Piperyna i kapsaicyna a odchudzanie - co na to nauka?

Na rynku wciąż przybywa roślinnych środków mających wspierać nas w zmniejszaniu masy ciała. Prowadzone na przestrzeni lat badania dostarczyły wielu ciekawych wniosków na temat wpływu kapsaicyny i piperyny na metabolizm tłuszczów.

Piperyna jest głównym alkaloidem obecnym w Piper nigrum L., odpowiedzialnym za niezwykle ostry, piekący smak. Alkaloid ten pobudza zakończenia czuciowe w przewodzie pokarmowym i, wzmagając wydzielanie soku żołądkowego, polepsza trawienie. To jednak tylko podstawowe, najbardziej znane właściwości piperyny. Oprócz tego piperyna wzmaga lipolizę (czyli procesy rozkładu tkanki tłuszczowej) poprzez oddziaływanie na receptory adrenergiczne obecne na komórkach tej tkanki, a jednocześnie stymuluje rozwój tkanki mięśniowej. Kapsaicyna jest z kolei składnikiem aktywnym roślin z rodzaju Capsicum (pieprzowiec). W 2010 r. Joo oraz wsp. wykazali, że stężenia białek związanych z termogenezą i gospodarką tłuszczową ulegały zmianom w trakcie stosowania kapsaicyny (w przypadku modeli zwierzęcych). Badania oddziaływania kapsaicyny na masę ciała prowadzono również na ludziach (Belza i wsp., 2007), ale używano wówczas kombinacji kapsaicyny, tyrozyny oraz kofeiny. Skuteczność oraz bezpieczeństwo stosowania nowych środków odchudzających wymagają więc jednoznacznego potwierdzenia dalszymi badaniami naukowymi.

Może warto jednak, w trakcie odchudzania, zwrócić większą uwagę na pikantne przyprawy (chili, pieprz)?

Na podstawie:

Active ingredients from natural botanicals in the treatment of obesity.
Zhang W.L.1, Zhu L., Jiang J.G.

Obes. Rev. 2014 Dec;15(12):957-67.

Piśmiennictwo:

Joo J.I., Kim D.H., Choi J.W., Yun J.W. Proteomic analysis for antiobesity potential of capsaicin on white adipose tissue in rats fed with a high fat diet. J Proteome Res. 2010; 9(6):2977-87.

Belza A., Frandsen E., Kondrup J. Body fat loss achieved by stimulation of thermogenesis by a combination of bioactive food ingredients: a placebo controlled, double-blind 8-week intervention in obese subjects. International Journal of Obesity 2007; 31:121–130.


Podziel się:

Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus