Dieta bezglutenowa - czego unikać?
Ewa Gąsecka

Dieta bezglutenowa - czego unikać?

Celiakia kojarzy nam się z dziećmi, które muszą być na specjalnej, restrykcyjnej diecie. Występująca u dorosłych często jest nierozpoznawalna ze względu na niecharakterystyczne objawy. Dowiedz się, jak może przebiegać i jak się ją leczy.

U dzieci objawy są  na tyle alarmujące, że nie sposób ich nie zauważyć. Biegunki, bóle brzucha, spadek masy ciała, zaburzenia rozwoju, w tym niskorosłość oraz niedobory składników pokarmowych, co objawia się anemią – zawsze wzbudzają niepokój rodziców i lekarza. Przeprowadzone badania – gastroskopia z badaniem histopatologicznym wycinka z jelit oraz poziom przeciwciał we krwi potwierdzają rozpoznanie. Choroba rozpoczyna się we wczesnym dzieciństwie, zwykle w momencie wprowadzania do żywienia produktów zbożowych, czyli około 12 miesiąca życia. Jest to klasyczna, inaczej jawna lub pełnoobjawowa postać choroby. Na szczęście obecnie, dzięki profilaktyce - późnym włączaniu produktów zawierających gluten w żywieniu niemowląt - zdarza się rzadziej.

Celiakia nie jest alergią!

Wiadomo, że objawy te wywołuje gluten, białko zawarte w popularnych zbożach. Wbrew powszechnej opinii, nie jest to alergia na ten składnik, a choroba immunologiczna, mająca również podłoże genetyczne, być może pewna rolę odgrywają czynniki środowiskowe i infekcyjne. Polega ona na toksycznym działaniu glutenu na kosmki jelitowe, które w normalnych warunkach mają za zadanie wchłanianie składników odżywczych z jedzenia. Następuje zanik kosmków, co doprowadza do zaburzeń wchłaniania i związanych z tym objawów.

Nietolerancja glutenu

Oprócz postaci jawnej występuje postać ubogoobjawowa (tzw. niema). Ta niestety jest rzadko rozpoznawana, według niektórych źródeł tylko w 10 procentach, dlatego że objawy są niecharakterystyczne. Najczęściej rozpoznaje się ją po 40 – 50 roku życia, w 70% u kobiet. Podejrzenie tej choroby może nasunąć przewlekła, niewyjaśniona anemia, nawracające afty, niedorozwój szkliwa, wrzodziejące zapalenia jamy ustnej, bóle brzucha, chudnięcie, przedwczesna osteoporoza, zaburzenia płodności, poronienia nawykowe, zmiany skórne (choroba Duhringa), objawy neurologiczne, depresja. Częściej występuje u osób, które maja inne choroby autoimmunologiczne (np. cukrzyca typu I, choroba Hashimoto, Gravesa – Basedowa, łysienie plackowate i inne). 

Polecane dla Ciebie

Leczenie celiakii 

Jedynym skutecznym leczeniem celiakii jest dieta bezglutenowa, dzięki której możliwe jest całkowite ustąpienie objawów. Powinna być ona bardzo restrykcyjna, bez żadnych odstępstw, gdyż nawet mała ilość tego składnika może wywołać objawy.

Dieta bezglutenowa - czego muszę unikać?

Gluten zawierają popularne zboża – pszenica, żyto, jęczmień, owies, a także pszenżyto i ostatnio popularny orkisz, zatem zabronione są wszystkie produkty z ich mąki – pieczywo, makarony, kasza kus-kus, manna, płatki, produkty zawierające słód, wiele słodyczy.

Niestety, ze względu na powszechny dodatek tych produktów do pokarmów (np. skrobia pszenna do zagęszczania), unika się wielu konserw, wędlin, jogurtów, majonezów, produktów instant, napojów – kawa zbożowa, piwo, niektóre rodzaje kakao. Konieczne jest drobiazgowe sprawdzanie etykiet.

Na szczęście, obecnie produkuje się żywność wolną od glutenu, na bazie mąki kukurydzianej, ryżowej, sojowej, ziemniaków, amarantusa, prosa, gryki. Jest ona oznaczona specjalnym znakiem („przekreślony kłos”) i dostępna w specjalistycznych sklepach,  wielu hipermarketach i sklepach internetowych.

Dieta taka powinna być stosowana przez całe życie.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Lekka jak piórko. Skuteczne odchudzanie

    Nie wszyscy rozumiemy w taki sam sposób, czym jest skuteczne dieta. Czy nie powtarzamy ciągle tych samych błędów chudnąc i tyjąc na przemian? Może błąd tkwi w naszym myśleniu? Dowiedz się, jak ustrzec się porażki w odchudzaniu.

  • Dlaczego warto jeść śniadania?

    Wielu z nas ma problem ze zjedzeniem śniadania, albo przez brak czasu, albo nie mają rano apetytu. Czy można pominąć ten posiłek? Poznaj opinię dietetyka.

  • Podjadanie kontra odchudzanie

    Zdarza się, że mamy nadwagę, mimo że jemy nieduże, nietłuste, raczej zdrowe posiłki. Co jest najczęstszą przyczyną takiego stanu rzeczy ? Przeczytaj i przeanalizuj swoje nawyki, czy nie dotyczy to także Ciebie!

  • Dlaczego tyjemy zimą?

    Wiele osób zauważa, że późna jesień i zima nie jest łatwym okresem do odchudzania. Tłumaczymy sobie, że w tym okresie mniej się ruszamy i potrzebujemy kalorii do ogrzania organizmu, stąd te 2-3 kilogramy więcej w marcu. Czy rzeczywiście taka jest rzeczywistość?

  • Czym są probiotyki i prebiotyki?

    Coraz częściej w szczególnych sytuacjach zdrowotnych lekarze zalecają nam dostarczenie organizmowi probiotyków i prebiotyków, czy to w postaci żywności je zawierającej, czy w postaci preparatów które można kupić w aptece. Co oznaczają te nazwy i jakie maja znaczenie dla zdrowia człowieka? Dowiedz się więcej.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij