
Jak właściwie skomponować dietę Twojego dziecka?
Jest o co zawalczyć, gdyż nawyki ukształtowane w dzieciństwie pozostają na długie lata. Dzięki wysiłkom włożonym w utrwalenie nawyku zdrowego żywienia istnieje duża szansa, że nasz maluch wyrośnie na zdrowego i cieszącego się życiem dorosłego.
Prawidłowo zbilansowana dieta ma wpływ nie tylko na stan zdrowia, ale także na samopoczucie. Aby dziecko prawidłowo rosło i rozwijało się, w jego diecie nie może zabraknąć odpowiedniego źródła wapnia, witamin, żelaza. Ważna jest również odpowiednia podaż jodu. Jadłospis powinien pokrywać zapotrzebowanie organizmu na białka, tłuszcze i węglowodany. Jak więc najlepiej zadbać o odpowiednie żywienie dziecka? Oto kilka wskazówek.
Ile posiłków dziennie?
Posiłki należy podzielić na główne (śniadanie, obiad, kolacja) oraz dodatkowe (drugie śniadanie i podwieczorek). Przerwy między posiłkami mogą wynosić do 3-4 godzin, proponowanie w tym czasie przekąsek jest uznawane za błąd żywieniowy. Powinniśmy unikać przekarmiania dziecka.
Należy również pamiętać, by przygotowując porcje posiłków, wziąć pod uwagę pojemność żołądka małego dziecka, jego indywidualne preferencje oraz apetyt.
Czego unikać?
Polecane dla Ciebie
Co do picia?
By zachęcić dzieci do picia wody, skorzystać możemy z bogatej oferty kubków i bidonów ze słomką lub tzw. dzióbkiem. Urozmaicone rozwiązania i kolorystyka ułatwią na pewno wykształcenie nawyku gaszenia pragnienia wodą. Dodatkowo zabawy i ćwiczenie picia przez słomkę wzmocnią mięśnie potrzebne do prawidłowej wymowy, zwłaszcza u dzieci wymagających pomocy logopedy.
Zboża
W diecie dziecka powinny znaleźć się produkty zbożowe, które dostarczą porcję energii. Mogą to być kasze, płatki, pieczywo czy makarony.
Warzywa i owoce
Powinny uzupełniać posiłki dzieci, mogą też stanowić samodzielnie podwieczorek lub drugie śniadanie. Warto zachęcać dzieci do kosztowania różnych owoców, zwłaszcza sezonowych, o dużej zawartości witamin i antyoksydantów. Szczególnie bogate w nie są owoce czerwone, żółte i pomarańczowe. Proponujmy dzieciom na początek niewielką ilość, jeśli niechętnie jedzą nowe, nieznane owoce. Już po kilkunastu próbach prawdopodobnie przekonają się do nich.
Produkty mleczne
Każdego dnia dziecko powinno otrzymywać produkty mleczne. Może to być porcja twarożku, a także jogurt, kefir lub mleko o zawartości tłuszczu minimum 2%.
Mięso, jaja, ryby
Są bardzo ważnym źródłem białka, żelaza i witamin. Ryby dostarczają wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy D oraz jodu – powinny być podawane dzieciom 1-2 razy w tygodniu. Bardzo ważna jest w tym przypadku obróbka mięsa i ryb. Nie powinny być smażone, zaleca się podawanie pieczonych potraw.
Tłuszcze
U dzieci zapotrzebowanie na tłuszcze jest wyższe niż u dorosłych. Pokrywają aż do 40% energii wydatkowanej przez dzieci. Warto więc sięgnąć po dodatek oliwy z oliwek czy oleju rzepakowego. Do pieczywa można używać masła.
Stawiając na zdrowe posiłki od samego początku, budujemy w dzieciach mądrość, która zaprocentuje w dorosłym życiu. W razie jakichkolwiek wątpliwości warto zasięgnąć porady dietetyka i pediatry, który uwzględni ewentualne alergie pokarmowe dziecka i pomoże skomponować najlepszy jadłospis.