Dieta faceta, czyli zdrowe odżywianie po męsku
Maria Brzegowy

Dieta faceta, czyli zdrowe odżywianie po męsku

Przyjęło się mówić, że „mężczyzna nie królik, trawy jeść nie będzie” – czyli na próżno wmuszać w niego sałatki, bo przyjemność z tego dla niego żadna, a w dodatku, zatroskana kobieta może narazić się na same nieprzyjemności (np. ze strony teściowej). Co jeśli jednak zdrowie już nie to, kuchnia śródziemnomorska czy wegetarianizm to najwięksi wrogowie, a do jakości diety zastrzeżeń coraz więcej? Spróbuj wykorzystać nasze pomysły!

Najczęstsze problemy zdrowotne mężczyzn wynikające z nieprawidłowego odżywiania

Obecnie u mężczyzn obserwuje się stały wzrost zachorowań m.in. na dnę moczanową, chorobę nadciśnieniową czy hiperlipidemię. Statystyki podają, że chorują już trzydziesto-, a nawet dwudziestoparolatkowie! Powoli przestaje więc dziwić udar mózgu w młodym wieku, zawał przed czterdziestką czy garść tabletek „na wszystko” w apteczce co drugiego z nas. Najgorsze jest w tym jednak to, że na taki stan rzeczy w większości zapracowaliśmy sobie sami.

To, co jemy bezpośrednio wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Bywa, że złe nawyki nie dają o sobie znać przez wiele lat, ale nie oznacza to, że mamy je lekceważyć. Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy wielu chorobom przewlekłym niezakaźnym (dawniej tzw. cywilizacyjnym) możemy z powodzeniem zapobiec poprzez zmianę codziennych nawyków żywieniowych, dbałość o higienę snu, wypoczynek i regularną aktywność fizyczną. A jeśli choroba już się ujawniła, odpowiednią dietą jesteśmy w stanie częściowo wpłynąć na jej wyregulowanie oraz zmniejszenie ryzyka rozwinięcia powikłań.

Zmieniając dietę mężczyzny pamiętajmy, że modyfikacje powinny dotyczyć każdego z domowników.

Zdrowe odżywianie – jak powinno wyglądać?

Według aktualnych zaleceń dotyczących zdrowego stylu życia podstawą naszej diety powinny być warzywa oraz owoce. Źródłem energii – produkty zbożowe, głównie z pełnego ziarna, czyli m.in. płatki owsiane, grube kasze oraz razowe pieczywo. Białko dostarczane organizmowi każdego dnia powinno pochodzić zarówno z chudych gatunków mięs, jak i ryb (w tym również tłustszych, morskich) oraz nasion roślin strączkowych (takich jak soczewica, groch, ciecierzyca, soja). W diecie nie powinno również zabraknąć chudego nabiału – serów, mleka, a także mlecznych napojów fermentowanych (kefiru, jogurtu, maślanki). Zwieńczeniem każdego posiłku powinien być dodatek dobrego tłuszczu pod postacią oleju roślinnego, pestek, nasion albo orzechów. Ważne są również: odpowiednia ilość wody (średnio 30 ml na każdy kilogram masy ciała), minimum soli, słonych i słodkich przekąsek oraz alkoholu. Potrawy należy dosmaczać ziołami oraz naturalnymi przyprawami.

Próbując przełożyć powyższe zalecenia na gusta większości mężczyzn, trudno się nie zgodzić, że mało który z nich za podstawę swojego talerza uzna warzywa i owoce. Większość panów wybierze też jasne chrupiące pieczywo oraz biały ryż czy makaron. Na ciemną „podeszwę” czy „deskę”, jak zwykli nazywać chleb razowy, zapewne popatrzą z dezaprobatą. Jak jednak przekonać ich do choćby drobnych zmian?

Przygotowując dania dla mężczyzny uwzględnijmy fakt, że jego zapotrzebowanie jest znacznie większe – zwłaszcza, jeśli pracuje on fizycznie. Uzdrawiając jego dietę nie zapominajmy o produktach, które mają nie tylko prozdrowotne walory, ale dostarczają też więcej energii, np. orzechy, awokado, tłuste ryby morskie.

Jak uzdrowić męską dietę (i nie tylko)? Zobacz nasze porady dla każdego!

Zacznij stopniowo, małymi krokami…

Przypatrz się swojemu/partnera talerzowi. Jaką jego część stanowi mięso, a jaką dodatki? Jeśli kotlet zajmuje najwięcej miejsca, spróbuj zmniejszyć go o ¼, jednocześnie zwiększając ilość ziemniaków/ryżu/makaronu/kaszy. Kolejnym krokiem będzie zmniejszenie tego drugiego na rzecz warzyw czy surówki. Utrzymaj taki krok przez kilka kolejnych dni. Następnie zmniejsz częstość jedzenia mięsa – wprowadź na stałe 3 posiłki jarskie oraz 1 rybny. Na mięso zostaną więc 3, co będzie całkiem akceptowalne pod kątem zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Teraz tylko wypróbuj technikę pieczenia albo grillowania – niech posiłek smażony/panierowany będzie zjadany tylko raz w tygodniu, np. w niedzielę. Warzywa? Zawsze staraj się przygotować dwie opcje – coś z produktów gotowanych (np. brokuły, kalafior, marchewka z groszkiem) i surowych (np. kiszona kapusta, surówka z kalarepy). Taki wybór trochę oszuka Twój czy partnera smak – mając na talerzu dwie możliwości, prawdopodobnie zjemy część porcji i jednego, i drugiego.

Jeśli produkt czy potrawa nie będzie należeć do akceptowalnych przez mężczyznę, na nic się zda zmiana nawyków. Do tych gorszych wróci szybciej niż błyskawicznie. Jedzenie ma przede wszystkim cieszyć oczy i podniebienie – dopiero wtedy będzie spełniać swoją rolę.

Ukryj zieleninę w zupach i koktajlach

Jeśli za smakiem pewnych produktów nie przepadasz, przemyć je w potrawach. Czerwona soczewica świetnie komponuje się z zupą i sosem pomidorowym, natka pietruszki czy jarmuż pasują do koktajlu na bazie bananów albo mrożonych truskawek. Bazylię oraz miętę albo koperek z czosnkiem zmiksuj z greckim jogurtem naturalnym – powstanie pyszny dip do kanapek albo pieczonego mięsa. Gotowane warzywa mogą stanowić też jedną z warstw mięsnej zapiekanki bądź lasagne. Będą też świetną bazą pasty do pieczywa (np. papryka, cukinia i cebula skropione oliwą, sosem sojowym, upieczone i zmiksowane na krem). Dodatki roślinne czy z kasz można również przemycić w daniach tradycyjnych, np. dodając kaszę gryczaną/jaglaną do drobiowych pulpetów albo soczewicę do mięsnego pasztetu.

Wykorzystuj proste składniki i proste przepisy

Nic tak nie zniechęca przeciwnika gotowania jak długie kompletowanie listy produktów, żmudne odliczanie składników i gotowanie w kilku garnkach naraz. Uwierz, że smacznie i zdrowo można przyrządzać również potrawy błyskawiczne. Jeśli brakuje Ci chęci i czasu, sięgnij po dania jednogarnkowe – sosy na bazie chudego mięsa i warzyw, potrawki z dodatkiem fasoli, ciecierzycy, soi (w ostateczności wykorzystaj te z puszki), zapiekanki z „wszystkiego z lodówki”. Dla uwieńczenia posiłku dorzuć nieco zieleniny albo wrzuć do miski gotowy miks sałat, dokrój pomidora, ogórka i skrop je oliwą oraz octem balsamicznym.

Uzdrawiaj to, co tradycyjne

Zdrowe żywienie nie oznacza monotonii i wybierania tylko tego, co powinniśmy jeść. To także drobne przyjemności sprawiane sobie od czasu do czasu. Jeśli niedziela w Twoim domu nie może obyć się bez jajecznicy na śniadanie oraz rosołu z kotletem na obiad, spróbuj wykorzystać choćby kilka modyfikacji, nie tracąc przy tym smaku. Boczek w jajkach w połowie zastąp chudą szynką, a gotowe danie obficie posyp posiekanym szczypiorkiem. Nie zapomnij również o dodatku innych warzyw – np. pomidora. Jeśli do jajecznicy zjadasz grzanki – połowę z nich przyrządź z grahama, resztę z tradycyjnego pieczywa tostowego. Rosół ugotuj dzień wcześniej, ostudzony włóż do lodówki, a rano chociaż częściowo zbierz zastygnięty tłuszcz. Smażąc panierowane kotlety odsączaj je na papierowych ręcznikach, a puree ziemniaczane przyrządź nie z samym masłem, ale z większością mleka – będzie o wiele bardziej puszyste.

Aby poprawić nawyki żywieniowe mężczyzny (i swoje) wcale nie trzeba zmieniać jego diety o 180 stopni. Na początku wystarczą drobne zmiany. 1 łyżeczka cukru do herbaty zamiast dwóch, mleko 3,2% w kawie zamiast śmietanki, pieczeń w sosie własnym na obiad zamiast podsmażanego gulaszu. Z czasem zmiany można rozszerzyć – pamiętaj jednak, że dieta nie ma być na chwilę. Nawyki zmieniamy raz na zawsze, z rozsądnym pozwalaniem sobie na drobne przyjemności.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Jak wzmocnić odporność dietą podczas epidemii COVID-19?

    Choć nie istnieje dieta, która uchroni nas przed zakażeniem koronawirusem, to odpowiednio dobrany jadłospis może wspomóc naszą odporność – a ona jest kluczowa w obecnej sytuacji. Jakie produkty należy spożywać, by wzmocnić układ immunologiczny? 

  • Immunożywienie – czym jest? Kiedy stosuje się dietę immunomodulującą?

    Żywienie to ważny element współczesnej medycyny. Nieodpowiednio przygotowany do interwencji pacjent odznacza się bowiem wyższym ryzykiem powikłań, a tym samym – gorszym rokowaniem leczenia. W ostatnich latach coraz częściej mówi się też o roli składników specjalnych, tzw. immnoskładników, które pozwalają na m.in. zwiększenie odporności organizmu, wpływając tym samym na przebieg zaordynowanej terapii oraz czas rekonwalescencji. Czym jest immunożywienie? 

  • Naukowcy pracują nad nową generacją środków regulujących apetyt

    Naukowiec z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu bada, w jaki sposób Polacy reagują na różnego rodzaju aromaty. Na tzw. blotterach stara się stworzyć kombinacje zapachowe, które będą mogły pobudzać lub zmniejszać apetyt i wspomagać terapię osób z nieprawidłową masą ciała.

  • Brzuch stresowy – czym jest i jak się go pozbyć?

    Spora część z nas „zajada stres”. Są jednak i tacy, którzy w momencie zwiększonego napięcia nie są w stanie tknąć czegokolwiek. Okazuje się, że w przypadku tych pierwszych skłonność do sięgania po wysokokaloryczne posiłki może wynikać z pewnych zmian fizjologicznych naszego ustroju. Czy jednak można tym tłumaczyć fakt rosnącej masy ciała i trudności w odchudzaniu, zwłaszcza gdy z uporem twierdzimy „że wcale nie jemy więcej”? Przyjrzyjmy się kortyzolowi – „hormonowi stresu”. Czy może on zwiększać ryzyko występowania „brzucha stresowego”? 

  • Dieta dr Budwig – dla kogo? Na co pomoże? Czy warto ją stosować?

    Produktem bazowym diety budwigowej jest olej lniany, który autorka diety zaleca dodawać do pasty twarogowej i solo do posiłków. Jej zdaniem, taki sposób żywienia miałby wpłynąć na m.in. zmniejszenie za wysokiego ciśnienia tętniczego krwi oraz wyleczyć z raka. Czy jest to możliwe? Jakie zagrożenia płyną z diety dr Budwig? 

  • Trening EMS – na czym polega i dla kogo jest przeznaczony?

    Trening EMS to wywoływanie skurczów mięśni za pomocą impulsów elektrycznych (ich intensywność dobiera się w zależności od trenowanej grupy mięśniowej). Najczęściej wykorzystuje się do tego celu specjalny kombinezon – po założeniu wykonuje się proste ćwiczenia, a dzięki prądom EMS ich efektywność znacząco wzrasta. Efektami treningu EMS są przyspieszenie spalania tkanki tłuszczowej, budowy masy mięśniowej i redukcji cellulitu. Prądy EMS wykorzystuje się również w fizjoterapii, zwłaszcza w schorzeniach, których objawami są osłabienie i zanik mięśni.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij