasadą kuchni Pięciu Przemian jest dobór smaków oraz właściwości termicznych potraw – chłodzących lub rozgrzewających, zgodnie z porami roku, których również wyróżnia się pięć – wiosna (Przemiana Drzewo), lato (Przemiana Ogień), późne lato (Przemiana Ziemia), jesień (Przemiana Metal) i zima (Przemiana Woda).

Ważny jest podział na dania gorące (np. ostre przyprawy), ciepłe (np. cebula, por, łagodne przyprawy), neutralne (np. rośliny strączkowe, zboża), nawilżające (np. owoce i warzywa) i zimne (np. woda, owoce tropikalne, jogurt) oraz dobieranie ich odpowiednio do potrzeb organizmu, np. zimą rozgrzewających, a latem – chłodzących. Z kolei produkty neutralne odpowiadają za pracę organów wewnętrznych oraz poprawiają energię, a jedzenie nawilżające wspomaga budowę krwi i płynów odżywczych. Jednak należy zwracać uwagę, aby żadna forma nie dominowała.

Duży nacisk kładzie się na warzywa i owoce, zwłaszcza te sezonowe oraz charakterystyczne dla danej strefy klimatycznej, przykładowo w Polsce są to jabłka, gruszki, truskawki, śliwki, a także marchew, seler, rośliny strączkowe czy kapusta. Konieczne jest jedzenie jak najmniej przetworzonej żywności, eliminacja cukru i maksymalne ograniczenie nabiału, który sprzyja zatrzymaniu wody w organizmie oraz powstawaniu złogów. Posiłki należy spożywać regularnie – co ok. 3 godziny.

Jedząc zgodnie z zasadami kuchni Pięciu Przemian masz pewność, że smak przygotowanych potraw jest bogaty i idealnie zrównoważony. Ponadto są one lekkostrawne, dlatego pomagają nam zachować zdrowie i cieszyć się z życia.


Podziel się:


Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus