Odkrywca mechanizmów autofagii z medycznym Noblem
Katarzyna Szulik

Odkrywca mechanizmów autofagii z medycznym Noblem

Profesor Yoshinori Ohsumi został tegorocznym zdobywcą Nagrody Nobla w dziedzinie medycyny za wieloletnie badania na nad autofagocytozą, czyli mechanizmem trawienia przez komórkę jej własnego budulca. Zaburzenia na tym polu mogą być przyczyną między innymi nowotworów i choroby Alzheimera.

Tegoroczna Nagroda Nobla w dziedzinie medycyny jest pierwszą od 6 lat przyznaną nie zespołowi naukowców, ale indywidualnemu biologowi, co jeszcze mocniej podkreśla jej prestiż. Profesor Ohsumi rozpoczął badania nad autofagią w latach 70., gdy z Tokio przeniósł się do Nowego Jorku na Uniwersytet Rockefellera. W 1988 roku powrócił do Japonii, gdzie na Uniwersytecie Tokijskim, jako szef własnej grupy badawczej, kontynuował badania nad przemianami DNA w komórkach drożdży.

"Komórkowe porządki" pod lupą

Przełomowy moment nastąpił w latach 90., gdy w badaniu mikroskopowym Ohsumi zaobserwował zachowanie drożdży pozbawionych pokarmu. Wówczas zaczynają one trawić obumarłe lub uszkodzone elementy własnej struktury, które nie są niezbędne dla ich przeżycia. W tym procesie komórki tworzą pęcherzyki, którymi otaczają odpady, a te następnie zostają przekazane do lizosomu, czyli struktury, która pozwala przekształcać je w energię. Tym pasożytniczym mechanizmem przetrwania nazywanym autofagią kierują białka, kodujące je geny oraz szklaki molekularne.

Od infekcji po nowotwory

Autofagocytoza jako mechanizm zachodzący w komórkach ma duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zaburzenie tego procesu grozi obumarciem komórki, co z kolei może przyczyniać się do wykształcenia poważnych schorzeń, w tym raka, zaburzeń pamięci, cukrzycy czy zaniku mięśni. Z kolei prawidłowy przebieg autofagii ma duże znaczenie dla naszej odporności i sprawnego radzenia sobie organizmu z infekcjami, jak również dla rozwoju zarodków.

Profesor Yoshinori Ohsumi otrzymał Nagrodę Nobla w tym roku, jednak dokonania z dziedziny biologii zostały dostrzeżone już wcześniej. Najważniejsze z nich to Nagroda Kioto, czyli najbardziej prestiżowe wyróżnienie naukowe w Japonii, które otrzymał w 2012 roku, natomiast w czerwcu 2016 roku został laureatem Nagrody im. dr Paula Janssena za osiągnięcia w dziedzinie nauk biomedycznych.

Powiązane produkty

Najbardziej prestiżowy z "Nobli"

Nobel w dziedzinie medycyny jest jedną z pięciu nagród ustanowionych w testamencie przez Alfreda Nobla. Do 2015 roku przyznano ich 106 (z czego aż 48 z dziedziny genetyki), a laureatami medycznego Nobla zostało w sumie 210 osób, w tym, jedynie 12 kobiet. W zeszłym roku nagroda trafiła do grupy odkrywców leków rewolucjonizujących sposób leczenia chorób pasożytniczych.

Źródło: Gazeta Wyborcza, Polityka.pl

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. Które ryby na święta będą nie tylko najsmaczniejsze, ale i najlepsze dla zdrowia?

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Pachnące święta – przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • W Tłusty Czwartek nie zapomnij o zdrowiu

    Zjedzenie przynajmniej pączka w Tłusty Czwartek ma gwarantować pomyślność przez cały nadchodzący rok. W imię tradycji i zdrowia z ich liczbą lepiej nie przesadzać, bo obżarstwo nie przysporzy nam szczęścia, a tylko problemów z wątrobą bądź trzustką.

  • Dziecko w samochodzie w upał

    Wraz z nadejściem letnich upałów media zasypują nas informacjami o dzieciach i zwierzętach pozostawianych w rozgrzanych do czerwoności samochodach. Roztargnienie lub brak wyobraźni często prowadzą do tragedii, ponieważ nawet godzina spędzona w takich warunkach może grozić śmiercią dziecka. Najnowsze badanie potwierdzają, że ryzyko jest równie duże także w pojeździe pozostawionym w cieniu.

  • Kiedy dieta roślinna może szkodzić zdrowiu?

    Korzyści zdrowotne płynące z przejścia na dietę opartą na roślinach podkreśla wielu lekarzy, natomiast aktywiści ekologiczni zwracają uwagę na jej pozytywy wpływ na kondycję planety. Mimo to przejście na wegetarianizm, a zwłaszcza weganizm, musi być połączone z suplementacją składników odżywczych obecnych wyłącznie w mięsie. Do tej pory podstawową pozycją z tej kategorii była witamina B12, ale eksperci z Wielkiej Brytanii radzą, by do tej listy dodać także cholinę. 

  • Jak obchodzić Święta Wielkanocne podczas pandemii?

    W tegoroczne Święta Wielkanocne ze względu na pandemię koronawirusa, podobnie jak w roku ubiegłym, musimy zrezygnować z rodzinnych spotkań i odwiedzin, a w większości przypadków również z uczestnictwa w rytuałach religijnych. Nie oznacza to, że nawet w tych trudnych warunkach nie można przeżyć świąt radośnie i duchowo – wręcz przeciwnie, właśnie teraz warto zadbać, by w miarę możliwości utrzymać dobrze znane tradycje i zadbać o  namiastkę normalności w tym trudnym okresie. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij