
Jedno jajko dziennie nie zagraża sercu
Nad tym tematem, jako kolejni, pochylili się naukowcy z McMaster University i Hamilton Health Sciences, którzy wyciągnęli wnioski na temat konsumpcji jaj z analizy danych pochodzących z trzech dużych, międzynarodowych badań. Pod lupę trafiły informacje pochodzące w sumie od blisko 180 tysięcy osób z 21 krajów, co pozwoliło wyeliminować lokalną specyfikę związaną np. z częstszą lub rzadszą konsumpcją jaj lub ich rodzajem.
1 jajo dziennie nie szkodzi zdrowiu
Wynika z nich, że możemy jeść jedno jajo dziennie, czyli nie więcej niż 7 tygodniowo, bez obaw o zwiększenie ryzyka chorób serca. Ta prawidłowość dotyczy także osób, które przebyły schorzenie tego rodzaju lub są obciążone inną, np. cukrzycą. Co równie ważne, nie wykazano, by jedzenie jajek miało jakikolwiek wpływ na zwiększenie stężenia cholesterolu we krwi lub uwypuklenie innych – potencjalnie szkodliwych czynników chorób serca.
Do pozytywnych wniosków na temat konsumpcji jaj doszli także naukowcy z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii. Badanie z początku stycznia 2019 roku dowodzi, że jedzenie jednego jajka dziennie obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Zgodnie z jego wynikami, próbki krwi pochodzące od mężczyzn, jedzących więcej jaj od tych z grupy kontrolnej, zawierały molekuły lipidowe charakterystyczne dla profilu metabolicznego tych mężczyzn, którzy nie byli chorzy na cukrzycę typu 2.
Jajka kontra cholesterol
Zupełnie odmienne wnioski płyną z badania naukowców z Northwestern University z marca 2019 roku. Uwzględniło ono dane o zdrowiu pochodzące od niemal 30 tysięcy uczestników na przestrzeni kilku dekad. Pokazało ono, że jedzenie co najmniej trzech jaj tygodniowo zwiększa ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego o 6 proc. i podwyższa prawdopodobieństwo przedwczesnej śmierci z różnych przyczyn o 8 proc. Ma to wynikać z wysokiej zawartości cholesterolu w jajach, wynoszącej 186 miligramów na jedno, gdzie za bezpieczną dzienną dawkę cholesterolu uznaje się 300 miligramów.
Polecane dla Ciebie
Co kryje jajo?
Warto pamiętać, że jaja zawierają również pozytywne składniki odżywcze, takie jak: niacyna, cholina, kwas foliowy, lecytyna czy karotenoidy, którym żółtko zawdzięcza intensywny kolor. Należą do jednego z niewielu dietetycznych źródeł jodu i selenu, dostarczają organizmowi wapnia, a ich białko jest uznawane za w pełni wartościowe i niezbędne dla prawidłowego żywienia. Części zawartych w nim aminokwasów nie znajdziemy nigdzie indziej. Jajo jest również materiałem służącym wytwarzaniu leków, ponieważ posiada naturalne substancje przeciwwirusowe i antybakteryjne.