W sklepikach szkolnych nie będzie pieczywa z ciasta głęboko mrożonego
Katarzyna Szulik

W sklepikach szkolnych nie będzie pieczywa z ciasta głęboko mrożonego

Rządowi eksperci kontynuują prace nad dostosowaniem nowych norm żywieniowych dla sklepików szkolnych do oczekiwań dzieci i rodziców. Najnowsze wytyczne w tej kwestii dotyczą oferowanego uczniom pieczywa, które może być wypiekane z mąk o różnym stopniu oczyszczenia, ale nie z ciasta głęboko mrożonego.

W obecnej wersji rozporządzenia znalazły się zapisy dotyczące rodzajów mąk, które mogą być stosowane do wypieku pieczywa będącego bazą szkolnych kanapek. Jego twórcy kładą nacisk zwłaszcza na urozmaicenie diety najmłodszych, dlatego obok mąki pszennej sugerują również wykorzystywanie mąk innego typu, co ma służyć zbilansowanej diecie.

Drożdżówki i kanapki bazą sklepikowego menu

Zgodnie ze wstępnymi założeniami, białe pieczywo miało całkowicie zniknąć ze sklepików szkolnych, jednak ostatecznie pozostawiono je jako jedną z dostępnych opcji. Rehabilitacja spotkała także pieczywo cukiernicze, które początkowo miało być całkowicie zakazane. Do sprzedaży mają zostać dopuszczone również drożdżówki, jednak produkowane według ustalonej przez ekspertów receptury, uwzględniającej między innymi zmniejszoną zawartość cukru. Słodkie wypieki także nie będą mogły być wypiekane z głęboko mrożonego pieczywa.

Wcześniej informowaliśmy, że nad przepisem na zdrową drożdżówkę pracują eksperci z Rady Promocji Żywności Prozdrowotnej przy Stowarzyszeniu Naukowo-Technicznym Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Wstępnie zaproponowali wypiek z owocowym farszem, słodzony nie cukrem, a sokiem z winogron. Wypiek miałby być dostępny w kilku wariantach, a jeśli pomyślnie przejdzie testy, miałby zostać udostępniony wytwórcom w całym kraju.

10 gramów tłuszczu i trzy łyżeczki cukru

Doprecyzowane zostały również normy dotyczące zawartości soli, cukru i tłuszczu w produktach oferowanych w sklepikach i na stołówkach. W przypadku cukru maksimum ustalono na poziomie 15 g na 100 mililitrów lub gramów produktu, przy czym w przypadku produktów mlecznych jest to 13,5 mililitra. Maksimum zawartości tłuszczu to 10 g/100g, a sodu – 0,4 g (lub 1 g soli) na tę samą ilość.

Co znajdzie się w sklepikach szkolnych?

Wspomniane normy muszą spełniać wszystkie produkty dopuszczone do sprzedaży w sklepikach. Na tej liście, poza wspomnianymi już wyrobami piekarniczymi i kanapkami, znalazły się surówki i sałatki, zbożowe produkty śniadaniowe, warzywa i owoce (również suszone), nasiona, bezcukrowe gumy do żucia oraz czekolada o zawartości minimum 70 proc. kakao. W przypadku napojów w grę wchodzi mleko zwykłe lub jego roślinne odpowiedniki, produkty mleczne, takie jak kefir, jogurt, maślanka, mleko smakowe, zsiadłe i serwatka, a także ser twarogowy czy serek homogenizowany bądź ich roślinne odpowiedniki. Poza tym, na listę trafiły soki owocowe i owocowo-warzywne, koktajle na bazie mleka, woda oraz napoje na jej bazie.

Stołówki z jasnymi wytycznymi

Szczegółowe ustalenia zostały poczynione również w przypadku jadłospisu stołówek szkolnych. Przede wszystkim posiłki powinny zawierać produkty z różnych grup spożywczych: mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych, tłuszcze, produkty zbożowe, ziemniaki warzywa lub owoce oraz mleko albo produkty mleczne. W tygodniu stołówka może dwukrotnie serwować potrawy smażone, które jednak mogą być przyrządzane wyłącznie na nierafinowanym tłuszczu roślinnym o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50 proc. Napoje serwowane w stołówce nie mogą zawierać więcej niż 10 g cukrów w 250 mililitrach.

Szkoła każdego dnia powinna podawać uczniom przynajmniej dwie porcje mleka lub produktów mlecznych, a w każdym posiłku obowiązkowo muszą znaleźć się warzywa lub owoce oraz produkty zbożowe. Przynajmniej raz w tygodniu dzieci powinny spożywać rybę, a każdego dnia co najmniej jedną porcję z grupy produktów obejmującej mięso, jaja, orzechy i nasiona roślin strączkowych.

O złagodzenia rozporządzenia apelowali nie tylko właściciele sklepików, dla których zmiany oznaczają wyższe koszty, ale także sami uczniowie i rodzice. Dochodziło do sytuacji, w których dzieci po prostu nie zjadały dawanych im posiłków. Z czasem restrykcyjne przepisy uległy zmianie, dopuszczając do sklepików między innymi białe pieczywo, kawę, herbatę i kakao, a także wspomnianą już bezcukrową gumę do żucia.

Przepisy z nowego rozporządzenia mają zacząć obowiązywać 1 września 2016 roku, przy czym do końca tego roku szkoły mogą stosować się do przepisów z obecnie obowiązującego rozporządzenia.

Źródło: PAP/Rynek zdrowia

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. 

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Jak odchudzić stół wielkanocny?

    Święta wielkanocne to wprawdzie tylko dwa dni biesiadowania, ale za to hucznego – do stołu zazwyczaj siadamy rano i nie wstajemy do wieczora, co nie sprzyja zdrowej diecie. Święta rządzą się własnymi prawami, więc w tym okresie wielu z nas chce sobie pofolgować. Jeśli nieco odchudzimy potrawy, można to zrobić z czystym sumieniem.

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Pachnące święta - przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • Jak obchodzić Święta Wielkanocne podczas pandemii?

    W tegoroczne Święta Wielkanocne ze względu na pandemię koronawirusa, podobnie jak w roku ubiegłym, musimy zrezygnować z rodzinnych spotkań i odwiedzin, a w większości przypadków również z uczestnictwa w rytuałach religijnych. Nie oznacza to, że nawet w tych trudnych warunkach nie można przeżyć świąt radośnie i duchowo – wręcz przeciwnie, właśnie teraz warto zadbać, by w miarę możliwości utrzymać dobrze znane tradycje i zadbać o  namiastkę normalności w tym trudnym okresie. 

  • Domowa opieka nad chorym na Covid-19 – podstawowe zasady

    Zgodnie z danymi pochodzącymi z Chin, około 80 proc. osób, u których wynik testu na obecność SARS-CoV-2 okaże się pozytywny, doświadczy wyłącznie łagodnych objawów, niewykraczających poza dyskomfort związany ze zwykłą grypą lub przeziębieniem. W związku z tym, by nie stwarzać zagrożenia dla siebie i innych pacjentów, większość chorych będzie odsyłana do domów, by w ich zaciszu leczyć chorobę zgodnie ze wskazaniami lekarza. Ta sytuacja może dotknąć większość z nas, dlatego warto znać zasady postępowania i przygotować się na tę ewentualność. 

  • COVID-19 a ciąża: nikłe szanse na zarażenie dziecka koronawirusem podczas porodu

    Rozłąka z dzieckiem tuż po porodzie to traumatyczne przeżyci dla każdej matki, do którego w wielu wypadkach zmusiła pandemia. W trosce o zminimalizowanie ryzyka zakażenia, matki chore na COVID-19 rodzą przez cięcie cesarskie i są izolowane od dziecka tuż po porodzie, bez możliwości kontaktu i naturalnego karmienia do chwili stwierdzenia, że niebezpieczeństwo związane z chorobą minęło. Coraz więcej badań pokazuje jednak, że te środki ostrożności są zbyt drastyczne, ponieważ ryzyko transmisji wirusa z matki na dziecko jest znikome. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij