W sklepikach szkolnych nie będzie pieczywa z ciasta głęboko mrożonego
Katarzyna Szulik

W sklepikach szkolnych nie będzie pieczywa z ciasta głęboko mrożonego

Rządowi eksperci kontynuują prace nad dostosowaniem nowych norm żywieniowych dla sklepików szkolnych do oczekiwań dzieci i rodziców. Najnowsze wytyczne w tej kwestii dotyczą oferowanego uczniom pieczywa, które może być wypiekane z mąk o różnym stopniu oczyszczenia, ale nie z ciasta głęboko mrożonego.

W obecnej wersji rozporządzenia znalazły się zapisy dotyczące rodzajów mąk, które mogą być stosowane do wypieku pieczywa będącego bazą szkolnych kanapek. Jego twórcy kładą nacisk zwłaszcza na urozmaicenie diety najmłodszych, dlatego obok mąki pszennej sugerują również wykorzystywanie mąk innego typu, co ma służyć zbilansowanej diecie.

Drożdżówki i kanapki bazą sklepikowego menu

Zgodnie ze wstępnymi założeniami, białe pieczywo miało całkowicie zniknąć ze sklepików szkolnych, jednak ostatecznie pozostawiono je jako jedną z dostępnych opcji. Rehabilitacja spotkała także pieczywo cukiernicze, które początkowo miało być całkowicie zakazane. Do sprzedaży mają zostać dopuszczone również drożdżówki, jednak produkowane według ustalonej przez ekspertów receptury, uwzględniającej między innymi zmniejszoną zawartość cukru. Słodkie wypieki także nie będą mogły być wypiekane z głęboko mrożonego pieczywa.

Wcześniej informowaliśmy, że nad przepisem na zdrową drożdżówkę pracują eksperci z Rady Promocji Żywności Prozdrowotnej przy Stowarzyszeniu Naukowo-Technicznym Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Wstępnie zaproponowali wypiek z owocowym farszem, słodzony nie cukrem, a sokiem z winogron. Wypiek miałby być dostępny w kilku wariantach, a jeśli pomyślnie przejdzie testy, miałby zostać udostępniony wytwórcom w całym kraju.

10 gramów tłuszczu i trzy łyżeczki cukru

Doprecyzowane zostały również normy dotyczące zawartości soli, cukru i tłuszczu w produktach oferowanych w sklepikach i na stołówkach. W przypadku cukru maksimum ustalono na poziomie 15 g na 100 mililitrów lub gramów produktu, przy czym w przypadku produktów mlecznych jest to 13,5 mililitra. Maksimum zawartości tłuszczu to 10 g/100g, a sodu – 0,4 g (lub 1 g soli) na tę samą ilość.

Polecane dla Ciebie

Co znajdzie się w sklepikach szkolnych?

Wspomniane normy muszą spełniać wszystkie produkty dopuszczone do sprzedaży w sklepikach. Na tej liście, poza wspomnianymi już wyrobami piekarniczymi i kanapkami, znalazły się surówki i sałatki, zbożowe produkty śniadaniowe, warzywa i owoce (również suszone), nasiona, bezcukrowe gumy do żucia oraz czekolada o zawartości minimum 70 proc. kakao. W przypadku napojów w grę wchodzi mleko zwykłe lub jego roślinne odpowiedniki, produkty mleczne, takie jak kefir, jogurt, maślanka, mleko smakowe, zsiadłe i serwatka, a także ser twarogowy czy serek homogenizowany bądź ich roślinne odpowiedniki. Poza tym, na listę trafiły soki owocowe i owocowo-warzywne, koktajle na bazie mleka, woda oraz napoje na jej bazie.

Stołówki z jasnymi wytycznymi

Szczegółowe ustalenia zostały poczynione również w przypadku jadłospisu stołówek szkolnych. Przede wszystkim posiłki powinny zawierać produkty z różnych grup spożywczych: mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych, tłuszcze, produkty zbożowe, ziemniaki warzywa lub owoce oraz mleko albo produkty mleczne. W tygodniu stołówka może dwukrotnie serwować potrawy smażone, które jednak mogą być przyrządzane wyłącznie na nierafinowanym tłuszczu roślinnym o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50 proc. Napoje serwowane w stołówce nie mogą zawierać więcej niż 10 g cukrów w 250 mililitrach.

Szkoła każdego dnia powinna podawać uczniom przynajmniej dwie porcje mleka lub produktów mlecznych, a w każdym posiłku obowiązkowo muszą znaleźć się warzywa lub owoce oraz produkty zbożowe. Przynajmniej raz w tygodniu dzieci powinny spożywać rybę, a każdego dnia co najmniej jedną porcję z grupy produktów obejmującej mięso, jaja, orzechy i nasiona roślin strączkowych.

O złagodzenia rozporządzenia apelowali nie tylko właściciele sklepików, dla których zmiany oznaczają wyższe koszty, ale także sami uczniowie i rodzice. Dochodziło do sytuacji, w których dzieci po prostu nie zjadały dawanych im posiłków. Z czasem restrykcyjne przepisy uległy zmianie, dopuszczając do sklepików między innymi białe pieczywo, kawę, herbatę i kakao, a także wspomnianą już bezcukrową gumę do żucia.

Przepisy z nowego rozporządzenia mają zacząć obowiązywać 1 września 2016 roku, przy czym do końca tego roku szkoły mogą stosować się do przepisów z obecnie obowiązującego rozporządzenia.

Źródło: PAP/Rynek zdrowia

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. 

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Pachnące święta – przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • W Tłusty Czwartek nie zapomnij o zdrowiu

    Zjedzenie przynajmniej pączka w Tłusty Czwartek ma gwarantować pomyślność przez cały nadchodzący rok. W imię tradycji i zdrowia z ich liczbą lepiej nie przesadzać, bo obżarstwo nie przysporzy nam szczęścia, a tylko problemów z wątrobą bądź trzustką.

  • Dziecko w samochodzie w upał

    Wraz z nadejściem letnich upałów media zasypują nas informacjami o dzieciach i zwierzętach pozostawianych w rozgrzanych do czerwoności samochodach. Roztargnienie lub brak wyobraźni często prowadzą do tragedii, ponieważ nawet godzina spędzona w takich warunkach może grozić śmiercią dziecka. Najnowsze badanie potwierdzają, że ryzyko jest równie duże także w pojeździe pozostawionym w cieniu.

  • Kiedy dieta roślinna może szkodzić zdrowiu?

    Korzyści zdrowotne płynące z przejścia na dietę opartą na roślinach podkreśla wielu lekarzy, natomiast aktywiści ekologiczni zwracają uwagę na jej pozytywy wpływ na kondycję planety. Mimo to przejście na wegetarianizm, a zwłaszcza weganizm, musi być połączone z suplementacją składników odżywczych obecnych wyłącznie w mięsie. Do tej pory podstawową pozycją z tej kategorii była witamina B12, ale eksperci z Wielkiej Brytanii radzą, by do tej listy dodać także cholinę. 

  • Jak obchodzić Święta Wielkanocne podczas pandemii?

    W tegoroczne Święta Wielkanocne ze względu na pandemię koronawirusa, podobnie jak w roku ubiegłym, musimy zrezygnować z rodzinnych spotkań i odwiedzin, a w większości przypadków również z uczestnictwa w rytuałach religijnych. Nie oznacza to, że nawet w tych trudnych warunkach nie można przeżyć świąt radośnie i duchowo – wręcz przeciwnie, właśnie teraz warto zadbać, by w miarę możliwości utrzymać dobrze znane tradycje i zadbać o  namiastkę normalności w tym trudnym okresie. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij