
Skąd się biorą zaparcia? Warto wiedzieć
Główne powody zaparć
- Zbyt krótkie i niedokładne przeżuwanie - duże kawałki pożywienia stanowią spory problem dla naszego organizmu. Musi on spożytkować sporą ilość energii na ich strawienie oraz wydzielić zwiększoną ilość soków trawiennych, w celu rozbicia nieprawidłowo rozdrobnionego pokarmu. Całość czynników wpływa więc znacznie spowolnienie procesu trwawiennego. Każdy kęs przegryzaj więc około 20-30 razy.
- Zbyt duże ilości spożywanego pokarmu - nasz żołądek jest wielkości zaciśniętej pięści, więc wszelkie pożywienie przekraczające tę wielokość dodatkowo wpływa na jego zaleganie w przewodzie pokarmowym. Pamiętaj więc, że lepiej jest jeść często, ale mało.
- Picie podczas jedzenia - nie bez przyczyny panie w przedszkolu czy na stołówce szkolnej zabraniały nam pić podczas posiłku. Woda lub inne rodzaje płynów mieszają się bowiem z sokami trawiennymi, co w znacznym stopniu niweluje ich funkcję.
- Nocne przekąski - w niejdym artykule można dowiedzieć się, że jedzenie wieczorem jest niewskazane. Dlaczego? Ponieważ układ pokarmowy zaczyna wieczorem funkcjonować w spowolnionym tempie, a więc i przetwarzanie posiłku na składniki energetyczne odbywa się wolniej.
- Stres - jest głowną przyczyną spowolnienia perystaltyki jelit.
Jak rozpoznać zaburzenia trawienia
- Ospałość - jesteś coraz częściej senny/a i brak Ci energii mimo, że zjadłeś spore posiłki dzisiejszego dnia? To znak, że zjadłaś/eś za dużo w stosunku do zapotrzebowania organizmu.
- Częste wzdęcia, bóle brzucha - to pierwsze oznaki nieprawidłowo strawionego pokarmu, który zalegając w jelitach ulega fermentacji.
- Zaparcia - powstają w wyniku opóżnienia perystaltyki jelit.
Bibliografia:
- „Zdrowa żywność”, Dr J. Briffa, Warszawa 2000r
- „Dieta fizjologiczna Tomasza Reznera”, T. Rezner