Co ważniejsze - dieta czy ćwiczenia?

Lekka dieta o niskiej zawartości kalorii wpływa na nasz mózg lepiej, niż standardowa z dodatkiem wysiłku fizycznego – ustalili naukowcy z University Medical Center Groningen w Holandii. Stąd wniosek, że troska o szczupłą figurę koreluje z dbałością o dobrą kondycję mózgu w przyszłości.

Naukowcy wykonali eksperyment na myszach, podczas którego porównano grupy zwierząt karmione standardowo, przy zachowaniu regularnej aktywności fizycznej, oraz pożywieniem o niższej kaloryczności i zawartości tłuszczu – zredukowano ją o około 40 procent. Jak się okazało, mózg gryzoni karmionych lżejszym pokarmem był w wyraźnie lepszej kondycji. Co więcej dowiedziono, że proste zmniejszenie kalorii w diecie działa na nasz mózg lepiej, niż spalanie ich w trakcie wysiłku fizycznego.  

Lekka dieta lepsza od ćwiczeń

Naukowcy zwracają uwagę, że kluczem dla odniesienia korzyści dla mózgu jest nie tylko lekka i ogólnie zdrowsza dieta, ale przede wszystkim jadłospis wyraźnie mniej kaloryczny od tego, do którego przywykliśmy. Dzięki temu możemy opóźnić proces zapalenia komórek mózgowych, który prowadzi między innymi do demencji. 

Wyniki badań Holendrów pokrywają się z wnioskami naukowców z Imperial College London. Zalecają oni, żeby nasza dieta była możliwie najbardziej bogata w warzywa  i owoce, w wysokości nie pięciu, ale ich 10 porcji dziennie. 

Jarosze są zdrowsi?

Zgodnie ze wskazaniami Światowej Organizacji Zdrowia, pięć porcji warzyw i owoców (czyli około 400 g) pomaga w utrzymaniu dobrego zdrowia i długiego życia. Badania naukowców z Imperial College London pokazały, że wraz ze zwiększeniem porcji dobroczynny wpływ warzyw i owoców również rośnie.

Nowe wnioski związane ze zdrowym odżywaniem wyciągnięto na podstawie analizy wyników 95 badań, prowadzonych na w sumie 2 mln osób na całym świecie. Podwojenie dawki warzyw i owoców z 400 do 800 gramów daje największy efekt zdrowotny w przypadku chorób sercowo-naczyniowych, czyli znajdujących się na pierwszym miejscu wśród przyczyn zgonu Polaków. 

Podwójna dawka, podwójna korzyść

U osób spożywających 10 porcji warzyw i owoców dziennie stwierdzono zmniejszenie ryzyka zapadnięcia na choroby krążenia o 28 proc. W przypadku standardowych 5 porcji ten odsetek wynosi 13 proc. Podwojenie dawki owoców i warzyw w diecie istotnie wpływa także na zmniejszenie ryzyka zapadnięcia na raka. Przy 800 gramach wynosi ono 13 proc., a przy 400 – 4 proc. Dodatkowo, zmniejszenie prawdopodobieństwa zapadnięcia na nowotwory przynosi także jedzenie określonych warzyw i owoców. Brytyjscy badacze umieścili w tej grupie warzywa zielone, żółte i kapustne, które chronią również przed zawałami, podobnie jak cytrusy, gruszki, jabłka czy różne odmiany sałaty czy szpinak. 

Nowa piramida żywienia

Zalecenia dotyczące spożywania warzyw i owoców trzeba uwzględnić w piramidzie żywienia, która od początku 2016 roku przeszła spore zmiany. Według nowych zaleceń, dotychczasowa piramida żywienia zmienia się w piramidę żywienia i aktywności fizycznej i to właśnie ona jest bazą nowej piramidy i powinna dominować w naszym codziennym życiu. Natomiast grupą produktów spożywczych, które powinny dominować w naszej codziennej diecie, są właśnie warzywa i owoce – specjaliści zalecają, by stanowiły połowę tego, co jemy każdego dnia. 3/4 z nich powinny stanowić warzywa, a tylko 1/4 owoce, ponieważ zawierają więcej cukru, którego spożycie powinniśmy ograniczać. 

Źródło: Daily Mail, Dziennik.pl


Podziel się: