Liście betelu wspomagają gojenie ran cukrzyków
Katarzyna Szulik

Liście betelu wspomagają gojenie ran cukrzyków

Trudno gojące się rany są jedną z poważniejszych bolączek osób cierpiących na cukrzycę typu drugiego. Ich dolegliwość sprawia, że proces gojenia zachodzi znacznie wolniej. Badacze z Malezji odkryli, że w przyspieszeniu go pomóc mogą liście betelu, uważane za jedną z najbardziej rozpowszechnionych używek na świecie. 

Trudności w gojeniu się ran na tle cukrzycowym wynikają ze wzmożonej działalności wolnych rodników, będącej efektem stresu oksydacyjnego. Do jego powstania dochodzi, gdy zaburzona jest aktywność naturalnych przeciwutleniaczy, co ma miejsce w przypadku cukrzycy. Równocześnie dolegliwość ta zwiększa aktywność enzymu 11 beta HSD-1, który hamuje ważne etapy procesu gojenia ran, takie jak wzrost nowych komórek i zasklepianie.

Dobroczynny opatrunek z liści

Zdaniem badaczy z Malezji, w przyspieszeniu procesu gojenia pomóc mogą liście betelu, którym przypisuje się dobroczynne działanie na dolegliwości układu oddechowego, jak również hamowanie krwawienia. Prowadzone przez nich prace już w 2010 roku sugerowały takie właściwości ekstraktu z liści, które potwierdziło nowe badanie. Tym razem poza wpływem rośliny na gojenie ran, naukowcy wzięli pod lupę wpływ ekstraktu z liści na efekty stresu oksydacyjnego.

Badanie zostało przeprowadzone na modelu zwierzęcym. Myszy podzielono na cztery grupy – kontrolną, nieleczoną i dwie poddane terapii liśćmi betelu.

Rany w grupie kontrolnej leczono maścią z tlenkiem srebra. Jak się okazało, u zwierząt leczonych ekstraktem z betelu rany goiły się znacznie szybciej i stwierdzono znacząco podwyższony poziom hydroksyproliny, która pomaga stabilizować poziom kolagenu istotny dla odnowy skóry. Stwierdzono również, że ekstrakt z betelu redukuje ekspresję enzymu 11 beta HSD-1.

Używka przydatna w leczeniu

Medyczne zastosowanie betelu jest znacznie mniej popularne od wykorzystywania go w charakterze używki. Same w sobie nie wywołują efektów psychotycznych – do tego celu konieczne jest przeżuwanie ich razem z orzechami palmy arekowej i wapniem, które obniża pH w jamie ustnej. Połączenie tych trzech składników, połączone z właściwą umiejętnością ich przygotowania i żucia, daje efekt lekkiego oszołomienia, który wykorzystują przede wszystkim mieszkańcy państw basenu Morza Południowochińskiego, w tym Malezji.

Powiązane produkty

Ziołowe remedium na wysoki cukier

Za sprawą malezyjskich badań betel dołączył do grupy roślin o potencjalnie antycukrzycowych właściwościach. Należy do niej także mangrowia, której wpływ na cukrzycę badali Naukowcy z Annamalai University w Indiach. Wcześniejsze badania wykazały, że mangrowia wykazuje między innymi właściwości antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe oraz wspomaga leczenie osób zarażonych wirusem HIV. Naukowcy przypisują powyższe właściwości fitochemikaliom znajdującym się w roślinie, wśród których znajdują się alkaloidy, flawonoidy i terpenoidy.

Naukowcy postanowili sprawdzić, czy właściwości mangrowii znajdą zastosowanie również w leczeniu cukrzycy, czyli choroby dotykającej aż pięciu procent światowej populacji. W tym celu przeprowadzili badanie na myszach; najpierw pod kątem toksyczności ekstraktu, który okazał się w pełni bezpieczny w dawce sięgającej 2000 mg na kilogram. Efekty przeciwcukrzycowe ekstraktu określono na podstawie obserwacji poziomu cukru, cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Jak się okazało, poziom cukru we krwi gryzoni po podaniu ekstraktu zmalał o 20 procent w ciągu zaledwie dwóch godzin. Naukowcy zaobserwowali też znaczący spadek poziomu cholesterolu i lipoprotein u zwierząt przyjmujących ekstrakt z mangrowii.

Cukrzyca – globalny problem

Poszukiwania leków na cukrzycę angażują wielu naukowców na całym świecie, ponieważ problem jest globalny i nieustannie rośnie. Według ostatnich szacunków Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej, z cukrzycą żyje 415 milionów ludzi na świecie, czyli co jedenasta osoba. Eksperci ostrzegają, że ta liczba może przez najbliższe 15 lat wzrosnąć do 642 milionów.

Tylko w Polsce na cukrzycę chorują 3 miliony ludzi, a kilkaset tysięcy nie zdaje sobie z tego nawet sprawy. Zła dieta oraz siedzący tryb życia to główne powody przyrostu zachorowań na choroby cywilizacyjne, w tym na cukrzycę.

Tak znaczny wzrost zachorowań na cukrzycę sprawił, że Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaliczyła tę chorobę do najpoważniejszych zagrożeń cywilizacji XXI wieku, a Organizacja Narodów Zjednoczonych umieściła ją w kategorii chorób epidemicznych, choć nie wykazuje cech zakaźnych. Głównymi przyczynami zachorowań na cukrzycę są niezdrowy tryb życia, nieodpowiednia dieta oraz brak ruchu. 

Choroba ta może rozwijać się przez wiele lat bez żadnych objawów, dlatego osoby, których dotyka nie podejmują żadnego leczenia, przez co cukrzyca nazywana jest cichym zabójcą. Jej powikłania są jedną z najczęstszych przyczyn zgonów. Każdego roku na cukrzycę umiera około 5 milionów ludzi na świecie.

  1. Nur Amalina Ghazali, Azree Elmy, Lee Chee Yuen i in., Piper betel leaves induces wound healing activity via proliferation of fibroblasts and reducing 11β hydroxysteriod dehydrogenase-1 expression in diabetic rat, „Journal of Ayurveda and Integrative Medicine”, Oct-Dec 2016; 7(4): 198-208.
  2. J. Urbański, Betel. Czwarta używka na świecie. Nałogowca rozpoznasz po krwistoczerwonych dziąsłach, „Focus” [online], https://www.focus.pl/artykul/betel-czarne-zeby-czerwona-slina, [dostęp:] 04.01.2018. 
  3. S. Gurudeeban, K. Satyavani, T. Ramanathan, T. Balasubramanian, Antidiabetic effect of a black mangrove species Aegiceras corniculatum in alloxan-induced diabetic rats, „Journal of Advanced Pharmaceutical Technology & Research”, Jan-Mar 2012; 3(1): 52-56.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. Które ryby na święta będą nie tylko najsmaczniejsze, ale i najlepsze dla zdrowia?

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Pachnące święta – przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • W Tłusty Czwartek nie zapomnij o zdrowiu

    Zjedzenie przynajmniej pączka w Tłusty Czwartek ma gwarantować pomyślność przez cały nadchodzący rok. W imię tradycji i zdrowia z ich liczbą lepiej nie przesadzać, bo obżarstwo nie przysporzy nam szczęścia, a tylko problemów z wątrobą bądź trzustką.

  • Dziecko w samochodzie w upał

    Wraz z nadejściem letnich upałów media zasypują nas informacjami o dzieciach i zwierzętach pozostawianych w rozgrzanych do czerwoności samochodach. Roztargnienie lub brak wyobraźni często prowadzą do tragedii, ponieważ nawet godzina spędzona w takich warunkach może grozić śmiercią dziecka. Najnowsze badanie potwierdzają, że ryzyko jest równie duże także w pojeździe pozostawionym w cieniu.

  • Kiedy dieta roślinna może szkodzić zdrowiu?

    Korzyści zdrowotne płynące z przejścia na dietę opartą na roślinach podkreśla wielu lekarzy, natomiast aktywiści ekologiczni zwracają uwagę na jej pozytywy wpływ na kondycję planety. Mimo to przejście na wegetarianizm, a zwłaszcza weganizm, musi być połączone z suplementacją składników odżywczych obecnych wyłącznie w mięsie. Do tej pory podstawową pozycją z tej kategorii była witamina B12, ale eksperci z Wielkiej Brytanii radzą, by do tej listy dodać także cholinę. 

  • Jak obchodzić Święta Wielkanocne podczas pandemii?

    W tegoroczne Święta Wielkanocne ze względu na pandemię koronawirusa, podobnie jak w roku ubiegłym, musimy zrezygnować z rodzinnych spotkań i odwiedzin, a w większości przypadków również z uczestnictwa w rytuałach religijnych. Nie oznacza to, że nawet w tych trudnych warunkach nie można przeżyć świąt radośnie i duchowo – wręcz przeciwnie, właśnie teraz warto zadbać, by w miarę możliwości utrzymać dobrze znane tradycje i zadbać o  namiastkę normalności w tym trudnym okresie. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij