Zarodki pszenne – właściwości i wartości odżywcze. Dlaczego warto włączyć je do diety?
Karolina Dereń

Zarodki pszenne – właściwości i wartości odżywcze. Dlaczego warto włączyć je do diety?

Zboża stanowią bardzo ważny element diety człowieka. Obok ryżu, kukurydzy czy jęczmienia duże znaczenie w światowej produkcji ma pszenica. Tak jak inne zboża, używana jest do produkcji różnego rodzaju przetworów zbożowych, na przykład mąki, otrąb, kasz czy zarodków. Zarodki pszenne, mimo iż nie są aż tak popularne, jak pozostałe, wymienione przetwory, to zdecydowanie należą do produktów wartych uwagi. Czym dokładnie są zarodki pszenne, do czego można je dodawać oraz jakie posiadają właściwości? 

Zarodki pszenne – co to takiego? 

Ziarno, a dokładniej ziarniaki zbóż składają się z kilku różnych części: okrywy owocowo-nasiennej, warstwy aleuronowej, bielma oraz właśnie zarodka. Zarodki, w porównaniu do pozostałych, stanowią najmniejszą część ziarna, jednak są one bardzo istotne, ponieważ z nich kiełkuje nowa roślina. Zarodki pszenne zawierają wiele cennych składników odżywczych (zostaną one dokładnie przedstawione w dalszej części artykułu). Jako produkt spożywczy powstają, tak jak sama nazwa wskazuje, przy obróbce ziarna pszenicy.  

Zarodki pszenne a otręby  

Zdarza się, że zarodki pszenne bywają mylone z otrębami. Mimo że zarówno zarodki, jak i otręby powstają przy obróbce ziarna, są one różnymi produktami, posiadającymi odmienne właściwości. W skład otrąb wchodzi przede wszystkim okrywa owocowo-nasienna i warstwa aleuronowa, z domieszką rozdrobnionego zarodka i bielma. W otrębach znajdziemy głównie błonnik i składniki mineralne. Same zarodki, jako oddzielny produkt, mogą być wydzielone podczas odpowiednich procesów. W porównaniu z otrębami zawierają mniej błonnika, natomiast większe ilości białka i tłuszczów.  

Zarodki pszenne – wartości odżywcze, witaminy, kalorie i indeks glikemiczny 

Zarodki pszenne w 100 gramach dostarczają około 360 kcal (dla zobrazowania tej ilości warto zaznaczyć, że 1 łyżka zarodków pszennych waży około 10 g). W analogicznej ilości znajduje się 23,15 g białka, 9,7 g tłuszczów, 51,8 g węglowodanów, a także 13,2 g błonnika. Zarodki pszenne posiadają niski indeks glikemiczny (IG), znajdziemy w nich witaminy z grupy B, oprócz tego witaminę E, a także składniki mineralne takie jak cynk, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor, miedź i mangan.  

Powiązane produkty

Właściwości i zastosowanie zarodków pszennych – jak działają? Na co mogą pomóc? 

Zarodki pszenne zasługują na uwagę z wielu względów. Po pierwsze, w zarodkach pszennych znajdziemy korzystne dla zdrowia związki o charakterze przeciwutleniającym. Związki te, nazywane inaczej antyoksydantami, ważne są w profilaktyce stresu oksydacyjnego oraz schorzeń takich jak nowotwory czy choroby sercowo-naczyniowe. Tak jak opisano powyżej, w zarodkach pszennych znajduje się wiele witamin oraz składników mineralnych. Na szczególną uwagę zasługuje duża ilość witamin z grupy B, między innymi witaminy B1, inaczej tiaminy, oraz witaminy B6, czyli pirydoksyny.

Tiamina (witamina B1) pełni kluczową rolę w pracy układu nerwowego, bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych. Pełni również ważną funkcję w metabolizmie komórek oraz wspomaga pracę układu sercowo- naczyniowego. Pirydoksyna (witamina B6) natomiast jest niezbędna do produkcji hemoglobiny, wpływa na ciśnienie krwi, pracę mięśni i serca, a także na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Kolejną ważną informacją jest to, że zarodki pszenne są źródłem miedzi w naszej diecie. Miedź jest składnikiem wielu enzymów związanych z syntezą neuroprzekaźników, a także enzymów biorących udział w tworzeniu kolagenu, elastyny, melaniny oraz w przemianach tlenu.

Warto wspomnieć jeszcze o tym, że zarodki pszenne zawierają znaczne ilości cynku. Cynk bierze udział w przemianach energetycznych, odpowiada m.in. za obronę immunologiczną organizmu oraz potrzebny jest do funkcjonowania wielu hormonów.

Jako ciekawostkę można dodać, iż z zarodków pszennych produkowany jest olej. Olej ten należy do najbogatszych źródeł steroli roślinnych, które są istotne dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi. Związki te wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego oraz tak zwanego złego cholesterolu, czyli frakcji LDL. 

Zarodki pszenne – gdzie kupić i jak przechowywać? 

Zarodki pszenne można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, zarówno stacjonarnych, jak i internetowych. Oprócz tego spotkać je można w supermarketach, a niekiedy w małych sklepach osiedlowych.  

Cena zarodków pszennych jest różna: zależy zarówno od gramatury produktu (mamy dostęp do opakowań m.in. 120 g, 150 g, 200 g), jak i od danego producenta. Cena za opakowanie zarodków pszennych waha się od około 2 do 8 zł. Zarodki pszenne należy przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu.  

Zarodki pszenne – jak jeść, do czego dodawać? 

Mimo że otręby i zarodki pszenne to różne produkty, można stwierdzić, że ich zastosowanie jest podobne oraz stosunkowo łatwo wkomponować je do swojego jadłospisu. Zarodki pszenne, podobnie tak jak otręby, sprawdzą się jako dodatek do wielu posiłków: przykładem może być koktajl na bazie kefiru, mleka, maślanki, a także owocowe lub owocowo-warzywne smoothie. Zarodków pszennych można również używać jako dodatek do owsianek, twarożków, zup, placuszków czy sałatek. Można posypywać nimi różnego rodzaju zapiekanki lub dodawać do pieczonych warzyw. Zarodki pszenne mogą stanowić również dodatek do domowego chleba i bułek, sprawdzą się w pewnych sytuacjach jako zamiennik bułki tartej, mogą być dodawane na przykład do masy przeznaczonej na kotlety warzywne.  

  1. A. Brandolini, A. Hidalgo, Wheat germ: not only a by-product, „International Journal of Food Sciences and Nutrition”, nr 63 (S1) 2012. 
  2. A. Filipiak-Florkiewicz i in., Zawartość składników bioaktywnych w wybranych przetworach zbożowych, „Bromatologia i  Chemia Toksykologiczna”, nr 2 2016 
  3. M. Jarosz, Normy żywienia dla populacji Polski ich zastosowanie, Warszawa 2020. 
  4. H. Mojska, Sterole roślinne dobre, ale nie dla wszystkich, „ncez.pl” [online], https://ncez.pl/abc-zywienia-/fakty-i-mity/sterole-roslinne-dobre--ale-nie-dla-wszystkich [dostęp:] 30.03.2021. 
  5. H. Zieliński i in., Przeciwutleniacze ziarniaków zbóż, „ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość”, nr 1 (80), 2012. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Jak przetrwać święta, będąc na diecie?

    Święta to czas odpoczynku, spokoju oraz spędzania beztroskiego czasu z najbliższymi – i byłoby świetnie, gdyby każdemu właśnie z tym się kojarzyły. Niestety, dla wielu osób, a zwłaszcza tych będących na diecie odchudzającej, czas ten kojarzy się ze stresem oraz obawą o przybranie nadmiernych kilogramów. Czy te obawy są słuszne? 

  • Zdrowe przekąski na sylwestra – jakie przygotować?

    Zdrowe przekąski to doskonały wybór nie tylko podczas sylwestra, ale również podczas innych okazji do świętowania. Są one zarówno smaczne, jak i dostarczają nam wiele cennych witamin i składników mineralnych. Które przekąski warto przygotować na sylwestra?

  • Chrzan – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

    Choć chrzan kojarzymy głównie z okresem świąt wielkanocnych jako niezastąpioną przyprawę o charakterystycznym smaku i zapachu, to okazuje się, że posiada on także wiele właściwości prozdrowotnych. Jakich dokładnie? Co zawiera korzeń chrzanu? Czy pomoże na przeziębienie? Czy niektóre związki zawarte w chrzanie pomogą w walce z nowotworami? Odpowiadamy.

  • Aronia – wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie

    Aronia to bez wątpienia jeden z najzdrowszych owoców na świecie. Dane dostępne w literaturze fachowej wskazują na wiele korzyści, jakie możemy czerpać zarówno z świeżych owoców aronii, jak i przetworów. Ze względu na swoje właściwości nazywana jest superowocem. Czym dokładnie wyróżnia się aronia? Co można z niej zrobić?

  • Sok z aronii – jakie ma właściwości i na co pomaga? Jak go zrobić?

    Sok z aronii, obok syropu, dżemu czy nalewki, to jeden z głównych przetworów uzyskiwanych z tego owocu. Jakie dokładnie właściwości ma sok z aronii? Jak go zrobić i dlaczego warto przyrządzić go na zimę? Podpowiadamy.

  • Majeranek – wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie. Jak go przechowywać i do czego dodawać?

    Majeranek to przyprawa, która jest dobrze znana w polskich kuchniach. Oprócz jego walorów smakowych docenia się także jego właściwości lecznicze. Poprawia trawienie, działa przeciwzapalnie oraz wiatropędnie. Olejek majerankowy będzie pomocny w walce z trądzikiem. Co jeszcze warto wiedzieć o majeranku? Czym różni się od oregano?

  • Peskatarianizm – na czym polega?

    Obecnie coraz więcej osób postanawia zmienić swój sposób żywienia, decydując się na przejście na wegetarianizm i wykluczenie mięsa z diety. Modelem żywieniowym bazującym na diecie wegetariańskiej jest peskatarianizm, który zakłada wykluczenie mięsa czerwonego i białego, ale pozostawienie w menu ryb oraz owoców morza. Jakie są zasady diety peskatariańskiej i dla kogo będzie ona dobrym wyborem?

  • Maślanka – właściwości zdrowotne i przeciwwskazania. Czy maślanka jest zdrowa?

    Mleko oraz przetwory mleczne to ważna grupa produktów w żywieniu zarówno dzieci, jak i osób dorosłych. Produkty te zawierają duże ilości dobrze przyswajalnego wapnia, pełnowartościowe białko, witaminy oraz składniki mineralne. Jednym z najważniejszych wyrobów przemysłu mleczarskiego jest maślanka. Na co jest dobra maślanka? Jakie ma właściwości oraz kto powinien unikać jej spożywania?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij