Herbata czarna czy ziołowa? Po jakie herbaty sięgać - portal DOZ.pl
Herbata czarna czy ziołowa? Po jakie herbaty sięgać
Krzysztof Słomiak

Herbata czarna czy ziołowa? Po jakie herbaty sięgać

Nie jest łatwo wybrać dobrą herbatę. W szczególności w dzisiejszych czasach, gdzie na stołach królują pośpiech oraz sztuczne barwniki, aromaty, polepszacze i konserwanty. Herbat i herbatek jest na rynku tak dużo, że można zagubić się w gąszczu informacji. Co zrobić, aby nie dać się oszukać i wybrać taki napój, który będzie nie tylko smaczny ale i zdrowy? O tym w dzisiejszym artykule.

Co jest herbatą?

Herbata to napar z pąków i liści roślin konkretnego rodzaju roślin - kamelia (Camellia). Jest to duża grupa roślin, które mają podobne cechy i są zaliczane do jednego gatunku - herbaty chińskiej (Camellia sinensis).

Polska nazwa herbata to połączenie dwóch słów pochodzących z łaciny: herba i thea (herba - zioło,  thea – zlatynizowana chińska nazwa herbaty).

Rośliny, z których pozyskiwane są surowce na oryginalną herbatę uprawiane są nie tylko w Azji. Również w wielu krajach całej strefy zwrotnikowej. Pączki i liście, po zbiorze poddaje się suszeniu i fermentacji i w zależności od tego jaki proces obróbki zostanie zastosowany, takiej herbaty będziemy mogli skosztować.

Co herbatą nie jest?

Zwyczajowo w użyciu jest również pojęcie herbata lub herbatka ziołowa. Przyjęło się, że napary z ziół lub suszonych owoców lub ich mieszanki nazywamy herbatą. Nie jest to do końca poprawne. Herbatki ziołowe to tak naprawdę napary, odwary i można by nawet pokusić się o nazwę ogólną napoje, zawierające w swoim składzie wyciągi roślinne i ziołowe, inne niż oryginalna herbata. Nazwą herbata określa się również napary z różnych ziół czy suszu owocowego, dlatego w użyciu są określenia: herbata lipowa, jaśminowa, miętowa, rumiankowa, herbata z malin, żurawiny, dzikiej róży, bzu czarnego, pokrzywowa itp.

Polecane dla Ciebie

Rodzaje herbaty

Najbardziej podstawowym i jednocześnie prawidłowym podziałem jest ten, który dzieli herbaty ze względu na sposób i stopień utlenienia liścia herbaty. Rodzaj zastosowanych procedur i przygotowanie surowca ma odzwierciedlenie potem w kolorze uzyskanego naparu, ale również odbija się na zapachu i smaku.

Istnieje sześć podstawowych rodzajów herbat:

Herbaty zielone – herbata, która nie jest fermentowa. Liście w ten sposób mogą zachować swoją zieleń i właściwości świeżych liści herbacianych. 
Herbaty białe – bardzo delikatnie fermentowane. Do przygotowania tego rodzaju herbaty wykorzystuje się najmłodsze liście i nierozwinięte jeszcze pączki liściowe. Napar uzyskiwany z tych herbat jest delikatny, nie zawiera w smaku goryczy i kwaskowości.
Herbaty żółte – lekko fermentowane. Fermentacja częściowa następuje już podczas zwijania liści, wtedy też liść żółknieje. Są to najrzadsze herbaty, zwane też cesarskimi.
Herbaty oolong, zwane też półfermentowanymi – herbaty pośrednie pomiędzy zieloną, a czarną. Łączą właściwości herbaty zielonej ze smakiem zbliżonym do herbat czarnych lub czerwonych.
Herbaty czerwone (w Polsce i na zachodzie znane jako czarne) – poddane całkowitej fermentacji. Najpopularniejszy rodzaj herbaty na świecie. Pokutuje przeświadczenie, że czarna herbata to pozostałości i odpady po zielonej i czerwonej siostrze. Nie jest to jednak prawdą.
Herbaty ciemne (zwane Puerami, a w Polsce nazywane czerwonymi) – liście przygotowuje się początkowo tak jak herbatę żółtą. Potem jednak następuje jej dojrzewanie i przekształcenie w finalną formę herbaty czerwonej. Herbata ta ma specyficzny, ziemisty smak i czarny kolor.

Jak wybrać dobrą herbatę

Podstawowe zasady są trzy:

1. Jakość, zarówno herbaty jak i surowca ziołowego jest kumulatywna. Oznacza to, że wpływ na nią ma wiele różnych czynników od momentu uprawy, do obróbki, przez pakowanie, przechowywanie i transport. Wybierajmy więc takie herbaty, których pochodzenie jest jasno określone. Firmy często odsłaniają to, jak obchodzą się z surowcem, na swoich stronach internetowych lub folderach informacyjnych. Jeśli jakiś etap produkcyjny nas niepokoi nie powinniśmy wybierać takich herbat.
2. Zwróć uwagę na skład. Dyskwalifikować powinny barwniki, sztuczne aromaty, polepszacze i konserwanty. Poprawna obróbka herbaty przygotowuje ją do długiego przechowywania bez uszczerbku na jakości.
3. Jeśli mamy do czynienia z pyłem herbacianym, czyli najniższą kategorią jakościową herbaty, nigdy nie mamy pewności jaki jest skład. Pierwszy wybór powinien być skierowany w stronę herbat liściastych. Mamy wtedy pewność, że pijemy wyciąg z liści i pędów. Ta sama zasada powinna być wykorzystywana w stosunku do herbat ziołowych. Pewność miejsca pochodzenia surowca zagwarantuje poprawne działanie herbatki ziołowej.

Możesz także sięgnąć po gotowy zestaw herbat ziołowych. Specjalnie wyselekcjonowane herbatki mogą znaleźć zastosowanie na różne dolegliwości.

Jak to działa?

Niezależnie od rodzaju herbaty, napój ten charakteryzuje się następującymi właściwościami:
- herbata chroni serce oraz wpływa korzystnie na ciśnienie krwi
- obecność przeciwutleniaczy przeciwdziała działalności wolnych rodników, które wpływają na procesy zapalne i starzenia się
- tanina działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie
- garbniki zawarte w herbacie działają ściągająco

Odmiennie sprawa się ma jeśli chodzi o herbatki ziołowe. W zależności od tego, jaki układ chcemy wspomagać, po taki napój będziemy sięgać. W tym przypadku warto pytać o porady farmaceutów, gdyż każdy produkt będzie inny i każdy może inaczej reagować, chociażby na leki, które są codziennie stosowane przez pacjenta.

Nie wolno zapominać, że napary ziołowe są jak leki. Zawierają substancje, które mogą poprawić nasze zdrowie, ale też i je pogorszyć, jeśli wejdą w interakcję z innymi lekami czy pożywieniem.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Olej z czarnuszki – na odporność, alergie, astmę, skórę. Poznaj właściwości i zastosowanie czarnuszki siewnej

    Olej z czarnuszki w ok. 85 proc. składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), zawiera witaminę E, witaminę A oraz mikroelementy. Posiada wiele właściwości zdrowotnych, ma także zastosowanie w kosmetyce. Sprawdź, jak działa olej z czarnuszki siewnej, jakie ma właściwości lecznicze oraz w jaki sposób go stosować.

  • Marihuana medyczna – co warto o niej wiedzieć?

    U schyłku okresu PRL, w 1985 r. wprowadzono przepisy karne, które zakazały używania w Polsce marihuany. Kontrowersje wywoływał pogląd, że wykorzystanie tej substancji do celów medycznych stało się również niedostępne, a wręcz karalne. Dopiero po 32 latach (w 2017 r.) stworzono przepisy, które formalnie zezwoliły na legalne wprowadzanie marihuany do obrotu jako surowca farmaceutycznego, a także zastosowanie jej w leczeniu i łagodzeniu objawów towarzyszących określonym chorobom.  Co warto wiedzieć o marihuanie medycznej?

  • Świąteczne przejedzenie. Jak radzić sobie ze wzdęciami?

    W Święta Bożego Narodzenia jemy dużo – to fakt. Faktem jest też to, że przejedzeniu towarzyszą nieprzyjemne dolegliwości, takie ból brzucha, uczucie pełności w jamie brzusznej, gazy. Czym tak naprawdę są wzdęcia i jak radzić sobie z przejedzeniem?

  • 5 zdrowych postanowień na Nowy Rok. Co warto zmienić?

    Istnieje kilka sfer życia, które warto uporządkować niezależnie od pory. Powoli, małymi krokami, ale zdecydowanie i sukcesywnie.  Oto kilka postanowień noworocznych – wystarczy wybrać jedno, a wiele dobrego zrobimy dla siebie i czasami też dla naszych najbliższych.

  • Leki na uspokojenie bez recepty – co zawierają i czy są skuteczne?

    Żyjemy we względnie dynamicznych czasach. Szybkość zmian odbija się na sferze emocjonalnej człowieka. Statystyki mówią, że co druga osoba, odczuwa częste napady złości, stresu lub agresji w ciągu dnia. W aptekach istnieją leki bez recepty, które mają wykazywać działanie uspokajające. Najczęściej są to preparaty ziołowe. Środki te ze względu na zawartość substancji czynnych wykorzystuje się w lecznictwie. Co najczęściej znajduje się w składzie leków uspokajających bez recepty? Jaka jest skuteczność ziołowych środków na uspokojenie? 

  • Chrypka – przyczyny, leczenie, domowe sposoby

    Zachrypnięty głos może być wynikiem podrażnienia lub zranienia strun głosowych wskutek nadwyrężenia głosu lub choroby. Kiedy chrypka może okazać się groźna? Jak pozbyć się chrypy przy pomocy domowych sposobów?

  • Drapanie w gardle – co oznacza? Przyczyny i domowe sposoby

    Drapanie, swędzenie lub gryzienie w gardle – to zwykle objawy infekcji górnych dróg oddechowych. Te nieprzyjemne uczucia, które towarzyszą chorobom zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, można złagodzić za pomocą preparatów na gardło dostępnych w aptece, a także dzięki domowym sposobom. W jaki sposób?  Podpowiadamy.

  • Przewiane ucho – przyczyny, objawy, leczenie, domowe sposoby

    Czy po wieczornym spacerze odczuwasz ból lub słyszysz szum w uszach? To może być przyczyna przewianego ucha. Przypadłość ta dotyczy wszystkich osób, zarówno młodszych, jak i starszych. Najczęściej jednak pojawia się u dzieci do 6. roku życia. Jakie są przyczyny przewianego ucha? Jak leczyć przewiane ucho domowymi sposobami?  Kiedy udać się do laryngologa? Podpowiadamy.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij