Polska w czołówce Europy pod względem zachorowań na grypę
Katarzyna Szulik

Polska w czołówce Europy pod względem zachorowań na grypę

Prawie 3 miliony przypadków grypy odnotowano w Polsce od początku sezonu, a biorąc pod uwagę, że jego szczyt przypada na luty i marzec, ten rok może być rekordowy pod względem liczby zachorowań – alarmuje Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH. Taki wynik stawia nas w europejskiej czołówce zakażeń.

W ubiegłym sezonie grypowym na przestrzeni września i kwietnia odnotowano w sumie 3,8 mln przypadków grypy, więc mamy wszelkie szanse, by w tym roku pobić ten niechlubny wynik. Zaledwie w ciągu siedmiu dni, między 8 a 15 lutego, do grupy chorych dołączyło ponad ćwierć miliona osób, co pokazuje, jak ogromnie aktywny jest wirus właśnie o tej porze roku. Obecnie największym ogniskiem zachorowań w kraju jest województwo pomorskie – tam tylko od początku roku odnotowano ich ponad 170 tys., z czego około 110 tysięcy przypadło na styczeń. Lokalne władze uspokajają, że duża liczba zakażeń jest specyfiką regionu, który w celach biznesowych bądź turystycznych regularnie odwiedza wiele osób. Przed kilka laty w wyniku grypy właśnie w tym rejonie Polski odnotowano 28 zgonów.

Śmiertelne żniwo grypy

W Polsce stwierdzono już również pierwsze zgony powiązane z grypą, które dotknęły 4 osoby, w tym dwójkę seniorów oraz kolejne dwie osoby między 15 a 64 rokiem życia. Hospitalizacji w związku z trudnym przebiegiem lub powikłaniami grypy do tej pory wymagało niemal 8700 osób. Na ich wystąpienie w związku ze złapaniem wirusa grypy najbardziej narażone są osoby z przewlekłymi schorzeniami układu sercowo-naczyniowego, oddechowego i cukrzycą. W grupie wysokiego ryzyka powikłań znajdują się również osoby starsze, kobiety w ciąży i dzieci. 

W Europie grypa dotoczy przede wszystkim Europy zachodniej. Rekordy zachorowań w lutym padały w Luksemburgu, Francji, Wielkiej Brytanii i Hiszpanii, a Polska ze swoim wynikiem depcze im po piętach. 

Nie chcesz chorować? Zaszczep się

Najlepszą ochroną przed grypą jest szczepienie. Przyjęcie szczepionki nie zawsze zapobiegnie zachorowaniu, ale uchroni przed ciężkim przebiegiem choroby i jej powikłaniami. Chcący zaszczepić się obecnie muszą jednak mieć na uwadze, że odporność na wirusa powstaje po około tygodniu od chwili zaszczepienia, więc w tym czasie należy w miarę możliwości unikać dużych skupisk ludzkich, by nie zarazić się grypą. 

Czym jest grypa?

Grypa to jedna z najczęściej występujących chorób zakaźnych na świecie. Szczyt zachorowań obserwuje się u nas w lutym i marcu, ale umownie sezon epidemiologiczny ustala się już na wrzesień i październik. 

Tym, co odróżnia grypę od infekcji jest szybki jej rozwój – w ciągu kilku godzin organizm słabnie, pojawia się również wysoka gorączka (38-40 stopni), dreszcze i brak apetytu. Często dołączają też inne symptomy, czyli uczucie rozbicia, bóle mięśni, stawów, a czasem też kaszel, katar i ból gardła. Duże grono pacjentów ma nadzieję na wyleczenie grypy antybiotykami, prosząc też o nie lekarzy. Tymczasem leki te są nieskuteczne przy chorobach wirusowych, lecząc jedynie infekcje bakteryjne. Lekarstwem na grypę jest wypoczynek, dużo snu, nawadnianie organizmu i opcjonalne stosowanie leków bez recepty dla uśmierzenia objawów.

Źródło: PAP

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. 

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Pachnące święta - przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • Dziecko w samochodzie w upał

    Wraz z nadejściem letnich upałów media zasypują nas informacjami o dzieciach i zwierzętach pozostawianych w rozgrzanych do czerwoności samochodach. Roztargnienie lub brak wyobraźni często prowadzą do tragedii, ponieważ nawet godzina spędzona w takich warunkach może grozić śmiercią dziecka. Najnowsze badanie potwierdzają, że ryzyko jest równie duże także w pojeździe pozostawionym w cieniu.

  • Jak obchodzić Święta Wielkanocne podczas pandemii?

    W tegoroczne Święta Wielkanocne ze względu na pandemię koronawirusa, podobnie jak w roku ubiegłym, musimy zrezygnować z rodzinnych spotkań i odwiedzin, a w większości przypadków również z uczestnictwa w rytuałach religijnych. Nie oznacza to, że nawet w tych trudnych warunkach nie można przeżyć świąt radośnie i duchowo – wręcz przeciwnie, właśnie teraz warto zadbać, by w miarę możliwości utrzymać dobrze znane tradycje i zadbać o  namiastkę normalności w tym trudnym okresie. 

  • Domowa opieka nad chorym na Covid-19 – podstawowe zasady

    Zgodnie z danymi pochodzącymi z Chin, około 80 proc. osób, u których wynik testu na obecność SARS-CoV-2 okaże się pozytywny, doświadczy wyłącznie łagodnych objawów, niewykraczających poza dyskomfort związany ze zwykłą grypą lub przeziębieniem. W związku z tym, by nie stwarzać zagrożenia dla siebie i innych pacjentów, większość chorych będzie odsyłana do domów, by w ich zaciszu leczyć chorobę zgodnie ze wskazaniami lekarza. Ta sytuacja może dotknąć większość z nas, dlatego warto znać zasady postępowania i przygotować się na tę ewentualność. 

  • COVID-19 a ciąża: nikłe szanse na zarażenie dziecka koronawirusem podczas porodu

    Rozłąka z dzieckiem tuż po porodzie to traumatyczne przeżyci dla każdej matki, do którego w wielu wypadkach zmusiła pandemia. W trosce o zminimalizowanie ryzyka zakażenia, matki chore na COVID-19 rodzą przez cięcie cesarskie i są izolowane od dziecka tuż po porodzie, bez możliwości kontaktu i naturalnego karmienia do chwili stwierdzenia, że niebezpieczeństwo związane z chorobą minęło. Coraz więcej badań pokazuje jednak, że te środki ostrożności są zbyt drastyczne, ponieważ ryzyko transmisji wirusa z matki na dziecko jest znikome. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij