
Eksperci zaprezentowali nową, zmienioną piramidę żywienia
Sport to podstawa
Według nowych zaleceń, dotychczasowa piramida żywienia zmienia się w piramidę żywienia i aktywności fizycznej. Stosowanie się do jej zasad ma zapewnić zdrowie, długie życie oraz zachowanie intelektualnej i fizycznej sprawności do późnego wieku. Zdaniem ekspertów właściwe odżywanie decyduje o długości naszego życia aż w 53 procentach, a kolejne 10 procent to aktywność fizyczna.
Bazą nowej piramidy stała się aktywność fizyczna, która zdaniem ekspertów jest warunkiem zachowania zdrowia. Zgodnie z zaleceniami ekspertów powinniśmy każdego dnia być aktywni fizycznie przez co najmniej pół godziny w formie, która najbardziej nam odpowiada. Może to być jazda na rowerze, bieg czy zajęcia fitness, ale też dynamiczny spacer, ćwiczenia wykonywane w domu przed telewizorem, a nawet przechadzki po schodach. Rodzaj aktywności powinien być dopasowany do wieku, potrzeb i możliwości.
Warzywa i owoce królują w diecie
Grupą produktów spożywczych, które powinny dominować w naszej codziennej diecie, są warzywa i owoce — specjaliści zalecają, by stanowiły połowę tego, co jemy każdego dnia. 3/4 z nich powinny stanowić warzywa, a tylko 1/4 owoce, ponieważ zawierają więcej cukru, którego spożycie powinniśmy ograniczać.
Polecane dla Ciebie
Kawa na zdrowie
Na tym poziomie piramidy znalazła się również woda. Zgodnie z zaleceniami powinniśmy przyjmować 1,5 l płynów każdego dnia, przede wszystkim razem z warzywami i pod postacią wody. Dopuszczalna ilość kawy i herbaty to 3-5 filiżanek dziennie.
Warto dodać, że eksperci Instytutu sklasyfikowali kawę jako napój służący naszemu zdrowiu. Pita w umiarkowanych ilościach zmniejsza ryzyko udaru i zachorowania na Alzheimera i Parkinsona, a także ryzyko zgonu o około 10 proc.
Mięso jako dodatek
Kolejne piętro stanowią produkty zbożowe, wcześniej będące bazą piramidy. Trzeba pamiętać o ich zróżnicowaniu, a więc wybierać nie tylko białe pieczywo i makaron oraz ryż, ale przede wszystkim kasze i produkty wieloziarniste, bogate między innymi w błonnik. Nad nimi w piramidzie znalazł się nabiał (głównie chudy), a kolejne miejsce zajęło mięso i ryby na równi z warzywami strączkowymi. Zgodnie z zaleceniami mięso ma być dodatkiem do warzyw i powinniśmy zjadać go nie więcej niż 0,5 kg tygodniowo. Preferowane jest mięso białe, natomiast czerwone powinniśmy ograniczać.
Mniej soli, więcej ziół
Na szczycie piramidy umieszczono tłuszcze roślinne oraz orzechy, które powinniśmy spożywać w minimalnej ilości. Eksperci zalecają również, by zdecydowanie ograniczyć cukier, a sól w miarę możliwości zastępować ziołami.