Kuchnia Pięciu Przemian
Sylwia Stwora

Kuchnia Pięciu Przemian

Chińczycy wierzą, że człowiek jest częścią natury, dlatego powinien funkcjonować zgodnie z jej rytmem i podobnie jak w taoizmie, gdzie należy dążyć do równowagi między duszą i ciałem, również w odżywianiu ważna jest harmonia. W przypadku kuchni Pięciu Przemian niezbędne jest odpowiednie łączenie smaków – słodkiego, gorzkiego, kwaśnego, ostrego i słonego, aby jedzenie było źródłem zdrowia, zarówno fizycznego, jak i psychicznego, a także siły i witalności organizmu.

Teoria Pięciu Przemian

Kuchnia Pięciu Przemian to koncepcja gotowania i kultury spożywania posiłków oparta na tradycyjnej kuchni i medycynie chińskiej, w której ważne jest naśladowanie procesów zachodzących we Wszechświecie. Cykl życia zaczyna się od narodzin i rozwoju, potem następuje jego apogeum, dojrzałość, starość i kurczenie się, po którym przychodzi czas na odpoczynek i zbieranie sił na ponowne narodziny. Poszczególne przejścia to kolejno Przemiana Drzewa (kolor zielony), Przemiana Ognia (czerwony), Przemiana Ziemi (żółty), Przemiana Metalu (biały) i Przemiana Wody (czarny).

Kolejność ma znaczenie!

Od strony kulinarnej za Drzewem kryje się smak kwaśny, Ogniem – gorzki, Ziemią – słodki, Metalem – ostry, a Woda skupia w sobie słone pożywienie. Dodawanie poszczególnych składników podczas przygotowania posiłku jest ściśle określone – musi odbywać się według schematu - kwaśny, gorzki, słodki, ostry i słony, potem ponownie zaczynasz od kwaśnego, itd. Kolejność ta musi być zachowana, niezależnie od której fazy cyklu zaczynasz ponieważ to ostatni składnik determinuje kierunek działania energii. Przemiana Drzewo odpowiada za wątrobę oraz pęcherzyk żółciowy. Przemiana Ogień wpływa na serce oraz jelito cienkie. W przypadku Ziemi to dbałość o prawidłową pracę żołądka i śledziony, a Metalu o płuca i jelito grube. Przemiana Wody wiąże się funkcjonowaniem pęcherza moczowego oraz nerek. Odpowiedni dobór potraw przekłada się na leczenie i dobrą kondycję poszczególnych organów.

Zasady odżywiania wg Pięciu Przemian

Istotną zasadą kuchni Pięciu Przemian jest dobór smaków oraz właściwości termicznych potraw – chłodzących lub rozgrzewających, zgodnie z porami roku, których również wyróżnia się pięć – wiosna (Przemiana Drzewo), lato (Przemiana Ogień), późne lato (Przemiana Ziemia), jesień (Przemiana Metal) i zima (Przemiana Woda).

Ważny jest podział na dania gorące (np. ostre przyprawy), ciepłe (np. cebula, por, łagodne przyprawy), neutralne (np. rośliny strączkowe, zboża), nawilżające (np. owoce i warzywa) i zimne (np. woda, owoce tropikalne, jogurt) oraz dobieranie ich odpowiednio do potrzeb organizmu, np. zimą rozgrzewających, a latem – chłodzących. Z kolei produkty neutralne odpowiadają za pracę organów wewnętrznych oraz poprawiają energię, a jedzenie nawilżające wspomaga budowę krwi i płynów odżywczych. Jednak należy zwracać uwagę, aby żadna forma nie dominowała.

Duży nacisk kładzie się na warzywa i owoce, zwłaszcza te sezonowe oraz charakterystyczne dla danej strefy klimatycznej, przykładowo w Polsce są to jabłka, gruszki, truskawki, śliwki, a także marchew, seler, rośliny strączkowe czy kapusta. Konieczne jest jedzenie jak najmniej przetworzonej żywności, eliminacja cukru i maksymalne ograniczenie nabiału, który sprzyja zatrzymaniu wody w organizmie oraz powstawaniu złogów. Posiłki należy spożywać regularnie – co ok. 3 godziny.

Jedząc zgodnie z zasadami kuchni Pięciu Przemian masz pewność, że smak przygotowanych potraw jest bogaty i idealnie zrównoważony. Ponadto są one lekkostrawne, dlatego pomagają nam zachować zdrowie i cieszyć się z życia.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • EKUZ – aktualne informacje o ubezpieczeniach zdrowotnych

    Każdy mieszkaniec Polski, o ile jest ubezpieczony w NFZ, może korzystać z bezpłatnej, publicznej opieki zdrowotnej na terenie państw Unii Europejskiej i w krajach członkowskich EFTA, jeśli posiada EKUZ, czyli Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego. Jej wyrobienie pozwala na pokrycie niektórych kosztów opieki zdrowotnej za granicą.

  • Miód rzepakowy

    Ma specyficzny zapach oraz smak i jest najzdrowszy jedzony w gęstej, kremowej formie na kanapce lub w orzeźwiającej lemoniadzie. Miód rzepakowy może pomóc przy wielu dolegliwościach, również w stanach ogólnego zmęczenia i osłabienia.

  • Miód spadziowy

    Miód spadziowy jest bardzo specyficzną odmianą pszczelego przysmaku. Powstaje nie na bazie kwiatowych pyłków, ale spadzi, czyli lepkiej substancji zbierającej się na drzewach oraz krzewach, zarówno iglastych, jak i liściastych.

  • Miód akacjowy

    Na wrzody, zgagę, problemy z układem moczowym czy w okresie nadmiernego wysiłku fizycznego lub psychicznego. Miód akacjowy kryje w sobie nie tylko walory smakowe, ale także efektywnie zwalcza i zapobiega wielu dolegliwościom. Ze względu na słodki smak, idealnie zda egzamin w leczeniu domowymi sposobami dzieci. Natomiast w przypadku niemowląt może zastąpić cukier przy konieczności dosładzania jedzenia.

  • Miód gryczany

    Miód gryczany nie na darmo nazywany jest miodem starców – dzięki dużej zawartości rutyny, idealnie wspiera funkcjonowanie serca oraz naczyń krwionośnych, chroniąc je przed licznymi chorobami, zwłaszcza nadciśnieniem i zmianami o charakterze miażdżycowym. Nektar o intensywnym zapachu pozyskiwany z kwiatów gryki pomoże również przy anemii będącej następstwem niedoboru żelaza.

  • Nietypowe miody z różnych stron świata

    Miody powstają pod prawie każdą szerokością geograficzną, na bazie roślin charakterystycznych dla danego regionu. W Polsce do tej grupy należą m.in. lipa, akacja czy rzepak. Z kolei we Włoszech popularny jest miód z eukaliptusa, w Grecji – z tymianku, na Hawajach przysmak wytwarza się z kwiatów drzewa makadamia, a na dalekim Madagaskarze z liczi.

  • Orzechy włoskie

    Zwykle chrupie się je jako przekąskę pomagającą usprawnić pracę mózgu, jednak orzechy włoskie, kształtem przypominające ten organ, pomagają utrzymać w dobrym zdrowiu i kondycji cały organizm.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij