
Zdrowe odżywianie w podróży
Biegunka podróżnych
Wybierając się do krajów rozwijających się pamiętajmy, że co trzeci turysta ulega zakażeniu przewodu pokarmowego co objawia się tzw. biegunką podróżnych. W czasie podróży następują zmiany w organizmie, które prowadzą do obniżenia odporności.
Zmiana klimatu, długi lot samolotem, niedobór snu, inny sposób odżywiania mogą się do tego przyczynić. Ponadto jesteśmy narażeni na zarazki, z którymi wcześniej nasz układ odpornościowy się nie zetknął, a które nie szkodzą rdzennym mieszkańcom. Ciepły klimat, niska higiena mogą sprzyjać rozwojowi bakterii.
Nie należy jednak wpadać w panikę, trzymanie się kilku zasad może ustrzec nas przed zachorowaniem. W zależności od kraju, do jakiego się wybierasz może zaistnieć konieczność zaszczepienia się – np. przeciw WZW A, durowi brzusznemu, polio.
7 żywieniowych przykazań turysty
Warto ze sobą zabrać leki przeciwbiegunkowe oraz przyjmować probiotyki, które mogą zmniejszyć objawy infekcji. Ponadto ważne jest przestrzeganie następujących zasad:
- Pij wodę tylko z zamkniętych fabrycznie butelek, również takiej używaj do mycia zębów
- Nie pij napojów z dodatkiem lodu
- Nie kupuj żywności od sprzedawców na ulicy i w innych miejscach, gdy masz wątpliwości do ich poziomu higieny
- Gotuj niepasteryzowane mleko
- Unikaj owoców z uszkodzoną skórą, pozostałe obieraj je ze skóry.
- Unikaj sałatek, produktów zawierających surowe lub niedogotowane mięso, ryby, jaja, owoce morza, drób.
- Upewnij się, czy podana żywność nie stała wiele godzin w temperaturze pokojowej lub miała kontakt z muchami i insektami
Jeżeli jednak zachorujesz, dbaj o prawidłowe nawodnienie. Gdy biegunka trwa ponad 24 godziny, w stolcu pojawi się krew , gorączka lub skurcze mięsni koniecznie skontaktuj się z lekarzem.