Skwalan
Alicja Świątek

Skwalan na twarz i włosy – jak działa? Kto powinien go używać?

Skwalan to naturalny organiczny związek o charakterze lipidowym, który jest produkowany przez organizm człowieka. Jest pochodną skwalenu, jednak w przeciwieństwie do swojego prekursora wykazuje znacznie większą trwałość i stabilność. Skwalan w największych ilościach występuje w skórze, gruczołach łojowych oraz w wydzielanym przez nie sebum. Aplikowany na skórę tworzy na jej powierzchni ochronny film o działaniu natłuszczającym i nawilżającym. Wraz z wiekiem poziom skwalanu drastycznie spada, dlatego warto stosować kosmetyki z tym cennym składnikiem.

  1. Co to jest skwalan?
  2. Czym różni się skwalan od skwalenu?
  3. Jakie właściwości ma skwalan? Kto powinien wdrożyć kosmetyki do swojej pielęgnacji?
  4. Jak stosować skwalan na skórę? Kiedy aplikować? Jak często? Z czym go łączyć?
  5. Skwalan na trądzik i przebarwienia
  6. Skwalan dla cery dojrzałej
  7. Skwalan dla cery wrażliwej i alergicznej
  8. Skwalan z retinolem – od jakiego stężenia zacząć? Jak go wprowadzać do rutyny pielęgnacyjnej?
  9. Skwalan na włosy – dla kogo i jak go stosować?

Co to jest skwalan?

Skwalen należy do związków nazywanych triterpenami, zbudowany jest z jednostek izoprenowych. W 1903 roku został odkryty w oleju z wątroby rekina Squalus sp., któremu zawdzięcza swoją nazwę. Zidentyfikowano go również w organizmie człowieka, głównie w tarczycy, sebum (stanowi ok. 10% łoju skórnego), woskowinie usznej, a także w wewnętrznej warstwie tętnic. Skwalen poddawano badaniom pod kątem aktywności cytoprotekcyjnej, antyoksydacyjnej oraz przeciwnowotworowej. W połączeniu z wodą umożliwia produkcję tlenu, co pozwala rekinom funkcjonować w głębinach, w których woda jest uboga w ten pierwiastek.

Skwalan nie zapycha porów, ponieważ ma niski stopień komedogenności. Skwalen ma charakter suchego oleju, który po aplikacji na skórę szybko się wchłania i nie tworzy na skórze tłustego filmu.

Początkowo pozyskiwano go głównie z wątroby rekina, następnie z oliwy z oliwek, oleju ryżowego, a obecnie coraz częściej otrzymuje się go z trzciny cukrowej.

Czym różni się skwalan od skwalenu?

Skwalan stanowi uwodornioną postać skwalenu, który jest jego prekursorem. Pomimo nieznacznej różnicy w budowie oba związki posiadają podobne właściwości – są budulcami płaszcza lipidowego skóry. Jedyną znaczącą różnicą jest trwałość, ponieważ skwalan wykazuje dużo większą stabilność niż skwalen, dlatego znajduje szerokie zastosowanie w kosmetologii. Skwalan wspomaga utrzymywanie prawidłowej wilgotności skóry, zapobiega utracie wody oraz przesuszaniu się skóry. Skwalan uczestniczy w odbudowie bariery lipidowej skóry oraz działa na nią regenerująco i wzmacniająco. Skwalen jest nienasyconym węglowodorem, natomiast skwalan, który jest jego pochodną, jest formą nasyconą. Wpływa to na większą stabilność skwalenu, dzięki czemu znajduje częstsze zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Posiada znaczną trwałość, nie utlenia się i nie jełczeje.

Dowiedz się więcej o tym, jak odbudować barierę hydrolipidową naskórka, i przeczytaj artykuł na DOZ.pl

Powiązane produkty

Jakie właściwości ma skwalan? Kto powinien wdrożyć kosmetyki do swojej pielęgnacji?

Skwalan jest produkowany naturalnie przez organizm ludzki. Stanowi substancję budulcową skóry, współtworząc fizjologiczną barierę lipidową. Wnika w głębsze warstwy naskórka i z łatwością wbudowuje się w tzw. cement międzykomórkowy.

Aplikowany na skórę pozostawia na niej ochronny film zabezpieczający przed niekorzystnym działaniem promieniowania UV. Poprawia stan skóry, jej elastyczność, nawilżenie i dotlenienie oraz ogranicza jej nadmierne złuszczanie. Ma właściwości przeciwutleniające, chroni skórę przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników, co pomaga zachować zdrowy wygląd skóry oraz spowalnia procesy starzenia.

Skwalan jest dobrym nośnikiem dla innych składników czynnych o charakterze lipofilowym, jak np. witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, E). Ułatwia ich wnikanie w głąb skóry i zwiększa ich transport. Ponadto wspomaga procesy gojenia, łagodzenie poparzeń posłonecznych i podrażnień. Ogranicza powstawanie przebarwień i blizn potrądzikowych.

Po 25. roku życia poziom skwalanu gwałtownie się obniża, dlatego niezbędne jest uzupełnianie tego składnika.

Naukowcy z wydziału Dermatologii Uniwersytetu w Seulu (Korea Płd.) przeprowadzili badanie, w którym uczestniczyło 40 kobiet w wieku powyżej 50 lat. Badane kobiety podzielono na dwie grupy, z których jednej podawano 13,5 g skwalenu dziennie, a drugiej 27 g. Badanie trwało 90 dni. Po tym czasie u wszystkich kobiet zaobserwowano zmniejszenie wielkości zmarszczek o ok. 30%, wzrost poziomu kolagenu o średnio 115%, zmniejszenie zaczerwienienia skóry o ok. 36%. Odnotowano również ograniczenie uszkodzeń skóry pod wpływem promieniowania UV, a ilość uszkodzeń DNA w grupie przyjmującej 27 g skwalenu dziennie obniżyła się aż o 62% w odniesieniu do stanu początkowego – przed interwencją.

Jak stosować skwalan na skórę? Kiedy aplikować? Jak często? Z czym go łączyć?

Skwalan pomimo oleistej formy nie pozostawia tłustego filmu na skórze. Może być stosowany jako samodzielna pielęgnacja lub jako serum aplikowane przed kremem bądź jako baza pod podkład. Nie ma właściwości zapychających pory, więc mogą go używać osoby z cerą trądzikową.

Czysty skwalan może być nakładany na twarz, okolice oczu, ciało, włosy lub paznokcie. Może być również łączony z innymi kosmetykami, np. kremem, co umożliwi ich wprowadzenie w głębsze warstwy naskórka i nieco wspomoże ich działanie.

jak wzmocnić działanie skwalanu na skórę?
Jak wzmocnić działanie skwalanu na skórę?

 

Dodatkowo nałożenie skwalanu na lekko wilgotną skórę umożliwia zachowanie lepszego nawilżenia skóry, ponieważ skwalan wykazuje działanie okluzyjne i pozwala zatrzymać wodę w skórze. Standardowa pielęgnacja zdrowej skóry polega na aplikacji skwalanu 1-2 razy dziennie. W przypadku skóry problematycznej warto zwiększyć częstotliwość podawania składnika aktywnego do 3-4 razy dziennie.

Skwalan na trądzik i przebarwienia

Skwalan chroni skórę przed niekorzystnym działaniem promieniowania UV, zapobiega pojawianiu się przebarwień oraz blizn potrądzikowych. Reguluje pracę gruczołów łojowych, dzięki czemu ogranicza nadmierną produkcję sebum. Z tego względu wskazany jest do stosowania dla osób zmagających się z trądzikiem oraz w przypadku skóry skłonnej do przebarwień. Kosmetyki ze skwalanem równie dobrze sprawdzą się w pielęgnacji skóry problematycznej, podrażnionej, z poparzeniami posłonecznymi, atopowym zapaleniem skóry (AZS) czy z egzemą. Skwalan – poprzez działanie przeciwbakteryjne i łagodzące stany zapalne czy podrażnienia – ograniczy powstawanie kolejnych zmian skórnych oraz przyspieszy regenerację już istniejących.

Skwalan dla cery dojrzałej

Skóra dojrzała wymaga szczególnej pielęgnacji, ponieważ wraz z wiekiem traci zdolność do produkcji kolagenu, elastyny, kwasu hialuronowego i skwalanu, które zapewniają jej elastyczność oraz młody wygląd. W celu spowolnienia procesów starzenia oraz poprawy stanu skóry warto wprowadzić codzienną pielęgnację kosmetykami z dodatkiem lub z czystym skwalanem. Może być używany samodzielnie lub jako dodatek do innych kosmetyków, co zwiększy ich wchłanianie i efektywność działania. Skwalan wspomaga regenerację, nawilżenie oraz odżywienie skóry dojrzałej. Systematyczna aplikacja kosmetyków ze skawlanem na skórę wspomoże redukcję drobnych zmarszczek, rozjaśni przebarwienia oraz wzmocni jędrności i elastyczności skóry. Skwalan sprawdzi się także w pielęgnacji delikatnej skóry wokół oczu. Dodatkowo zabezpiecza skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV i fotostarzeniem.

Skwalan dla cery wrażliwej i alergicznej

Skwalan jest naturalną substancją budulcową wytwarzaną przez organizm. Nie powoduje podrażnień i jest dobrze tolerowany. Może być z powodzeniem stosowany w przypadku skóry problematycznej, wrażliwej, skłonnej do alergii i podrażnień. Wskazany jest do pielęgnacji skóry poparzonej, w przebiegu egzemy, atopowego zapalenia skóry, zapalenia mieszków włosowych. Skwalan jest wykorzystywany w gabinetach kosmetologicznych po inwazyjnych zabiegach, takich jak peelingi kwasowe, mikrodermabrazja, depilacja, tatuaże. Znajduje także zastosowanie w pielęgnacji skóry mężczyzn, zwłaszcza gdy skóra jest podrażniona po goleniu.

Skwalan z retinolem – od jakiego stężenia zacząć? Jak go wprowadzać do rutyny pielęgnacyjnej?

Skwalan warto łączyć z innymi substancjami czynnymi, ponieważ zwiększa ich wnikanie w głąb skóry oraz działa synergistycznie z wieloma składnikami. Przekłada się to na lepsze efekty stosowanych preparatów. Skwalan łączony jest z witaminą A w postaci retinolu. Zazwyczaj stosuje się retinol w stężeniu 1%. Takie produkty wykazują silne działanie przeciwzmarszczkowe, poprawiają napięcie i nawilżenie skóry. Regularne stosowanie kosmetyków zawierających połączenie skwalanu z retinolem wspomaga spowolnienie procesów starzenia, zwiększenie elastyczności skóry oraz wygładzenie drobnych zmarszczek. Jednak należy wówczas pamiętać o dodatkowej fotoprotekcji, czyli o stosowaniu wysokich filtrów SPF w kremie, dzięki czemu nie dojdzie do nadmiernego podrażnienia skóry.

Skwalan na włosy – dla kogo i jak go stosować?

Skwalan znajduje zastosowanie również w pielęgnacji włosów. Nakładany na końcówki zabezpiecza je przed rozdwajaniem, przeciwdziała ich puszeniu oraz poprawia wygląd włosów. Co więcej, zabezpiecza je przed działaniem promieniowania słonecznego. Stanowi także ochronę przed działaniem wysokiej temperatury podczas używania suszarki, prostownicy czy lokówki.

  1. P. Lewkowicz, N. Lewkowicz, Biological action and clinical application of shark liver oil, researchgate.net [online] https://www.researchgate.net/publication/6911715_Biological_action_and_clinical_application_of_shark_liver_oil [dostęp:] 21.06.2023.
  2. W. B. Szostak, D. Szostak-Wegierek, Health properties of shark oil, researchgate.net [online] https://www.researchgate.net/publication/6714107_Health_properties_of_shark_oil [dostęp:] 21.06.2023.
  3. A. Gunia-Krzyżak, A. Sowa, Zaskakujące i niezwykłe składniki współczesnych kosmetyków, researchgate.net [online] https://www.researchgate.net/publication/352393358_Surprising_and_unusual_ingredients_of_modern_cosmetics/fulltext/60c828c492851c8e6395d99e/Surprising-and-unusual-ingredients-of-modern-cosmetics.pdf [dostęp:] 21.06.2023.
  4. A. Kiełtyka-Dadasiewicz, Rośliny w nowoczesnej kosmetologii, researchgate.net [online] https://www.researchgate.net/profile/Barbara-Sawicka-2/publication/313918743_Slonecznik_bulwiasty_Helianthus_tuberosus_l_jako_zrodlo_substancji_biologicznie_czynnych_o_potencjale_kosmetycznym/links/58afe266a6fdcc6f03f366f1/Slonecznik-bulwiasty-Helianthus-tuberosus-l-jako-zrodlo-substancji-biologicznie-czynnych-o-potencjale-kosmetycznym.pdf [dostęp:] 21.06.2023.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Jak właściwie aplikować kwas hialuronowy?

    Kwas hialuronowy występuje naturalnie w różnych częściach organizmu, a jego największe ilości znajdują się w skórze, tkance łącznej i płynach maziowych w stawach. Dzięki zdolności do wiązania i utrzymywania dużej ilości wody kwas hialuronowy działa jak naturalny nawilżacz, pomagając skórze zachować odpowiednie nawodnienie. Niewiele osób wie jednak, co niszczy kwas hialuronowy i jak temu zapobiec, a także jak właściwie wprowadzić go do pielęgnacji, aby cieszyć się zdrową i jędrną skórą.

  • Kwas mlekowy – właściwości, zastosowanie, suplementacja. Rola kwasu mlekowego w organizmie

    Kwas mlekowy to organiczny związek chemiczny zaliczany do hydroksykwasów. Powstaje w mięśniach podczas intensywnego wysiłku fizycznego, znajduje się także w fermentowanych produktach mlecznych i kiszonkach (jest produktem pośrednim w metabolizmie cukru). Kwas mlekowy jest wykorzystywany w medycynie, posiada bowiem właściwości przeciwbakteryjne, alkalizujące, keratolityczne. Pałeczki kwasu mlekowego znajdziemy w probiotykach i probiotykach ginekologicznych, preparatach stosowanych w miejscowym leczeniu brodawek i innych zmian skórnych, a także kosmetykach o działaniu nawilżającym i złuszczającym.

  • Omega-3 – właściwości, źródła, zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe omega-3

    Kwasy tłuszczowe omega-3 to rodzaj wielonienasyconych tłuszczów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Do omega-3 zaliczane są: kwas linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA), które wspomagają pracę mózgu i serca, wpływają na odporność, wzmacniają kości. Jakie są najlepiej przyswajalne źródła kwasów omega-3?

  • Jak stosować kwasy kosmetyczne i właściwie dobrać je do typu cery?

    Peeling chemiczny (chemabrazja) to rodzaj eksfoliacji skóry, który polega na zastosowaniu określonych substancji chemicznych w celu usunięcia martwego naskórka. Polecany jest osobom, które walczą z trądzikiem, przebarwieniami lub bliznami potrądzikowymi. Peeling chemiczny może być również zalecany przy redukcji płytkich zmarszczek. Na czym polega peeling chemiczny, czy można bezpiecznie wykonać go w domu oraz ile zabiegów należy wykonać, aby dostrzec pierwsze efekty? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Niacynamid i jego właściwości – czym jest i na co pomoże?

    Niacynamid, znany również jako nikotynamid, to substancja będąca składową witaminy B3 (niacyny). Charakteryzuje się niezwykle szerokim spektrum działania. Czym dokładnie jest, jakie ma działanie i jak wykorzystać jego właściwości dla swoich korzyści zdrowotnych? O tym piszemy poniżej.

  • Nadpotliwość stóp – co warto stosować na nadmiernie pocące się stopy?

    Nadmiernie pocące się stopy nastręczają wielu trudności. Jak można pozbyć się tego problemu? Co robić, gdy cierpimy na nadpotliwość stóp? Jakie preparaty stosować i jak ich używać? Czy nieleczona hiperhydroza stóp może być groźna? Podpowiadamy.

  • Mezoterapia (mikro)igłowa – dla kogo? Efekty, cena zabiegu

    Mezoterapia mikroigłowa i igłowa to rodzaje zabiegów działających odżywczo-regeneracyjnie na ciało i twarz. Dzięki celowemu naruszeniu bariery skórnej z wykorzystaniem igieł można wprowadzić w głąb skóry zawartość ampułki terapeutycznej. Celowa indukcja stanu zapalnego powoduje pobudzenie do działania (dzielenia się) fibroblastów, które znajdują się w skórze właściwej. Fibroblasty syntezują włókna kolagenowe, elastynowe, glikozamino- i proteoglikany. Stan zapalny umożliwia rozpoczęcie procesu remodelingu twarzy. Ile kosztuje mezoterapia igłowa i mikroigłowa, jakim preparatem złagodzić obrzęk i zaczerwienienie i jak często należy wykonywać ten zabieg na skórę? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Sucha skóra głowy – przyczyny. Jak nawilżyć przesuszoną skórę głowy?

    Sucha skóra głowy może mieć wiele przyczyn – od błędów w pielęgnacji, przez niedobory w diecie, aż po poważne choroby dermatologiczne. Dowiedz się, jak rozpoznać podłoże swędzącej, łuszczącej się i podrażnionej skóry głowy. Poznaj sposoby na jej nawilżenie.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij